Så skriver du ett bra cv år 2020.

5 steg: Så skriver du ett vinnande cv år 2020

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.

Vissa cv-sanningar är eviga. Att rada upp varenda ovidkommande erfarenhet sedan grundskolan, eller att presentera sig själv med en festbild imponerar sällan.

Och det behöver väl knappast nämnas att det är en dålig idé att låta stavfel slinka med i texten – likaså att skicka ut identiska ansökningar till en rad arbetsgivare (i värsta fall utan att ändra namnet).

Idag är det i många fall lättare än någonsin att söka ett jobb; med bara något klick så har du registrerat dina uppgifter och laddat upp ditt cv direkt hos arbetsgivaren eller rekryteraren.

När det är så enkelt att ansöka är det också lockande för många att söka jobb på vinst och förlust, trots att man kanske inte möter kravprofilen. Rekryterare riskerar att drunkna i cv:n, när hundratals sökande till en utlyst tjänst snarare är regel än undantag.

Fem personer i möte om jobb

Läs också: 7 trender inom rekrytering inför 2020

En internationell undersökning som jobbsajten Monster genomfört visar att rekryterare i snitt lägger 31 sekunder av sin tid på att granska en ansökan. Och HR-avdelningarna tar nu allt större hjälp av tekniken för att automatiskt sortera fram de kandidater som lämpar sig bäst för tjänsten.

Bland storföretagen på Fortune 500-listan använder sig nu hela 98 procent av så kallade ATS-system (Applicant Tracking System) för gallring av kandidater. Om du har sökt jobb i en medelstor organisation eller genom en rekryteringstjänst på senare år så finns det chans att din ansökan behandlats i ett sådant rankningssystem.

Och att försöka ”lura” systemen genom att proppa cv:t fullt med förväntade nyckelord lönar sig inte – din ansökan ska fortfarande tilltala såväl människa som maskin. Däremot bör du vara medveten om att algoritmerna nu kan spela roll för din jobbjakt, och att de är här för att stanna.

robotintervju

Läs också: Kommunen som rekryterar med en robot

Hur ska du då bära dig åt för att positionera dig bland toppkandidaterna år 2020? Karriärsajten Fast Company ger dessa cv-tips:

 • Blicka framåt
  Inled med att prata om vart du är på väg, inte om var du har varit. Sikta in dig på din framtida roll och visa att du har ambitionen att växa. Om du bestigit ett berg börjar du knappast med att berätta om de första stegen, utan snarare de sista. Och vilket, ännu högre, berg du tänker ta dig an härnäst.
 • Prata arbetsgivarens språk
  Att skräddarsy din ansökan så att den svarar så väl som möjligt mot den enskilda arbetsgivarens behov är A och O – men givetvis utan att ljuga om dina kunskaper. Läs annonsen noga och ta fasta på de ord och benämningar som arbetsgivaren själv använder. Upprepa dessa i din ansökan, så ökar dina chanser att komma med i filtreringen.
 • ”High scores” – kvantifiera dina kunskaper
  Gamification, att använda spelmekanik som motivationskraft, börjar bli ett etablerat arbetssätt på vissa håll. Nu är det dags att lyfta in poängtavlan i cv:t! Vilka av dina (dokumenterade) bedrifter kan du uttrycka kärnfullt med hjälp av siffror? Exempel: ”Ökad produktivitet: 35%”, ”Avslutade miljonaffärer: 20” eller ”Kundbetyg: 4,8 av 5”. På detta sätt slipper du använda slitna fraser, och sätter fokus på mätbara prestationer.
betaltcv-2

Läs också: Ny trend: Så tar du betalt – för ditt CV

 • Använd punktlistor när du kan
  Punktlistor är ett annat sätt att framhäva dina talanger på ett koncist sätt. Varje punkt bör innehålla ett verb som pekar på dina framgångar, och då gärna kopplat till ett mätbart värde: ”Jag minskade svinnet med 75 procent”. Det du gjort de senaste fem åren bör kunna sammanfattas i tio punkter skriver jobbsajten The Ladders, och varje punkt i listan bör vara en fortsättning på den tänkta meningen ”du borde anställa mig därför att…”
 • Använd enkel formatering
  Optimeringstjänsten Jobscan rekommenderar att i möjligaste mån undvika text i spalter och information i sidhuvud och -fot. Du underlättar då inte bara för det mänskliga ögat – som slipper möta en vägg av text – utan även för eventuella datorsystem som ska läsa in ditt cv.

 

Relaterade artiklar

En hand håller upp en skylt som det står Interimschef på mot en jeansblus som bakgrund.
Karriär

Så lyckas du med interimschefen

Allt fler blir interimschefer i ett allt mer flytande arbetsliv, visar forskning. Men för att det ska lyckas på arbetsplatsen gäller det att göra på rätt sätt.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

En hand i svenska flaggans färger som visar tummen ner.
Karriär

Svenskar mest missnöjda med jobbet

Fler svenskar planerar att söka nytt jobb det närmaste året jämfört med övriga européer, visar en ny studie. Den visar också att svenskar verkar uppskatta sin chef mer när de arbetar hemifrån än på plats på arbetet.

En kvinna sitter och jobbar i en soffa med en katt bredvid sig.
Karriär

Chefer missförstår unga medarbetare

Chefer missförstår vad som är viktigt för unga medarbetare på flera olika sätt, visar en ny internationell undersökning. Undersökningen visar att de betraktar flera viktiga frågor på olika sätt.

Tre kvinnor sitter framför sina datorer vid ett bord och pratar och skrattar.
Karriär

Bullshit jobs? Nej, inte längre

Bara 4,8 procent. Så få européer tycker att jobbet är meningslöst, visar en ny studie. Och ofta är det cheferna som finner störst mening med sitt jobb.

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.