Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.

Undersökningen, som utförts på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad, är baserad på intervjuer med drygt 1100 personer i åldern 18-65 år. Den visar också att hälften av de tillfrågade kan tänka sig att sadla om helt och skola om sig till ett bristyrke.

jobbframtid

Läs också: Här är yrkena med bäst jobbmöjligheter – om 5 år

Män är något mer intresserade av att byta bana med 60 procent jakande svar, gentemot kvinnornas 51 procent. Det är framför allt de yngre, mellan 18-34 år, som kan tänka sig att byta karriär – här håller inte mindre än 71 procent dörren öppen för att skola om sig till ett nytt yrke. Motsvarande siffra för de över 50 år är 30 procent.

Bland de yrken där Arbetsförmedlingen identifierat ett underskott på kvalificerad personal ligger IT-, lärar- och ingenjörsjobb i topp hos de svarande. De minst populära bristyrkena hittas inom byggbranschen och äldrevården.

De 5 mest populära yrkena att skola om sig till:

  1. Mjukvaru- och systemutvecklare
  2. Lärare inom yrkesutbildning
  3. Civilingenjör/ingenjör inom bygg och anläggning / Lärare inom grundskolan
  4. Civilingenjör/ingenjör inom maskinteknik
  5. Systemtestare och testledare

De 5 minst populära yrkena att skola om sig till:

  1. Takmontör
  2. Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende
  3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare
  4. Betongarbetare
  5. Sjuksköterska – barnmorska

”Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på vår kompetens. För många innebär det nya utvecklingsmöjligheter och för andra att man tvingas lära sig ett helt nytt yrke. Därför är det positivt att se att så många som varannan person är öppen för att byta karriär”, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

”Det är spännande att IT-branschen och läraryrket attraherar så pass många. Oroväckande däremot är att vissa efterfrågade yrken inom bygg och vårdbranschen hamnar så lågt”.

drommer

Läs också: Här är yrkena svenska chefer drömmer om

Relaterade artiklar

Kvinnor behöver anpassa sitt ledarskap i högre grad än män för att nå toppen.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chef tipsar om sommarläsning för ledare.
Karriär

Chef tipsar: Sommarläsning för ledare

Äntligen tid att sjunka ner i hängmattan med en bra bok. Chef tipsar om sommarläsning att njuta av – och som ger värdefulla ledarskapsinsikter på köpet.
Frilansarbete lockar unga IT-talanger.
Karriär

Experten: 90-talister vill jobba lagom mycket

En Novus-undersökning visar att flexibilitet är en nyckelfaktor för unga i IT-branschen. Utan tillräcklig frihet väljer många att istället starta eget. Experten tror dock att fasta anställningar vinner i längden.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.
maria-content3
Karriär

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.