Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa.

Hälsa
Publicerad
man som håller sin hand vid ryggslutet

Den dåliga ergonomin under pandemin med ett hemmakontor som inte anpassats efter behoven har gett känningar i kroppen. Sifoundersökningen som gjort på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa visar att 18 procent helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär.

Bland de som är under 25 år är siffran högre: 24 procent. Bland 35-65-åringarna är motsvarande siffra 16 procent.   

Enligt samma undersökning har nästan varannan (44 procent) en ergonomisk anpassad arbetsplats hemma. Mer än hälften har det alltså inte och sitter istället exempelvis vid köksbordet. Detta är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet jämfört med dem som bor i villa eller radhus – 31 procent mot 14 procent. Något som kan tyda på att de som bor i trånga utrymmen har svårare att få till hemmakontoret. Ändå uppger de som jobbat hemifrån under 2021 att de kommer fortsätta göra det i ungefär samma utsträckning även under 2022.  

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden