Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.

Undersökningen, som utförts på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad, är baserad på intervjuer med drygt 1100 personer i åldern 18-65 år. Den visar också att hälften av de tillfrågade kan tänka sig att sadla om helt och skola om sig till ett bristyrke.

jobbframtid

Läs också: Här är yrkena med bäst jobbmöjligheter – om 5 år

Män är något mer intresserade av att byta bana med 60 procent jakande svar, gentemot kvinnornas 51 procent. Det är framför allt de yngre, mellan 18-34 år, som kan tänka sig att byta karriär – här håller inte mindre än 71 procent dörren öppen för att skola om sig till ett nytt yrke. Motsvarande siffra för de över 50 år är 30 procent.

Bland de yrken där Arbetsförmedlingen identifierat ett underskott på kvalificerad personal ligger IT-, lärar- och ingenjörsjobb i topp hos de svarande. De minst populära bristyrkena hittas inom byggbranschen och äldrevården.

De 5 mest populära yrkena att skola om sig till:

  1. Mjukvaru- och systemutvecklare
  2. Lärare inom yrkesutbildning
  3. Civilingenjör/ingenjör inom bygg och anläggning / Lärare inom grundskolan
  4. Civilingenjör/ingenjör inom maskinteknik
  5. Systemtestare och testledare

De 5 minst populära yrkena att skola om sig till:

  1. Takmontör
  2. Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende
  3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare
  4. Betongarbetare
  5. Sjuksköterska – barnmorska

”Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på vår kompetens. För många innebär det nya utvecklingsmöjligheter och för andra att man tvingas lära sig ett helt nytt yrke. Därför är det positivt att se att så många som varannan person är öppen för att byta karriär”, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

”Det är spännande att IT-branschen och läraryrket attraherar så pass många. Oroväckande däremot är att vissa efterfrågade yrken inom bygg och vårdbranschen hamnar så lågt”.

drommer

Läs också: Här är yrkena svenska chefer drömmer om

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.