Chefboken Beteendedesign
Foto: Eva Lindblad

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.

Beteendeekonomer har fått ett stort genomslag de senaste åren, särskilt nu när fadern till nudging, Richard Thaler, just fått nobelpris i ekonomi. Kunskapen om hur irrationella vi är när vi ska fatta beslut och de tankefel vi ofta gör, kan användas på många sätt för att påverka omgivningen och inte minst kunder. Men den gör också att du förstår dig själv och andra bättre. I boken beskriver författarna, Niklas Laninge och Arvid Janson, hur vi kan påverka och hjälpa människor att förändra sina beteenden genom en knuff i rätt riktning – med nudging.

Chefs redaktör Maria Gerlofson har nu sammanfattat Beteendedesign för Chefbokens prenumeranter.

Vem ska läsa boken?

”Den som vill ha en översikt och många exempel från psykologi, beteendevetenskap och beteendeekonomi. Den passar också dig som gillar att lära om lustiga tankefel vi människor ständigt gör när vi felaktigt tror att vi är förnuftiga och rationella.”

På vilket sätt kan chefer ha nytta av boken?

”En chef har alltid glädje av att veta hur andra människor fungerar. Tipsen i boken kan vara till nytta när du ska försöka påverka andra att gå i en viss riktning, både team eller kunder.”

Vad förvånade dig mest av det som står i boken?

”Att det i praktiken är så få som använder den kunskap vi har om mänskligt beteende. Trots att vi förnuftsmässigt vet vad vi ska göra och hur vi påverkas, så blir vi väldigt ofta offer för vårt kortsiktigt irrationella tänkande. Det är en av anledningarna till att vi behöver lära om människor om och om igen.”

Vad blev du mest inspirerad av?

”Hur vi genom att medvetet välja vissa ord kan påverka andras beteenden. Hur vi uttrycker oss är extremt viktigt för hur vi och det vi erbjuder uppfattas.”

Text: Maria Gerlofson

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bjorn_misbehaving
Chefboken

Förklaringen: Därför fattar andra så korkade beslut

Förstå varför människor tar irrationella beslut – så blir du själv en bättre beslutsfattare. I boken Misbehaving ger årets Nobelpristagare i ekonomi Richard  H Thaler oss en ögonöppnare i en värld som är långt ifrån logisk och rationell. ”Den är utmärkt läsning för alla som fattar beslut, både i företag och förvaltning”, säger Chefbokens redaktör Björn Hedensjö.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden