Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.

Chefboken
Text: Chefs innehållsstudio
Publicerad
Chefboken Beteendedesign
Foto: Eva Lindblad

Beteendeekonomer har fått ett stort genomslag de senaste åren, särskilt nu när fadern till nudging, Richard Thaler, just fått nobelpris i ekonomi. Kunskapen om hur irrationella vi är när vi ska fatta beslut och de tankefel vi ofta gör, kan användas på många sätt för att påverka omgivningen och inte minst kunder. Men den gör också att du förstår dig själv och andra bättre. I boken beskriver författarna, Niklas Laninge och Arvid Janson, hur vi kan påverka och hjälpa människor att förändra sina beteenden genom en knuff i rätt riktning – med nudging.

Chefs redaktör Maria Gerlofson har nu sammanfattat Beteendedesign för Chefbokens prenumeranter.

Vem ska läsa boken?

”Den som vill ha en översikt och många exempel från psykologi, beteendevetenskap och beteendeekonomi. Den passar också dig som gillar att lära om lustiga tankefel vi människor ständigt gör när vi felaktigt tror att vi är förnuftiga och rationella.”

På vilket sätt kan chefer ha nytta av boken?

”En chef har alltid glädje av att veta hur andra människor fungerar. Tipsen i boken kan vara till nytta när du ska försöka påverka andra att gå i en viss riktning, både team eller kunder.”

Vad förvånade dig mest av det som står i boken?

”Att det i praktiken är så få som använder den kunskap vi har om mänskligt beteende. Trots att vi förnuftsmässigt vet vad vi ska göra och hur vi påverkas, så blir vi väldigt ofta offer för vårt kortsiktigt irrationella tänkande. Det är en av anledningarna till att vi behöver lära om människor om och om igen.”

Vad blev du mest inspirerad av?

”Hur vi genom att medvetet välja vissa ord kan påverka andras beteenden. Hur vi uttrycker oss är extremt viktigt för hur vi och det vi erbjuder uppfattas.”

Text: Maria Gerlofson

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden