Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.

Karriär
Publicerad
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Undersökningen, som utförts på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad, är baserad på intervjuer med drygt 1100 personer i åldern 18-65 år. Den visar också att hälften av de tillfrågade kan tänka sig att sadla om helt och skola om sig till ett bristyrke.

Män är något mer intresserade av att byta bana med 60 procent jakande svar, gentemot kvinnornas 51 procent. Det är framför allt de yngre, mellan 18-34 år, som kan tänka sig att byta karriär – här håller inte mindre än 71 procent dörren öppen för att skola om sig till ett nytt yrke. Motsvarande siffra för de över 50 år är 30 procent.

Bland de yrken där Arbetsförmedlingen identifierat ett underskott på kvalificerad personal ligger IT-, lärar- och ingenjörsjobb i topp hos de svarande. De minst populära bristyrkena hittas inom byggbranschen och äldrevården.

De 5 mest populära yrkena att skola om sig till:

 1. Mjukvaru- och systemutvecklare
 2. Lärare inom yrkesutbildning
 3. Civilingenjör/ingenjör inom bygg och anläggning / Lärare inom grundskolan
 4. Civilingenjör/ingenjör inom maskinteknik
 5. Systemtestare och testledare

De 5 minst populära yrkena att skola om sig till:

 1. Takmontör
 2. Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende
 3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare
 4. Betongarbetare
 5. Sjuksköterska – barnmorska

”Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på vår kompetens. För många innebär det nya utvecklingsmöjligheter och för andra att man tvingas lära sig ett helt nytt yrke. Därför är det positivt att se att så många som varannan person är öppen för att byta karriär”, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

”Det är spännande att IT-branschen och läraryrket attraherar så pass många. Oroväckande däremot är att vissa efterfrågade yrken inom bygg och vårdbranschen hamnar så lågt”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden