ego-sanna-mander-hjarna-illustration
Illustration: Sanna Mander

”Jag jobbar inte med att boosta andras egon”

Chefs artikel Sparka din coach och bjud hen på bio har väckt reaktioner. Här skriver Britt Söderström, grundare av coachföretaget Kraftsamlarna, ett svar till Svend Brinkmann, författaren och professorn vars åsikter artikeln byggde på.

 

”Kära Svend Brinkmann!
Du har helt rätt i att självhjälpsindustrin ibland går över styr, precis som psykologin och filosofin också gjort ibland. Det pågår en ständig kamp om monopolet på sanningen och den ska nog fortsätta.

Under de fem decennier då jag haft förmånen att arbeta med ledarskap och kommunikation har de omgivande faktorerna hela tiden ändrats. Jag har tagit del av otaliga ledarskapsfilosofier, metoder, modenycker, myter, trender och nya namn på gamla företeelser. Ledarskapets innehåll har däremot inte förändrats särskilt mycket. Det finns vissa ‘sanningar’ som består, som är tidlösa. Ofta är det sunt förnuft satt i system.

När jag använder mig av ett coachande förhållningssätt är det för att ge människor precis det du förespråkar, ‘en värld att förhålla sig till’. En mycket viktig del i coachning är just, verklighetsgranskning. Jag jobbar inte med att ‘boosta’ andras egon utan tvärtom med att lära människor att hantera sina egon. Som ledare måste du sträva efter något ‘högre’ än att enbart tillfredsställa de egna behoven och utveckla engagemang och samhörighet. Ledarskap är ingenting för solospelare. Ledarskap byggs inifrån och formas i relationer. Du kan inte göra det ensam!

Framgång är att nå sina på förhand satta mål
För oss chefer i näringslivet är det dessutom en sanning att vi ständigt måste förbättra oss. Kravet på ständiga förbättringar kan helt rätt leda till stress. En grundläggande orsak till stress är brist på personlig kontroll.

Beteendevetenskap visar att de effektivaste människorna är de som har förståelse för hur de själva fungerar i olika situationer. De känner sina starka och svaga sidor och vet hur de bör agera för att framgångsrikt möta omgivningens krav.

Framgång behöver dock inte enbart vara att nå höga resultatmål. Framgång kan också definieras som att leva ett rikt liv, göra val som vi är nöjda med, tycka om oss själva, ha bra relationer eller leva i nuet. Är vi harmoniska inombords, har vi större möjlighet att nå yttre framgång.

Att få hjälp att lämna trygghetszonen
Jag har i 15 år haft förmånen att jobba med världens viktigaste ledare, lärare. De gör ett fantastiskt jobb, men många av dem har precis som du rekommenderar byggt upp sin trygghetszon genom att läsa böcker och gå på bio och museer. Den verklighet som sedan möter dem i klassrummet går dock inte att hantera med enbart teoretisk kunskap. Jag har fått bevis på att lärare mår bra av ett komplement till sin utbildning i form av en professionell samtalspartner, som hjälper dem att hitta mål och mening för att i förlängningen själva bli professionella samtalspartners till eleverna och öka deras trygghetszon, medvetenhet och individuella ansvarstagande.

En bra ledare är en auktoritet
Det har du helt rätt i. Men för att kunna ta ansvar måste du vara medveten om vad du ska ta ansvar för. I ledarskap är det andra människor. Utan att förstå dig själv är det svårt att förstå andra. Att bli en ledare är en process av självinsikter. Du måste känna till din egen potential för att kunna se andras.

Du hänvisar till gammal klokskap. Jag avslutar också med att göra det. Första steget mot trovärdigt ledarskap är en realistisk självbild. Den gamle mästaren, taoismens förste filosof, Konfucius, död 479 f. Kr. uttryckte följande. ‘Den som vet mycket om andra kan vara lärd, men den som förstår sig på sig själv är klokare. Den som styr andra kan vara mäktig, men den som förmår styra sig själv är ännu mäktigare.’

Den grekiske filosofen, matematikern och författaren Platon, 427 – 347 f.Kr. myntade begreppet ‘Man måste jobba med sig själv först innan man styr och ställer med andra!'”

/Britt Söderström, Grundare av Kraftsamlarna

 

Relaterade artiklar

Cissi Elwin.
Motivation

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.
Motivation

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.
Motivation

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

spielberg
Motivation

Därför var Steven Spielbergs Harvard-tal årets chefigaste

Sök ditt syfte i världens smärta. Det var Steven Spielbergs huvudbudskap när han talade för Harvards avgångsklasser 2016, ett framträdande som gav stående ovationer. Låt dig inspireras av budskapet – eller varför inte härma dessa tio knep om du själv ska hålla ett inspirerande tal.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.