Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Motivation
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.

Första veckorna i augusti är en tid av existentiella frågor. Måste jag verkligen jobba? Hur kunde jag tycka att detta var så kul och meningsfullt? Jag sitter hålögt framför datorn och kommer inte ihåg vad jag gjorde eller varför jag gjorde det och ändå måste jag göra det. 

I år är det ännu värre än vanligt för nu ska jag endast förflytta mig från solstolen till arbetsrummet och sedan sitta där hela dagen. Den soliga balkongen är bara tio meter bort. Hur går det ens till att sitta framför en skärm åtta timmar per dag? Hur stod vi ut? I över ett år gjorde vi det! Vi till och med ökade produktiviteten. Ofattbart. 

Nu har jag levt så länge att jag vet att höstens extenstiella frågorna går över. Jag vet också att jag mår bra av rutiner och av att få använda hjärnan. Men jag vet också att om jag som chef känner så här så känner mina medarbetare det troligen också. Det får mig att fundera över vad vi som chefer kan göra för att underlätta övergången för våra medarbetare. 

Vi ska ta hand om våra medarbetare av medkänsla men också av rent affärsmässiga skäl. Augusti och januari är de månader flest personer funderar på att söka nytt jobb. Microsofts undersökning som kom i våras visade också att det är fler än någonsin nu som funderar på att byta jobb. Det är affärskritiskt att behålla kompetensen. Det kostar pengar att rekrytera och lära upp ny personal. 

Så vad kan vi göra? 

Jag tror på att starta med det sociala. Om det finns möjlighet att ses på ett säkert sätt och bara babbla i kapp allt som hänt under sommaren så gör det. Lite god mat. Kanske till och med hemma hos dig som chef om det går? Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större. 

Sedan gäller det att börja tänka ihop kring hösten. Vi är utvilade och kan tänka långa och smarta tankar om vad vi som team egentligen borde fokusera på. Pandemin är inte över och restriktionerna är kvar ett tag till. Nu gäller att det att satsa på det som gör skillnad och våga välja så att vi håller en vinter till. Det gäller också att förbereda oss för hybridmöten. Några kommer vara på plats och några kommer vara på länk hur gärna vi än vill och bestämmer något annat. Ständig förändring och nya arbetssätt är här för att stanna och utvecklas vidare.

Hur mosig du än är efter semestern så ställer det krav på dig som chef att starta upp hösten. Du behöver ha kickat igång din egen hjärna inför detta teammöte. Var vill du att ni ska vara i december och vad behöver ni göra nu? Kanske behöver du ta en lunch med din egen chef och få lite riktning? Kanske är det några strategibilder du behöver uppdatera?

Se där, nu börjar hjärncellerna att röra på sig igen och vi har lyckats hitta tillbaka till lite av jobblusten igen! 

Det är ju kul att jobba!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden