Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Skulle kunna bli maxtider för hur länge man får sitta still”

Vilken typ av fysisk aktivitet är bäst för tankemässiga förmågor och psykisk hälsa? Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har fått 120 miljoner kronor i ett åttaårigt projekt för att söka efter svaret. På sikt kan det leda till rekommendationer för arbetsgivarna. 

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En grupp yngre medarbetare tränar på kontoret.

Tankemässiga förmågor hos kontorsarbetare förbättras av konditionsträning. Det har tidigare studier visat. Forskare har även undersökt hur rörelsepauser påverkade. Medarbetarna i studien fick göra knäböjningar vid skrivbordet, gå en rask promenad eller på annat sätt använda de stora muskelgrupperna.

”Detta var positivt för hjärnbarkens plasticitet, det vill säga dess förmåga att förändra styrkan i kopplingen mellan nervceller som aktiverats tillsammans, den biologiska grunden till lärande. Dessutom fick deltagarna ett aningens bättre humör. En rörelsepaus visade sig också bättre för hjärnans kapacitet än en social pratpaus”, säger Maria Ekblom vid GIH till Du och Jobbet. 

Nu ska forskarna titta på hur arbetsgivaren kan stötta medarbetare som har ett arbete där man rör sig lågintensivt över dagen, eftersom denna grupp sällan orkar träna efter arbetstid. De hoppas att det kan leda till vetenskapligt underbyggda rekommendationer.

”Det skulle kunna innebära maxtider för hur länge man får sitta still utan rörelsepauser”, säger Maria Ekblom. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden