Chefboken Beteendedesign
Foto: Eva Lindblad

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.

Beteendeekonomer har fått ett stort genomslag de senaste åren, särskilt nu när fadern till nudging, Richard Thaler, just fått nobelpris i ekonomi. Kunskapen om hur irrationella vi är när vi ska fatta beslut och de tankefel vi ofta gör, kan användas på många sätt för att påverka omgivningen och inte minst kunder. Men den gör också att du förstår dig själv och andra bättre. I boken beskriver författarna, Niklas Laninge och Arvid Janson, hur vi kan påverka och hjälpa människor att förändra sina beteenden genom en knuff i rätt riktning – med nudging.

Chefs redaktör Maria Gerlofson har nu sammanfattat Beteendedesign för Chefbokens prenumeranter.

Vem ska läsa boken?

”Den som vill ha en översikt och många exempel från psykologi, beteendevetenskap och beteendeekonomi. Den passar också dig som gillar att lära om lustiga tankefel vi människor ständigt gör när vi felaktigt tror att vi är förnuftiga och rationella.”

Chefboken: Vill du också läsa ”Beteendedesign” på 19 min? Prenumerera på Chefboken!

På vilket sätt kan chefer ha nytta av boken?

”En chef har alltid glädje av att veta hur andra människor fungerar. Tipsen i boken kan vara till nytta när du ska försöka påverka andra att gå i en viss riktning, både team eller kunder.”

Vad förvånade dig mest av det som står i boken?

”Att det i praktiken är så få som använder den kunskap vi har om mänskligt beteende. Trots att vi förnuftsmässigt vet vad vi ska göra och hur vi påverkas, så blir vi väldigt ofta offer för vårt kortsiktigt irrationella tänkande. Det är en av anledningarna till att vi behöver lära om människor om och om igen.”

Vad blev du mest inspirerad av?

”Hur vi genom att medvetet välja vissa ord kan påverka andras beteenden. Hur vi uttrycker oss är extremt viktigt för hur vi och det vi erbjuder uppfattas.”

Text: Maria Gerlofson

Missa inte: Chefboken sammanfattar den viktigaste ledarskapslitteraturen – lyssna eller läs på 19 min

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
bokhylla-content
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa dig koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
cb4_contentartikel1
Chefboken

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan timing vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

ray_dalio_chefboken_webb-2
Chefboken

Principer för framgång - från en som vet

Går det att strukturera och systematisera allt till regler för hur du ska leva och vara i livet och på jobbet? Ja, menar Ray Dalio och berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat och utvecklat dem till appar i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden