Så vet du om din chef brödsmular dig
Lovar din chef runt men håller tunt? Vill du egentligen sluta på ditt jobb, men stannar kvar på grund av vaga löften om belöningar som sedan aldrig dyker upp? Se upp – du kan ha blivit brödsmulad.

Liksom ”ghosta” – att låta bli att dyka upp till ett avtalat möte (nyord i Chef augusti 2016) – så kommer ordet breadcrumba, eller brödsmula, ursprungligen från dejtingvokabulären.
Att brödsmula är helt enkelt hålla någon varm, genom små ”smulor” av uppmärksamhet, mindre belöningar eller annat. Dock utan intention att det ska resultera i något större – oavsett om det rör sig om en kärleksrelation eller befodran på jobbet.
I jobbsammanhang kan det till exempel vara att hinta om spännande projekt runt nästa knut, löneförhöjning eller andra framtida belöningar. Eller att i en rekryteringsprocess invagga kandidater i föreställningen om att de har en chans till anställning – utifall att förstahandsvalet inte skulle tacka ja.
Men det finns flera varianter av brödsmulning. Visst kan man portionera ut beröm utan någon elak baktanke, för att belöna och bekräfta medarbetare man faktiskt vill ha kvar och utveckla så småningom.
”Brödsmulning är egentligen ett modernt sätt att tala om återkommande förstärkning, ett av de mest effektiva sätten att påverka någons beteende,” säger Lynn Ware, psykolog och vd för en amerikansk ledarskapskonsultfirma, till BBC.
Så vet du om du blivit brödsmulad:
När blir du belönad på ditt jobb? Är det bara när du står inför en stor utmaning eller till och med vantrivs så pass att du är på väg att säga upp dig? Då kan det handla om att arbetsgivaren helt enkelt hellre ser att du stannar för att slippa ersätta dig än att de faktiskt vill utveckla dig som anställd.
Hur kommuniceras belöningen? Föregås det av en diskussion eller förhandling? Om inte kan det vara ett tecken på att intresset för din utveckling brister.
Hur tas dina idéer emot? Blir du uppmuntrad att upptäcka nya vägar i ditt jobb eller har du precis så mycket att göra att du inte tillåts utvecklas?
En av de tydligaste varningsflaggorna är löften om befodran eller ny snajdig titel – det är bara det att det aldrig blir av.
Så kan du hantera brödsmulning:
Sätt dina förväntningar högt. Be om feedback, ta upp utvecklingsmöjligheter, gör en tidsplan för dina karriärsmål.
Koppla organisationens utveckling till dina förmågor och prestationer i diskussionen med din chef.
Kräv en transparent och regelbunden dialog med din arbetsgivare eller egna chef. Det som kommer fram då kan också karaktäriseras som brödsmulor, men av den ”goda” sorten.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.