Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.

Undersökningen, som utförts på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad, är baserad på intervjuer med drygt 1100 personer i åldern 18-65 år. Den visar också att hälften av de tillfrågade kan tänka sig att sadla om helt och skola om sig till ett bristyrke.

jobbframtid

Läs också: Här är yrkena med bäst jobbmöjligheter – om 5 år

Män är något mer intresserade av att byta bana med 60 procent jakande svar, gentemot kvinnornas 51 procent. Det är framför allt de yngre, mellan 18-34 år, som kan tänka sig att byta karriär – här håller inte mindre än 71 procent dörren öppen för att skola om sig till ett nytt yrke. Motsvarande siffra för de över 50 år är 30 procent.

Bland de yrken där Arbetsförmedlingen identifierat ett underskott på kvalificerad personal ligger IT-, lärar- och ingenjörsjobb i topp hos de svarande. De minst populära bristyrkena hittas inom byggbranschen och äldrevården.

De 5 mest populära yrkena att skola om sig till:

  1. Mjukvaru- och systemutvecklare
  2. Lärare inom yrkesutbildning
  3. Civilingenjör/ingenjör inom bygg och anläggning / Lärare inom grundskolan
  4. Civilingenjör/ingenjör inom maskinteknik
  5. Systemtestare och testledare

De 5 minst populära yrkena att skola om sig till:

  1. Takmontör
  2. Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende
  3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare
  4. Betongarbetare
  5. Sjuksköterska – barnmorska

”Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på vår kompetens. För många innebär det nya utvecklingsmöjligheter och för andra att man tvingas lära sig ett helt nytt yrke. Därför är det positivt att se att så många som varannan person är öppen för att byta karriär”, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

”Det är spännande att IT-branschen och läraryrket attraherar så pass många. Oroväckande däremot är att vissa efterfrågade yrken inom bygg och vårdbranschen hamnar så lågt”.

drommer

Läs också: Här är yrkena svenska chefer drömmer om

Relaterade artiklar

Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.

Högre lön, nya utmaningar eller bättre chef? Det finns många anledningar att röra på sig i karriären!
Karriär

Så många unga vill byta jobb på grund av chefen

6 av 10 unga under 30 har funderat på att byta jobb under sommaren. Och att de vill ha en bättre chef kommer på fjärde plats på listan över anledningar. Det visar en ny undersökning.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!
Karriär

Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Så du uppfyller inte varenda kvalifikation som drömarbetsgivaren radar upp i jobbannonsen? Sluta deppa – sök ändå!