Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så tacklar du det komplexa

Har du suttit och svettats över ett projekt som är komplext? Då kan forskaren Klara Palmberg Broryds nya bok om att driva utveckling i komplexa system hjälpa dig på vägen.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Anna Klara Broryd.
Foto: Volante förlag

Som forskare och chef har Klara Palmberg Broryd ägnat det senaste decenniet åt att förstå komplexitet och framgångsrikt lösa komplexa organisationsproblem. Nu är hon bokaktuell med Komplexitet: enklare navigerat, bättre hanterat – så driver du utveckling i komplexa system. Chef ställde några frågor till henne.

Var går gränsen mellan komplexitet och kaos?

”Komplexitet uppstår när en situation påverkas av väldigt många olika perspektiv och faktorer. Ofta blir vi framgångsrika för att vi är duktiga inom vårt specialområde, men framgång för en organisation idag handlar minst lika mycket om att vi är duktiga på att samarbeta med experter inom andra områden. Kaos uppstår när perspektiven blir för många för att vi ska kunna överblicka dem alla. Men även om vi som individer kan uppleva att det är kaos, så är det väldigt sällan det verkligen uppstår i organisationer. Det mesta går att lösa med rätt verktyg.”

Var någonstans börjar vi angripa ett komplext problem?

”Först måste du begripa och formulera riktning och mål. Som chef har du kanske inte alla svar, men när medarbetarna ställer frågor kan du svara ’det är hit vi ska’. För det andra måste du våga prova dig fram i liten skala för att se vad som fungerar. Det är genom görande som innovationen kommer och bilden klarnar.”

Vilken är din viktigaste lärdom som chef? 

”Att vila i komplexiteten. Som ny chef vill man prestera och leverera, kunna svara på alla frågor. Men efter att ha gjort ett stort antal komplexa projekt så vet jag att jag inte kan ha koll på allt och att det faktiskt är helt okej. Men också hur viktigt det är som chef att som fortsätta vara tydlig med vårt uppdrag och mål.”

Vilken budskap vill du förmedla till läsaren? 

”Bara för att en situation eller ett projekt är komplext och inte går att kontrollera, betyder inte det att vi måste kapitulera. Det går att lyckas trots komplexitet, men du behöver kanske andra verktyg än dem du brukar använda. Verktygen skriver jag om i boken.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden