Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad.

Slår larm: Stressen på jobbet ökar – kvinnor värst drabbade

Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad, visar siffror från en Manpowers arbetslivspanel.

Inizio har på uppdrag av Manpower undersökte arbetssituationen bland 2300 svenskar och det är en ganska mörk vardag som målas upp. Hela 34 procent svarar nämligen att de alltid eller ofta är stressade på jobbet.

När samma fråga ställdes 2016 låg siffran på 26 procent – vilket betyder att stressnivåerna har ökat enligt undersökningen.

forbjudgnall

Läs också: Psykologen: Det händer när chefen förbjuder ”gnäll” på jobbet

Men vad beror det på? När svarspersonerna själva får formulera vad som bidrar till mer stress är det hög arbetsbelastning och ett otydligt ledarskap som kommer upp.

Även att företaget eller organisationen saknar en vettig struktur, stämningen på arbetsplatsen är dålig och att chefen inte är ett tillräckligt stöd bidrar till hög stress på jobbet.

I undersökningen kan man också se en skillnad mellan könen. Totalt sett var det 39 procent av kvinnorna som upplevde hög stress på jobbet medan motsvarande siffra bland männen låg på 29 procent. Med andra ord en skillnad på hela 10 procenenheter.

För arbetsgivarna kan stressnivåerna innebära att folk blir sjukskrivna eller väljer att byta jobb. Hela 60 procent svarade nämligen att de funderar på att byta jobb inom det närmsta halvåret.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

seminarium-hallbar-marknadsbit
Seminarium 26 september

Så skapar du en hållbar arbetsmiljö

Chefer har ett ansvar för att förebygga psykisk ohälsa och utmattning på jobbet. Men hur gör man egentligen?

Relaterade artiklar

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
stressfarlig
Arbetsmiljö

4 åtgärder: När chefen tar ut sin stress på medarbetarna

I en ansträngd arbetssituation är risken stor att chefens stress spiller över på medarbetarna. Men det går att undvika genom ett par åtgärder.
friskvard-3
Arbetsmiljö

Forskning bekräftar: Så mycket ger friskvården på jobbet

Brist på tid och pengar är det främsta hindret för friskvårds­satsningar på jobbet, svarar Sveriges chefer i Chefs undersökning. Samtidigt visar forskning att varje satsad friskvårdskrona ger minst 1,50 tillbaka. Men hur gör man då?
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
trotter-3
Arbetsmiljö

Här är 9 myter om utmattning – som inte stämmer

Myterna kring utmattningssyndrom många