Collage av en man i blå tröja som skriver, samt bild från Island
Foto Unsplash/Visit Iceland (collage)

Skrik ut din frustration – över isländska vidder

Trött på corona och osugen på att börja jobba? Nu kan du skrika ut dina känslor bland isländska berg och vattenfall – från din egen dator.

”You’ve been through a lot this year and it looks like you need
the perfect place to let your frustrations out.”

Det är texten som möter en när man kommer in på webbplatsen, och det är svårt att inte nicka igenkännande. Det har onekligen varit en speciell vår, och många av oss har säkert en hel del uppbyggd corona-stress inuti.

”Somewhere big, vast and untouched.
It looks like you need Iceland.”

Även om jag innan detta inte ägnat en tanke åt att just Island skulle kunna vara lösningen efter en frustrerad vår, låter det väldigt lockande: På sajten It looks like you need Iceland kan du skrika rakt ut och spela in det på din egen dator eller mobil. Bland isländska berg och vattenfall finns därefter högtalare utplacerade som (ja, på riktigt!) spelar upp skriken rakt ut i den otämjda naturen. Välj mellan att låta din röst sväva ut över västra Islands Snæfellsjökull, Skógarfoss på södra Island – eller kanske Viðey i Reykjavik?

Du kan se det på foto, och på sajten kan du även lyssna på andras skrik, ljud och rop.

Att skrika fungerar som ett sätt att frigöra och släppa undertryckt stress som byggts upp, berättar terapeuten Zoë Aston på sajten – särskilt, menar hon, om man får skrika rakt ut på en vid, öppen och ostörd plats.

Bakom initiativet står turistorganisationen Visit Iceland. De betonar att skrikandet inte är en ersättning för professionell hjälp mot psykisk ohälsa, men tror ändå det har sina poänger:

”Record your scream and we’ll release it in Iceland’s beautiful, wide-open spaces. And when you’re ready, come let it out for real.
You’ll feel better, we promise.”

host-halsa

Läs också: Boosta dig – i skogen

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Regnbågsflagga
Arbetsmiljö

Checklista: Så jobbar du inkluderande med hbtq-frågor

Som chef har du enligt diskrimineringslagen ansvar för att skapa en inkluderande arbetsplats där ingen diskrimineras. Här är en checklista i 6 steg.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
oro, anpassningsstörning, psykologi
Hälsa

Lider du också av anpassningsstörning?

Efter en kris, som en pandemi, kan det komma en psykologisk reaktion i form av förstärkt oro, ångest och depression. Det händer så ofta att den fått ett eget namn – anpassningsstörning. Så här hjälper du dig själv och dina medarbetare att hantera den.
Man som springer och har en tankebubbla med en facebook-tumme i
Hälsa

Skryt ger träningspepp

Träna med en kompis och skryt om det i sociala medier. Så lyder receptet som motiverar dig till att hålla i din träning och förbättra din hälsa.
Person på väg från kbt-terapi
Hälsa

KBT kan boosta ditt immunsystem

Kognitiv beteendeterapi (KBT) har dokumenterad effekt på mentala problem som utbrändhet, depression och orosproblematik – men inte bara det. Nu har man även sett att det boostar kroppens biologiska system.
Person med huvudet in en skärm som drar ut en elkontakt
Hälsa

Därför blir du så trött av videomöten

Känner du dig också helt slut efter en dag av videmöten på distans? Anledningen är att den dissonans som uppstår när våra hjärnor – men inte våra kroppar – är tillsammans orsakar motstridiga känslor som är utmattande att hantera.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.