Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad.

Slår larm: Stressen på jobbet ökar – kvinnor värst drabbade

Stressen på svenska arbetsplatsen ökar. Och kvinnor är den grupp som är värst drabbad, visar siffror från en Manpowers arbetslivspanel.

Inizio har på uppdrag av Manpower undersökte arbetssituationen bland 2300 svenskar och det är en ganska mörk vardag som målas upp. Hela 34 procent svarar nämligen att de alltid eller ofta är stressade på jobbet.

När samma fråga ställdes 2016 låg siffran på 26 procent – vilket betyder att stressnivåerna har ökat enligt undersökningen.

forbjudgnall

Läs också: Psykologen: Det händer när chefen förbjuder ”gnäll” på jobbet

Men vad beror det på? När svarspersonerna själva får formulera vad som bidrar till mer stress är det hög arbetsbelastning och ett otydligt ledarskap som kommer upp.

Även att företaget eller organisationen saknar en vettig struktur, stämningen på arbetsplatsen är dålig och att chefen inte är ett tillräckligt stöd bidrar till hög stress på jobbet.

I undersökningen kan man också se en skillnad mellan könen. Totalt sett var det 39 procent av kvinnorna som upplevde hög stress på jobbet medan motsvarande siffra bland männen låg på 29 procent. Med andra ord en skillnad på hela 10 procenenheter.

För arbetsgivarna kan stressnivåerna innebära att folk blir sjukskrivna eller väljer att byta jobb. Hela 60 procent svarade nämligen att de funderar på att byta jobb inom det närmsta halvåret.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

seminarium-hallbar-marknadsbit
Seminarium 26 september

Så skapar du en hållbar arbetsmiljö

Chefer har ett ansvar för att förebygga psykisk ohälsa och utmattning på jobbet. Men hur gör man egentligen?

Relaterade artiklar

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.
stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Viktoria Lindhé på &frankly berättar om frågorna som ger varningar om farlig stress. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 frågor som kan vända jobbstressen

En av tre har ingen ork kvar för att göra något alls efter jobbet. Något som chefen ofta inte vet om. En ”välmåendepuls” med några snabba frågor gör det enklare att få koll – och agera i tid.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.