Sifo: Fortsatt hemarbete 2022

Det nya arbetssättet är här för att stanna. Enligt en ny Sifo-undersökning kommer de som jobbat hemifrån fortsätta med det i år. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. I och med det kommer ergonomin på hemmakontoret  ha ännu större betydelse.

Arbetsmiljö
Publicerad
Man sitter på golvet med en bärbar dator i knät

En undersökning som gjordes innan Folkhälsomyndigheter återigen rekommenderade hemarbete visar att svenskarna ändå tänkt jobba lika mycket hemma under 2022 som 2021*. Under 2021 jobbade 42 procent hemifrån och under 2022 väntas 41 procent arbeta hemma. I storstäderna är det dessutom ännu vanligare med hemarbete. Här har varannan (54 procent) i någon mån jobbat hemifrån och i Stockholm har hela 60 procent gjort det.

”Pandemin är inte ännu över och de senaste årens hemarbete har förändrat hur vi arbetar framöver i hemmet”, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

Dalman lyfter även upp den centrala roll som hemmet därmed får.

”Ytorna i boendet blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning”.

Vanligast både förra året och det här året är att jobba hemifrån några dagar i veckan. Det arbetssättet har en av fem svenska (20 procent) anammat. 5 procent kommer till och med enbart att jobba hemifrån under 2022 enligt undersökningen, vilket kan jämföras med 9 procent under 2021.

Trots att hemarbete blivit en del av vardagen för så många visar det sig att många (29 procent) ännu inte har en ergonomisk arbetsplats hemma. Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, något som är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent mot 14 procent. Nästan varannan (44 procent) uppger att de gjort anpassningar.

Att hitta en skonsam arbetsställning för kroppen är viktigt för att kroppen inte ska belastas på fel sätt. Under pandemins hemarbete har 18 procent fått fysiska besvär på grund av detta. Siffran är dessutom högre bland yngre, nästan en fjärdedel (24 procent) av de som är mellan 16 och 24 år medan motsvarande siffra bland de som är 35 till 55 år är 16 procent.

*Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 november – 1 december 2021. Totalt intervjuades 1280 personer i åldern 18-65 år, varav 1019 personer var yrkesverksamma. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Tips på lösningar för ditt hemmakontor

  • Ett flexibelt kontor bakom skjutdörrar
    Sätt upp skjutdörrar och gör ett litet rum i rummet – då får du en avgränsad, men rymlig kontorsplats, som inte kräver så mycket plats och där du kan arbeta ostört. Kontorsplatsen döljs dessutom när du stänger skjutdörrarna efter arbetsdagens slut. Är rummet litet kan spegeldörrar göra stor skillnad och ge en känsla av rymd och mer ljus i rummet.
  • Utnyttja höjden i hemmet och se över djupet på hyllor
    Använd väggar till hyllsystem för förvaring åt kontorsmaterial. Alldeles för djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller ännu hellre utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.
  • Göm prylar bakom en gardin eller draperi
    Gardinarrangemang för en hel vägg skapar en varm känsla och är dessutom ljuddämpande för hemmakontoret. Göm grunda hyllor eller krokar bakom ditt favorittyg eller så har du fått en effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna, böcker och pappersdokument.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden