Så skriver du ett bra cv år 2020.

5 steg: Så skriver du ett vinnande cv år 2020

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.

Vissa cv-sanningar är eviga. Att rada upp varenda ovidkommande erfarenhet sedan grundskolan, eller att presentera sig själv med en festbild imponerar sällan.

Och det behöver väl knappast nämnas att det är en dålig idé att låta stavfel slinka med i texten – likaså att skicka ut identiska ansökningar till en rad arbetsgivare (i värsta fall utan att ändra namnet).

Idag är det i många fall lättare än någonsin att söka ett jobb; med bara något klick så har du registrerat dina uppgifter och laddat upp ditt cv direkt hos arbetsgivaren eller rekryteraren.

När det är så enkelt att ansöka är det också lockande för många att söka jobb på vinst och förlust, trots att man kanske inte möter kravprofilen. Rekryterare riskerar att drunkna i cv:n, när hundratals sökande till en utlyst tjänst snarare är regel än undantag.

Fem personer i möte om jobb

Läs också: 7 trender inom rekrytering inför 2020

En internationell undersökning som jobbsajten Monster genomfört visar att rekryterare i snitt lägger 31 sekunder av sin tid på att granska en ansökan. Och HR-avdelningarna tar nu allt större hjälp av tekniken för att automatiskt sortera fram de kandidater som lämpar sig bäst för tjänsten.

Bland storföretagen på Fortune 500-listan använder sig nu hela 98 procent av så kallade ATS-system (Applicant Tracking System) för gallring av kandidater. Om du har sökt jobb i en medelstor organisation eller genom en rekryteringstjänst på senare år så finns det chans att din ansökan behandlats i ett sådant rankningssystem.

Och att försöka ”lura” systemen genom att proppa cv:t fullt med förväntade nyckelord lönar sig inte – din ansökan ska fortfarande tilltala såväl människa som maskin. Däremot bör du vara medveten om att algoritmerna nu kan spela roll för din jobbjakt, och att de är här för att stanna.

robotintervju

Läs också: Kommunen som rekryterar med en robot

Hur ska du då bära dig åt för att positionera dig bland toppkandidaterna år 2020? Karriärsajten Fast Company ger dessa cv-tips:

 • Blicka framåt
  Inled med att prata om vart du är på väg, inte om var du har varit. Sikta in dig på din framtida roll och visa att du har ambitionen att växa. Om du bestigit ett berg börjar du knappast med att berätta om de första stegen, utan snarare de sista. Och vilket, ännu högre, berg du tänker ta dig an härnäst.
 • Prata arbetsgivarens språk
  Att skräddarsy din ansökan så att den svarar så väl som möjligt mot den enskilda arbetsgivarens behov är A och O – men givetvis utan att ljuga om dina kunskaper. Läs annonsen noga och ta fasta på de ord och benämningar som arbetsgivaren själv använder. Upprepa dessa i din ansökan, så ökar dina chanser att komma med i filtreringen.
 • ”High scores” – kvantifiera dina kunskaper
  Gamification, att använda spelmekanik som motivationskraft, börjar bli ett etablerat arbetssätt på vissa håll. Nu är det dags att lyfta in poängtavlan i cv:t! Vilka av dina (dokumenterade) bedrifter kan du uttrycka kärnfullt med hjälp av siffror? Exempel: ”Ökad produktivitet: 35%”, ”Avslutade miljonaffärer: 20” eller ”Kundbetyg: 4,8 av 5”. På detta sätt slipper du använda slitna fraser, och sätter fokus på mätbara prestationer.
betaltcv-2

Läs också: Ny trend: Så tar du betalt – för ditt CV

 • Använd punktlistor när du kan
  Punktlistor är ett annat sätt att framhäva dina talanger på ett koncist sätt. Varje punkt bör innehålla ett verb som pekar på dina framgångar, och då gärna kopplat till ett mätbart värde: ”Jag minskade svinnet med 75 procent”. Det du gjort de senaste fem åren bör kunna sammanfattas i tio punkter skriver jobbsajten The Ladders, och varje punkt i listan bör vara en fortsättning på den tänkta meningen ”du borde anställa mig därför att…”
 • Använd enkel formatering
  Optimeringstjänsten Jobscan rekommenderar att i möjligaste mån undvika text i spalter och information i sidhuvud och -fot. Du underlättar då inte bara för det mänskliga ögat – som slipper möta en vägg av text – utan även för eventuella datorsystem som ska läsa in ditt cv.

 

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Cissi Elwin och Linda Waxin.
Karriär

Linda Waxin: ”Så gör du för att ta en karriärpaus”

Drömmer du om att ta en livspaus från jobb och karriär för att fundera ut vad du egentligen ska ägna dig åt? Entreprenören Linda Waxin gjorde just det. ”De flesta chefer skulle kunna göra detsamma”, menar hon i podden Chef Dilemma.