Så skriver du ett bra cv år 2020.

5 steg: Så skriver du ett vinnande cv år 2020

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.

Vissa cv-sanningar är eviga. Att rada upp varenda ovidkommande erfarenhet sedan grundskolan, eller att presentera sig själv med en festbild imponerar sällan.

Och det behöver väl knappast nämnas att det är en dålig idé att låta stavfel slinka med i texten – likaså att skicka ut identiska ansökningar till en rad arbetsgivare (i värsta fall utan att ändra namnet).

Idag är det i många fall lättare än någonsin att söka ett jobb; med bara något klick så har du registrerat dina uppgifter och laddat upp ditt cv direkt hos arbetsgivaren eller rekryteraren.

När det är så enkelt att ansöka är det också lockande för många att söka jobb på vinst och förlust, trots att man kanske inte möter kravprofilen. Rekryterare riskerar att drunkna i cv:n, när hundratals sökande till en utlyst tjänst snarare är regel än undantag.

Fem personer i möte om jobb

Läs också: 7 trender inom rekrytering inför 2020

En internationell undersökning som jobbsajten Monster genomfört visar att rekryterare i snitt lägger 31 sekunder av sin tid på att granska en ansökan. Och HR-avdelningarna tar nu allt större hjälp av tekniken för att automatiskt sortera fram de kandidater som lämpar sig bäst för tjänsten.

Bland storföretagen på Fortune 500-listan använder sig nu hela 98 procent av så kallade ATS-system (Applicant Tracking System) för gallring av kandidater. Om du har sökt jobb i en medelstor organisation eller genom en rekryteringstjänst på senare år så finns det chans att din ansökan behandlats i ett sådant rankningssystem.

Och att försöka ”lura” systemen genom att proppa cv:t fullt med förväntade nyckelord lönar sig inte – din ansökan ska fortfarande tilltala såväl människa som maskin. Däremot bör du vara medveten om att algoritmerna nu kan spela roll för din jobbjakt, och att de är här för att stanna.

robotintervju

Läs också: Kommunen som rekryterar med en robot

Hur ska du då bära dig åt för att positionera dig bland toppkandidaterna år 2020? Karriärsajten Fast Company ger dessa cv-tips:

 • Blicka framåt
  Inled med att prata om vart du är på väg, inte om var du har varit. Sikta in dig på din framtida roll och visa att du har ambitionen att växa. Om du bestigit ett berg börjar du knappast med att berätta om de första stegen, utan snarare de sista. Och vilket, ännu högre, berg du tänker ta dig an härnäst.
 • Prata arbetsgivarens språk
  Att skräddarsy din ansökan så att den svarar så väl som möjligt mot den enskilda arbetsgivarens behov är A och O – men givetvis utan att ljuga om dina kunskaper. Läs annonsen noga och ta fasta på de ord och benämningar som arbetsgivaren själv använder. Upprepa dessa i din ansökan, så ökar dina chanser att komma med i filtreringen.
 • ”High scores” – kvantifiera dina kunskaper
  Gamification, att använda spelmekanik som motivationskraft, börjar bli ett etablerat arbetssätt på vissa håll. Nu är det dags att lyfta in poängtavlan i cv:t! Vilka av dina (dokumenterade) bedrifter kan du uttrycka kärnfullt med hjälp av siffror? Exempel: ”Ökad produktivitet: 35%”, ”Avslutade miljonaffärer: 20” eller ”Kundbetyg: 4,8 av 5”. På detta sätt slipper du använda slitna fraser, och sätter fokus på mätbara prestationer.
betaltcv-2

Läs också: Ny trend: Så tar du betalt – för ditt CV

 • Använd punktlistor när du kan
  Punktlistor är ett annat sätt att framhäva dina talanger på ett koncist sätt. Varje punkt bör innehålla ett verb som pekar på dina framgångar, och då gärna kopplat till ett mätbart värde: ”Jag minskade svinnet med 75 procent”. Det du gjort de senaste fem åren bör kunna sammanfattas i tio punkter skriver jobbsajten The Ladders, och varje punkt i listan bör vara en fortsättning på den tänkta meningen ”du borde anställa mig därför att…”
 • Använd enkel formatering
  Optimeringstjänsten Jobscan rekommenderar att i möjligaste mån undvika text i spalter och information i sidhuvud och -fot. Du underlättar då inte bara för det mänskliga ögat – som slipper möta en vägg av text – utan även för eventuella datorsystem som ska läsa in ditt cv.

 

monica_renstig_1800x1013
Webbkurs

Så skriver du ett riktigt bra cv

Vill du lära dig mer? I Chefs webbkurs avslöjar Monica Renstig hur ett CV egentligen ska skrivas och vilka tricks som garanterat tar dig till intervju.

Relaterade artiklar

Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Karriär

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
10000jobb
Karriär

Över 10 000 jobb på Arbetsförmedlingens #jobbjustnu

Dåligt med lediga jobb under coronakrisen? Inte under Arbetsförmedlingens hashtagg #jobbjustnu, där över 10 000 jobb som behöver tillsättas omgående finns samlade.
Person i Bryssel med EU-väska, på väg att göra karriär
Karriär

Nu är rätt tid för EU-karriär

Sugen på utlandskarriär? EU:s olika institutioner är ett ofta förbisett alternativ – fler svenskar behövs och möjligheterna har sällan varit så stora som nu.
Person med en
Karriär

Ny rapport: Så är ungas drömchef

Tydlig, lyhörd och öppen. Det är några av drömegenskaperna som unga talanger söker i en chef. Detta enligt en ny rapport – som också avslöjar vad som utmärker en riktigt dålig chef.
Person som ser uppgiven ut vid skrivbord
Karriär

Känner du dig ouppskattad av din chef? Här är 5 tips för förändring

Osynlig, tagen för given och klent med uppskattning på jobbet? Du är inte ensam. Men det finns hopp – det går att motivera sig ändå.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
Extrovert som jobbar hemifrån
Arbetsmiljö

Extroverta klarar hemarbetet bäst

Utåtriktade människor klarar omställningen till distansarbete bäst, visar en studie från Netigate.