En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Första veckorna i augusti är en tid av existentiella frågor. Måste jag verkligen jobba? Hur kunde jag tycka att detta var så kul och meningsfullt? Jag sitter hålögt framför datorn och kommer inte ihåg vad jag gjorde eller varför jag gjorde det och ändå måste jag göra det. 

I år är det ännu värre än vanligt för nu ska jag endast förflytta mig från solstolen till arbetsrummet och sedan sitta där hela dagen. Den soliga balkongen är bara tio meter bort. Hur går det ens till att sitta framför en skärm åtta timmar per dag? Hur stod vi ut? I över ett år gjorde vi det! Vi till och med ökade produktiviteten. Ofattbart. 

Nu har jag levt så länge att jag vet att höstens extenstiella frågorna går över. Jag vet också att jag mår bra av rutiner och av att få använda hjärnan. Men jag vet också att om jag som chef känner så här så känner mina medarbetare det troligen också. Det får mig att fundera över vad vi som chefer kan göra för att underlätta övergången för våra medarbetare. 

Vi ska ta hand om våra medarbetare av medkänsla men också av rent affärsmässiga skäl. Augusti och januari är de månader flest personer funderar på att söka nytt jobb. Microsofts undersökning som kom i våras visade också att det är fler än någonsin nu som funderar på att byta jobb. Det är affärskritiskt att behålla kompetensen. Det kostar pengar att rekrytera och lära upp ny personal. 

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

Så vad kan vi göra? 

Jag tror på att starta med det sociala. Om det finns möjlighet att ses på ett säkert sätt och bara babbla i kapp allt som hänt under sommaren så gör det. Lite god mat. Kanske till och med hemma hos dig som chef om det går? Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större. 

Sedan gäller det att börja tänka ihop kring hösten. Vi är utvilade och kan tänka långa och smarta tankar om vad vi som team egentligen borde fokusera på. Pandemin är inte över och restriktionerna är kvar ett tag till. Nu gäller att det att satsa på det som gör skillnad och våga välja så att vi håller en vinter till. Det gäller också att förbereda oss för hybridmöten. Några kommer vara på plats och några kommer vara på länk hur gärna vi än vill och bestämmer något annat. Ständig förändring och nya arbetssätt är här för att stanna och utvecklas vidare.

Hur mosig du än är efter semestern så ställer det krav på dig som chef att starta upp hösten. Du behöver ha kickat igång din egen hjärna inför detta teammöte. Var vill du att ni ska vara i december och vad behöver ni göra nu? Kanske behöver du ta en lunch med din egen chef och få lite riktning? Kanske är det några strategibilder du behöver uppdatera?

Se där, nu börjar hjärncellerna att röra på sig igen och vi har lyckats hitta tillbaka till lite av jobblusten igen! 

Det är ju kul att jobba!

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Sluta vara ett IT-offer!”

Relaterade artiklar

Cissi Elwin.
Motivation

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.
Motivation

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

spielberg
Motivation

Därför var Steven Spielbergs Harvard-tal årets chefigaste

Sök ditt syfte i världens smärta. Det var Steven Spielbergs huvudbudskap när han talade för Harvards avgångsklasser 2016, ett framträdande som gav stående ovationer. Låt dig inspireras av budskapet – eller varför inte härma dessa tio knep om du själv ska hålla ett inspirerande tal.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
forma
Delegering

Så låter Google medarbetarna forma sina jobb

Forskning visar att den som får påverka sina arbetsuppgifter och delvis utforma sin egen tjänst är gladare och mer effektiv på jobbet. Dessutom är flexibilitet ett naturligt inslag för att främja innovation. På engelska kallas metoden job crafting.