Lockad att stanna kvar på jobbet under falska premisser? Du kan ha blivit brödsmulad!

Så vet du om din chef brödsmular dig

Lovar din chef runt men håller tunt? Vill du egentligen sluta på ditt jobb, men stannar kvar på grund av vaga löften om belöningar som sedan aldrig dyker upp? Se upp – du kan ha blivit brödsmulad.

Liksom ”ghosta” – att låta bli att dyka upp till ett avtalat möte (nyord i Chef augusti 2016) – så kommer ordet breadcrumba, eller brödsmula, ursprungligen från dejtingvokabulären.

Att brödsmula är helt enkelt hålla någon varm, genom små ”smulor” av uppmärksamhet, mindre belöningar eller annat. Dock utan intention att det ska resultera i något större – oavsett om det rör sig om en kärleksrelation eller befodran på jobbet.

I jobbsammanhang kan det till exempel vara att hinta om spännande projekt runt nästa knut, löneförhöjning eller andra framtida belöningar. Eller att i en rekryteringsprocess invagga kandidater i föreställningen om att de har en chans till anställning – utifall att förstahandsvalet inte skulle tacka ja.

Men det finns flera varianter av brödsmulning. Visst kan man portionera ut beröm utan någon elak baktanke, för att belöna och bekräfta medarbetare man faktiskt vill ha kvar och utveckla så småningom.

”Brödsmulning är egentligen ett modernt sätt att tala om återkommande förstärkning, ett av de mest effektiva sätten att påverka någons beteende,” säger Lynn Ware, psykolog och vd för en amerikansk ledarskapskonsultfirma, till BBC.

Så vet du om du blivit brödsmulad:

När blir du belönad på ditt jobb? Är det bara när du står inför en stor utmaning eller till och med vantrivs så pass att du är på väg att säga upp dig? Då kan det handla om att arbetsgivaren helt enkelt hellre ser att du stannar för att slippa ersätta dig än att de faktiskt vill utveckla dig som anställd.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Hur kommuniceras belöningen? Föregås det av en diskussion eller förhandling? Om inte kan det vara ett tecken på att intresset för din utveckling brister.

Hur tas dina idéer emot? Blir du uppmuntrad att upptäcka nya vägar i ditt jobb eller har du precis så mycket att göra att du inte tillåts utvecklas?

En av de tydligaste varningsflaggorna är löften om befodran eller ny snajdig titel – det är bara det att det aldrig blir av.

ishtarmoter

Läs också: Ishtar Touailat: 8 tips till dig som är ny chef

Så kan du hantera brödsmulning:

Sätt dina förväntningar högt. Be om feedback, ta upp utvecklingsmöjligheter, gör en tidsplan för dina karriärsmål.

Koppla organisationens utveckling till dina förmågor och prestationer i diskussionen med din chef.

Kräv en transparent och regelbunden dialog med din arbetsgivare eller egna chef. Det som kommer fram då kan också karaktäriseras som brödsmulor, men av den ”goda” sorten.

semestervila

Läs också: 7-minutersmetoden: Så här förvaltar du semestervilan bäst

Relaterade artiklar

chefer-3
Kommunikation

Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
orony
Kommunikation

”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.

Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation.
Kommunikation

Expertens kristips: ”Orka skapa dialog med dina medarbetare”

Hur ska du prata med medarbetarna i coronatider? Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation. En grundbult: ”Människor är i första hand människor och man behöver bemöta deras rädsla.”
Bild på ledare som motar bort coronavirus
Kommunikation

Coronakrisen: Nytt diskussionsforum för chefer

Det nya coronaviruset har skapat svåra situationer för chefer och ledare över hela världen, och vi på Chef får många frågor från människor som står inför stora beslut. Vi startar nu därför en Facebookgrupp där chefer kan diskutera och stötta varandra.

Collage: Petronella Barvaeus är digital strateg. Bild på hur verktyget Ideahunt ser ut.
Kommunikation

7 digitala verktyg du behöver – för att jobba hemifrån

Fler än någonsin jobbar just nu hemma på många arbetsplatser, och plötsligt behöver vi sköta alla våra uppgifter på distans – från möten till workshops och skapandet av affärsplaner. Här är de digitala verktyg du behöver för att lyckas.
Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin
Kommunikation

Linkedin-chefens 11 tips: Så lyckas du med möten på distans – i coronatider

Från och med i morgon kommer alla medarbetare på Linkedin i Stockholm att jobba hemifrån på grund av coronakrisen. Här är Nordenchefen Lisa Gunnarssons 8 bästa tips för distansjobb och virtuella möten.