asa-2

”Som chef är du bara en del i ett spel”

Ta dig själv och andra på allvar och fokusera på vad du faktiskt gör, inte vad du borde, uppmanar managementkonsulten och doktorn i komplexitet Åsa Lundquist Coey.

Varför skrev du boken?

”Den är ett resultat av min forskning om ledarskap och komplexitet. Komplexitet är en vetenskap, management är vardagens personpolitik.”

Vad fick dig att forska om komplexitet?

”Jag hade känt att något var fel i vårt sätt att tänka som ledarskapskonsulter. Vi försökte lösa problem med fel metoder. När jag hörde talas om komplexitet hittade jag ett förhållningssätt, snarare än nya verktyg och recept.”

Hur tänker du om ledarskap i dag?

”Vi är radikalt sociala och leder tillsammans. Som chef har du makt, men du är bara en del i ett spel där vi ständigt kompromissar och förhandlar. Ledarskap handlar om att vara spänningsreglerare, ångestdämpare, att översätta abstraktioner, träna omdöme i gruppsamtal och bygga allianser för uppdraget. Det står sällan i arbetsbeskrivningarna.”

Vad ska en bra chef göra?

”Sätt ord på vad du faktiskt gör som chef och inte vad du borde göra. Lita på att det duger. Du behöver också våga stanna i det komplexa, i stället för att ständigt titta framåt. Chefer behöver en djupare förståelse för hur folk fungerar.”

forslag

Läs också: Vd:ns förslag: Skriv ut lönen – redan i jobbannonsen

Hur tänker du om konflikter i dag?

”Att konflikter är nödvändiga, de upprätthåller dynamiken. Det är en myt att vi ska komma ut ur möten och vara nöjda, det är normalt med lite skav och missnöje.”

Vilket är ditt budskap?

”Allt är oförutsägbart och föränderligt. Att vi egentligen inte vet något om vad som händer i framtiden gör oss oroliga. När vi förstår att vi ändå inte kan styra så mycket, kan vi låta axlarna sjunka.”

sjuk-2

Läs också: Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Relaterade artiklar

Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Så kan du rädda dina misstag som chef.
Beslutsfattande

5 steg: Så gör du det bästa av läget - efter misstaget

Handen på hjärtat så har vi nog alla gjort ett par rejäla missar i yrkeslivet. Att fela är mänskligt, men det är hur vi reagerar på misstagen som spelar roll. Här är fem tips för att rädda ansiktet.
Så hanterar du en full inkorg efter semestern.
Beslutsfattande

Så tacklar du en överfull inkorg efter semestern

Du är tillbaka på kontoret och på glatt humör efter semestern – i tio minuter, innan du öppnat den proppfulla inkorgen. Håll tårarna borta och mejlen i schack med dessa tips.
Tre av fem chefer litar på beslut tagna av artificiell intelligens.
Beslutsfattande

3 av 5 chefer litar på AI-beslut

I en ny rapport från IT-företaget Fujitsu ger företagsledare sin bild av den digitala transformationen - där hela 60 procent sätter sin tilltro till AI-fattade beslut.
De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.
Beslutsfattande

6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.
En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
pg1
Beslutsfattande

Sinnebilden av en svensk chef 2019: PG Gyllenhammar

PG Gyllenhammar kanske var som hetast på 80-talet och i början av 90-talet. Men trots det är den förre Volvochefen flest tänker på när de tänker på en chef, visar en ny undersökning.