Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad.

Slår larm: Stressen på jobbet ökar – kvinnor värst drabbade

Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad, visar siffror från en Manpowers arbetslivspanel.

Inizio har på uppdrag av Manpower undersökte arbetssituationen bland 2300 svenskar och det är en ganska mörk vardag som målas upp. Hela 34 procent svarar nämligen att de alltid eller ofta är stressade på jobbet.

När samma fråga ställdes 2016 låg siffran på 26 procent – vilket betyder att stressnivåerna har ökat enligt undersökningen.

forbjudgnall

Läs också: Psykologen: Det händer när chefen förbjuder ”gnäll” på jobbet

Men vad beror det på? När svarspersonerna själva får formulera vad som bidrar till mer stress är det hög arbetsbelastning och ett otydligt ledarskap som kommer upp.

Även att företaget eller organisationen saknar en vettig struktur, stämningen på arbetsplatsen är dålig och att chefen inte är ett tillräckligt stöd bidrar till hög stress på jobbet.

I undersökningen kan man också se en skillnad mellan könen. Totalt sett var det 39 procent av kvinnorna som upplevde hög stress på jobbet medan motsvarande siffra bland männen låg på 29 procent. Med andra ord en skillnad på hela 10 procenenheter.

För arbetsgivarna kan stressnivåerna innebära att folk blir sjukskrivna eller väljer att byta jobb. Hela 60 procent svarade nämligen att de funderar på att byta jobb inom det närmsta halvåret.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Relaterade artiklar

halsning
Arbetsmiljö

Ljudet av en annan kollega – ljuv musik på hemmakontoret

Reklambyrån Familjen lät videosamtalen vara igång efter mötestidens slut, för att medarbetarna skulle kunna höra ljudet av varandra. Nu har de tagit fram en specialsajt som låter dig återuppleva det underbara ljudet av kontor – hemma.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.