Sparka din coach – och bjud hen på bio

Okategoriserade
Text:
Publicerad
Foto: Istock

Trodde du att personlig utveckling var kungsvägen till att utveckla ditt ledarskap och bli en bättre chef? Glöm det. Tvärtom riskerar det att leda till det omvända.

I boken Stå fast går Svend Brinkmann till hårt angrepp mot den självhjälpshysteri som han menar råder i samhället i dag.

Genmäle: ”Jag jobbar inte med att boosta andras egon”

Här svarar coachen Britt Söderström på Svend Brinkmanns kritik.

Ett av hans främsta argument mot just coachning är att den leder till ett alltför stort fokus på dig själv på bekostnad av omvärlden. I förlängningen kan det till och med locka fram narcissistiska drag.

”Coachning bygger på att alla svaren finns inom dig själv och att du ska bli bättre på att förstå dig själv. Coachen håller upp en spegel framför dig. Men problemet är inte att vi ser oss själva för lite. Problemet är att vi ser oss själva för mycket”, säger Svend Brinkmann.

Han menar att du kommer att få ut betydligt mer av din coach om du upplever livet tillsammans med honom eller henne.

Svend Brinkmann. Foto: Karina Ljungdahl

Svend Brinkmann
Gör: Författare och professor i allmän psykologi och kvalitativa metoder vid Aalborg Universitet i Danmark.
Ålder: 39.
Bor: Ålborg på Jylland i Danmark.

”Du kan bjuda med din coach på bio eller till ett museum så har ni något att tala om, en värld att förhålla er till.”

En av de självhjälpsguruer som ofta hamnar i Svend Brinkmanns skottglugg är Anthony Robbins, känd för bland annat böckerna Din gränslösa styrka och Väck jätten inom dig.

En av hans teser är att lycka är resultatet av ständig förbättring. Men om du alltid strävar efter att bli bättre leder det också till en känsla av att du aldrig är bra nog, och det skapar stress, menar Svend Brinkmann.

”Man ska alltid förbättra, man ska alltid prestera mer. ’Constant never ending improvement.’ Det tror jag leder till utbrändhet, och i slut-ändan blir det en grogrund för depression”, säger han.

Han är också kritisk till Anthony Robbins definition av framgång.

”’Success is doing what you want, where you want, with whom you want, as much as you want.’ Det är framgång. Som psykolog är jag försiktig med att diagnosticera människor jag inte har mött, men jag vill gärna sätta en diagnos på synen att framgång har att jag göra med vad ’jag önskar’. Det är ju psykopatiskt.”

En annan självhjälpssanning som Svend Brinkmann vill punktera är uppmaningen att våga lämna trygghetszonen. Enligt många självhjälpsböcker är rädslan för att ge sig ut på okända vatten hämmande och leder till att vår fulla potential förblir outvecklad.

Men Svend Brinkmann menar att många av våra hämningar är bra för oss eftersom de skyddar oss. Han jämför med rädslan vi kan känna inför reella fysiska faror.

”Det är många av våra övertygelser som hämmar oss och som är bra att ha. Om jag skulle hoppa ut från fönstret här skulle jag dö. Men jag är hämmad av att jag vet att jag inte kan flyga. Det är bra att vi har sådana hämningar”, säger han.

För att utveckla sig själv och bli bättre inom sitt yrke menar Svend Brinkmann att det i stället är bättre att skaffa sig kunskap och utveckla de färdigheter som krävs. När det gäller ledarskap handlar det till exempel om att ta ansvar för sin makt.

”Jag tror att en bra ledare är en auktoritet. Det är ett gammaldags begrepp. Men vad är en auktoritet? Det kan definieras som en person som tar ansvar för sin makt. Och det är vad en ledare bör göra.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.