Så skriver du ett bra cv år 2020.

5 steg: Så skriver du ett vinnande cv år 2020

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.

Vissa cv-sanningar är eviga. Att rada upp varenda ovidkommande erfarenhet sedan grundskolan, eller att presentera sig själv med en festbild imponerar sällan.

Och det behöver väl knappast nämnas att det är en dålig idé att låta stavfel slinka med i texten – likaså att skicka ut identiska ansökningar till en rad arbetsgivare (i värsta fall utan att ändra namnet).

Idag är det i många fall lättare än någonsin att söka ett jobb; med bara något klick så har du registrerat dina uppgifter och laddat upp ditt cv direkt hos arbetsgivaren eller rekryteraren.

När det är så enkelt att ansöka är det också lockande för många att söka jobb på vinst och förlust, trots att man kanske inte möter kravprofilen. Rekryterare riskerar att drunkna i cv:n, när hundratals sökande till en utlyst tjänst snarare är regel än undantag.

Fem personer i möte om jobb

Läs också: 7 trender inom rekrytering inför 2020

En internationell undersökning som jobbsajten Monster genomfört visar att rekryterare i snitt lägger 31 sekunder av sin tid på att granska en ansökan. Och HR-avdelningarna tar nu allt större hjälp av tekniken för att automatiskt sortera fram de kandidater som lämpar sig bäst för tjänsten.

Bland storföretagen på Fortune 500-listan använder sig nu hela 98 procent av så kallade ATS-system (Applicant Tracking System) för gallring av kandidater. Om du har sökt jobb i en medelstor organisation eller genom en rekryteringstjänst på senare år så finns det chans att din ansökan behandlats i ett sådant rankningssystem.

Och att försöka ”lura” systemen genom att proppa cv:t fullt med förväntade nyckelord lönar sig inte – din ansökan ska fortfarande tilltala såväl människa som maskin. Däremot bör du vara medveten om att algoritmerna nu kan spela roll för din jobbjakt, och att de är här för att stanna.

robotintervju

Läs också: Kommunen som rekryterar med en robot

Hur ska du då bära dig åt för att positionera dig bland toppkandidaterna år 2020? Karriärsajten Fast Company ger dessa cv-tips:

 • Blicka framåt
  Inled med att prata om vart du är på väg, inte om var du har varit. Sikta in dig på din framtida roll och visa att du har ambitionen att växa. Om du bestigit ett berg börjar du knappast med att berätta om de första stegen, utan snarare de sista. Och vilket, ännu högre, berg du tänker ta dig an härnäst.
 • Prata arbetsgivarens språk
  Att skräddarsy din ansökan så att den svarar så väl som möjligt mot den enskilda arbetsgivarens behov är A och O – men givetvis utan att ljuga om dina kunskaper. Läs annonsen noga och ta fasta på de ord och benämningar som arbetsgivaren själv använder. Upprepa dessa i din ansökan, så ökar dina chanser att komma med i filtreringen.
 • ”High scores” – kvantifiera dina kunskaper
  Gamification, att använda spelmekanik som motivationskraft, börjar bli ett etablerat arbetssätt på vissa håll. Nu är det dags att lyfta in poängtavlan i cv:t! Vilka av dina (dokumenterade) bedrifter kan du uttrycka kärnfullt med hjälp av siffror? Exempel: ”Ökad produktivitet: 35%”, ”Avslutade miljonaffärer: 20” eller ”Kundbetyg: 4,8 av 5”. På detta sätt slipper du använda slitna fraser, och sätter fokus på mätbara prestationer.
betaltcv-2

Läs också: Ny trend: Så tar du betalt – för ditt CV

 • Använd punktlistor när du kan
  Punktlistor är ett annat sätt att framhäva dina talanger på ett koncist sätt. Varje punkt bör innehålla ett verb som pekar på dina framgångar, och då gärna kopplat till ett mätbart värde: ”Jag minskade svinnet med 75 procent”. Det du gjort de senaste fem åren bör kunna sammanfattas i tio punkter skriver jobbsajten The Ladders, och varje punkt i listan bör vara en fortsättning på den tänkta meningen ”du borde anställa mig därför att…”
 • Använd enkel formatering
  Optimeringstjänsten Jobscan rekommenderar att i möjligaste mån undvika text i spalter och information i sidhuvud och -fot. Du underlättar då inte bara för det mänskliga ögat – som slipper möta en vägg av text – utan även för eventuella datorsystem som ska läsa in ditt cv.

 

monica_renstig_1800x1013
Webbkurs

Så skriver du ett riktigt bra cv

Vill du lära dig mer? I Chefs webbkurs avslöjar Monica Renstig hur ett CV egentligen ska skrivas och vilka tricks som garanterat tar dig till intervju.

Relaterade artiklar

Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
kristins-webb-1280x720
Karriär

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal.