Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber

Nya snabbvägen till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
Chefer har fått upp ögonen för en ny möjlighet att få toppmedarbetare.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

Medarbetare handplockade av rekryteringsproffs som precis har gått en specialanpassad spetsutbildning med den senaste tekniska kunskapen. Dessutom personer som har full koll på företagets kultur och är rustade att hugga i på direkten.
”Våra kunder ser att instegsprocessen halveras. Istället för sex månader, som är vanligt för att få nya medarbetare på banan, så är personer från oss uppe och produktiva på tre”, säger Michael Egnell, Sverigechef på Experis Academy.
Det låter som en dröm i kompetensbristens Sverige.

Ser man på det från de blivande medarbetarnas sida så är det också en finfin möjlighet: de som går utbildningen är anställda med fast månadslön av Experis, både under studietiden och den första tiden ute hos sin nya arbetsgivare.
”Många blir förvånade över att de får lön OCH utbildning. Men vi ser det som ett jobb att lära.”

Så funkar Experis Academy

  • En kompetensinventering/workshop genomförs. Vilka behov finns? Hur hittar vi rätt person? Vilken kultur finns på företaget?
  • Baserat på den kompetensinventering och workshop som genförts, sätter Experis ihop rätt intensivutbildningsprogram för det specifika behovet.
  • Ett case från företaget blir en del av utbildningen.
  • Kandidater rekryteras.
  • Experis står för utbildningskostnaden samt ger studenterna en fast månadslön.
Läs mer

För att lyckas gäller det att göra rätt från start, med rätt person. Rekryteringsexperter på Experis handplockar personer med rätt kompetens och förutsättningar för att klara av den tuffa utbildningen, och som matchar perfekt med den tänkta arbetsgivaren.
”Vi gör en full rekryteringsprocess, med tester och djupintervjuer.”

Kandidaterna får sedan gå en skräddarsydd spetsutbildning på 12 veckor. Förra året utbildades 150 kandidater, i Sverige och Norge.
”I och med att vi är så tuffa i antagningen har vi inte haft några avhopp”, säger Michael Egnell.

Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber

Läs också: Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Utbildningen är tuff. Studenterna läser ett specialämne i 12 veckor, åtta timmar om dagen. Upplägget är av blended learning-modell, det vill säga en mix av traditionell klassrumsundervisning, digitala moment och självstudier.
”När vi tar in personer kräver vi att de har åtminstone en kandidat- eller en masterexamen, eftersom studietempot är så högt och att man ska kunna tillgodogöra sig kursen”, säger Michael Egnell.

”På förmiddagarna har vi fysiska föreläsningar med universitetslektorer, forskare som kan den allra senaste tekniken. På eftermiddagarna arbetar studenterna med praktiska uppgifter och projekt, för att verifierar sina nya kunskaper. På kvällen läser de in sig på nästa dags föreläsning och uppgifter.”

Kursplanen är agil och uppdateras direkt när det kommer ny teknik eller ett nytt sätt att jobba.
”Här är ju universitet och högskolor mer trögrörliga. Det kan ta flera år innan en kursplan uppdateras utifrån den senaste tekniken eller forskningen.”

hands_experis

Läs också: Eftersökta chefsegenskapen – som inte syns på ditt cv

Experis betalar hela utbildningen. Företagen som anlitar Experis Academy bidrar med delaktighet.
”Det kan handla om mentorskap och att vara med i workshops med studenterna då och då.”

Att få in den blivande arbetsgivarens värderingar, redan under utbildningen, ger en flygande start när personen sedan är på plats.
”Som arbetsgivare får du också möjlighet att lära känna personerna under utbildningens gång. De blir en i gruppen och kan kulturen, redan innan de börjar.”

Text: Malin Kaldo

Experis Academy försörjer företag med spetskompetens genom att sätta ihop skräddarsydd utbildning som förser de studerande med detaljerade kunskaper som företaget saknar eller efterfrågar.

Rekryteringen sköts av Experis Academy.

Läs mer på experisacademy.se

robotintervju
Rekrytering

Roboten Tengai rekryterar utan fysiska möten – för att minska smittspridning

Roboten Tengai hjälper Upplands-Bro kommun med snabbare rekrytering i corona-krisen. ”Med hjälp av Tengai hoppas vi kunna fortsätta säkerställa våra rekryteringar och samtidigt minimera antalet fysiska möten ” säger Havva Ilhan, biträdande personalchef.
idatroive
Rekrytering

Årets HR-chef 2020: Ida Troive, Parks and resorts och Gröna Lund

Hr handlar både om policys och pingisbord. Det är utgångspunkten för Ida Troive på Parks and resorts och vinnare av priset Årets HR-chef. ”Som arbetsgivare ska du se till att alla processer är på plats, ha rätt arbetsmiljö och bra policys. Samtidigt måste du kunna skapa en inspirerande arbetsplats där dina medarbetare har roligt. Det finns en komplexitet i mitt arbete som jag gillar.”

personlighetstest-2
Rekrytering

Kommuner lägger miljoner på personlighetstester

Personlighetstester har både hyllats i bästsäljande böcker, granskats och förkastats som oseriösa. Inte desto mindre är de ett populärt rekryteringsverktyg, både i privat och offentlig verksamhet.

anstallaldre
Rekrytering

3 anledningar: Därför ska du anställa äldre

Många äldre känner sig diskriminerade på arbetsmarknaden, samtidigt som kompetensbristen är ett faktum. Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.

Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.
robotintervju
Rekrytering

Kommunen som rekryterar med en robot

Nu kan du anställa med hjälp av en robot. Som första arbetsplats i världen låter Upplands-Bro kommun rekryteringsroboten Tengai sköta anställningsintervjuerna.

Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.
Rekrytering

4 tips: Så skapar du tillit när du ska rekrytera

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.
Handskakning
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt.