Slå hål på jobbsökarmyterna

I januari ser många chefer över sitt liv. Du kanske känner för en nystart. Men alla svarta rubriker om kris och varsel kan avskräcka från att våga söka nytt jobb.

Dessutom får du ofta en rad myter kastade i ansiktet.
»Jobbsökande handlar mycket om att sälja sig själv, vilket många är rädda för. Man är rädd för att bli bedömd, rädd för att göra bort sig och rädd för att få nej«, säger karriärkonsulten Eva Gotthardson som i 20 år har hjälpt uppsagda chefer.
Hennes råd är att söka få jobb, men att koncentrera sig ordentligt på dem man söker.

Så här slår Eva Gotthardson hål på de vanligaste jobbsökarmyterna:

Myt 1: En fast anställning är det tryggaste alternativet.
Sanning: Det tryggaste alternativet är den plats där du bäst utvecklar och bygger på din kompetens. Om du vill prova något nytt, men inte binda upp dig, prova ett interimsuppdrag som chef. Skicka in ditt CV till ett rekryterings- eller executive search-företag.

Myt 2: Det går inte att få jobb när man är över 50.
Sanning: Det är tuffare, framför allt om du söker på annons. Men det är inte omöjligt! Du måste bara använda ditt nätverk mer. Ring personer som du har arbetat med tidigare och hör om de vet några öppningar. För dem som känner dig är inte din ålder viktigast.

Myt 3: Det går inte att byta bransch.
Sanning: Kompetens som handlar om organisation, kommunikation, personalledning eller förhandling är inte branschbunden. Om du vill in i en specifik bransch, ta kontakt med någon som jobbar i den och skaffa mer information. Då kan du lägga upp en bra strategi när du ska söka jobb.

Myt 4: Man ska inte vara för angelägen. Då verkar man desperat.
Sanning: Arbetsgivare vill ju ha personer som är motiverade. Därför kan du sällan verka för angelägen. Rädslan för att verka desperat är ett mentalt hinder. Det handlar egentligen om att du är rädd för att få ett nej. Det värsta är inte ett nej utan att gå miste om chansen.

Myt 5: Jag har inga kontakter som kan hjälpa mig.
Sanning: Många tror att den viktigaste kontakten i jobbsökandet är en hög chef som kan ’fixa’ ett jobb. Men en bra kontakt är en person som vet något. Du ska använda dina kontakter för att få information, inte för att få jobb.

Relaterade artiklar

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.