asa-2

”Som chef är du bara en del i ett spel”

Ta dig själv och andra på allvar och fokusera på vad du faktiskt gör, inte vad du borde, uppmanar managementkonsulten och doktorn i komplexitet Åsa Lundquist Coey.

Varför skrev du boken?

”Den är ett resultat av min forskning om ledarskap och komplexitet. Komplexitet är en vetenskap, management är vardagens personpolitik.”

Vad fick dig att forska om komplexitet?

”Jag hade känt att något var fel i vårt sätt att tänka som ledarskapskonsulter. Vi försökte lösa problem med fel metoder. När jag hörde talas om komplexitet hittade jag ett förhållningssätt, snarare än nya verktyg och recept.”

Hur tänker du om ledarskap i dag?

”Vi är radikalt sociala och leder tillsammans. Som chef har du makt, men du är bara en del i ett spel där vi ständigt kompromissar och förhandlar. Ledarskap handlar om att vara spänningsreglerare, ångestdämpare, att översätta abstraktioner, träna omdöme i gruppsamtal och bygga allianser för uppdraget. Det står sällan i arbetsbeskrivningarna.”

Vad ska en bra chef göra?

”Sätt ord på vad du faktiskt gör som chef och inte vad du borde göra. Lita på att det duger. Du behöver också våga stanna i det komplexa, i stället för att ständigt titta framåt. Chefer behöver en djupare förståelse för hur folk fungerar.”

forslag

Läs också: Vd:ns förslag: Skriv ut lönen – redan i jobbannonsen

Hur tänker du om konflikter i dag?

”Att konflikter är nödvändiga, de upprätthåller dynamiken. Det är en myt att vi ska komma ut ur möten och vara nöjda, det är normalt med lite skav och missnöje.”

Vilket är ditt budskap?

”Allt är oförutsägbart och föränderligt. Att vi egentligen inte vet något om vad som händer i framtiden gör oss oroliga. När vi förstår att vi ändå inte kan styra så mycket, kan vi låta axlarna sjunka.”

sjuk-2

Läs också: Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Relaterade artiklar

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Ny rapport: 4 steg för chefen att lindra smärtan vid uppsägningar

Tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. En färsk rapport från TRR ger kastar nytt ljus på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Günther Mårders modell med tre cirklar, där företag är i olika faser av ekonomisk kris
Beslutsfattande

Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser

Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.