chefboken4-content

Så skapar du en orädd organisation

Traditionell företagskultur — där det handlar om att passa in och komma överens — är dömd att misslyckas i den nya kunskapsekonomin. Framgång kräver istället ett flöde av idéer, nytt och kritiskt tänkande. Harvardforskaren Amy C Edmondson skriver i sin bok ”The Fearless Organization” om hur chefer skapar orädda organisationer.

Vad exakt handlar ”The Fearless Organization” om?

Boken handlar om det som kallas psykologisk trygghet. Det är ett vetenskapligt utvärderat mått på hur orädd en organisation är. Begreppet har blivit välkänt först på senare år. Ett genombrott var när Google presenterade resultatet av en femårig studie om vad som gör vissa team i företaget mer framgångsrika än andra. Det visade sig att just psykologisk trygghet var den klart viktigaste framgångsfaktorn. Huvudpoängen är att en förutsättning för att lyckas som organisation i vår tid är ett klimat där inga röster förtrycks eller förlöjligas.

Varför ska chefer läsa boken?

Det är en väldigt väl underbyggd bok om vad som krävs för att skapa team där medarbetare mår och presterar bättre. Den innehåller också väldigt konkreta tips för hur man ska gå tillväga. Det är faktiskt en av de bättre och mer matnyttiga ledarskapsböcker jag läst.

Prova Chefboken: 3 nr för endast 199 kr!

Vad kan det handla om för konkreta tips?

Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men exempelvis att det inte räcker att bara uppmuntra till öppenhet. Om medarbetarnas öppenhet bemöts med irritation, eller om inget händer efter att de påtalat fel, kommer initiativet att slå tillbaka. Även om du inte håller med och vill uttrycka det måste din första reaktion alltid vara tacksamhet över att medarbetaren delat med sig av sin åsikt.

Är författaren själv chef?

Nej, men professor på Harvard Business School och väldigt respekterad inom sitt fält, med mer än 20 års forskning om psykologisk trygghet. Hon sitter inte heller på några höga akademiska hästar, utan delar med sig av massor av goda och dåliga exempel från golvet i näringslivet.

Lyssna eller läs på 19 minuter! The Fearless Organization finns sammanfattad i Chefboken

Kan du säga något om vilka exempel det handlar om?

Till exempel en rejäl genomlysning av hur det fungerat på Nokia och hos Volkswagen. Jag ska inte ge bort för mycket men där handlade det inte om bnågra förebilder direkt.

Är det en bok bara för toppchefer och vd:ar?

Nej, det är en bok för alla chefer. Det är dessutom en bok som alla i det moderna arbetslivet kan hitta mycket klokskap i. Men de handfasta verktygen är riktade till chefer.

Vad inspirerade dig mest?

Jag tyckte att det var extremt spännande att läsa om hur Google i praktiken jobbar med psykologisk trygghet.

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

cb12-content
Chefboken

Led utifrån värderingar – på riktigt!

Det är med hjälp av starka värderingar vi kan möta framtidens stora utmaningar med bland annat ökad komplexitet, digitalisering och klimatförändringar. Det menar Julia Norinder i sin bok Värderingsbaserat ledarskap Mening, tillit och transformation. I den beskriver hon hur du som ledare kan arbeta både utifrån dina egna värderingar och din organisations. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hennes tankar
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

content-cb11
Chefboken

Generalister vinnare i en specialiserad framtid

Månadens Chefboken är David Epsteins Range. I en snabbt föränderlig värld med agila arbetssätt och ett ständigt lärande har generalisterna bättre förutsättningar att lyckas än specialisterna. Här är Chefbokens redaktör Björn Hedensjös tankar om boken. 
itsthemanager_content
Chefboken

Gallups nycklar till ökat engagemang

Ledare och organisationer har misslyckats med att maximera människors potential och möta nya behov hos arbetskraften. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson It's the manager – resultatet av en omfattande studie från Gallup. 
contentartikel_1
Chefboken

Här är din guide till digital överlevnad

Vad krävs av ledare för att deras företag eller organisationer ska klara sig — och blomstra — i en tid när många går under? Det är den grundfråga som genomsyrar en ny och på förhand omtalad bok, "Digital transformation", av den visionära Silicon Valley-profilen Tom Siebel. Chefbokens redaktör, Björn Hedensjö, har läst och sammanfattat boken. 
maria-artikel1
Chefboken

Fem smarta chefsverktyg för självledarskap

Det ges ut tusentals ledarskapsböcker varje år fulla av tips och verktyg för hur du som chef kan leda dig själv på ett smartare sätt. Det är inte lätta att varken välja eller komma ihåg dem! Ledarskapscoachen Maria Gerlofson har valt ut fem av dem att använda som inspiration för att få bättre flyt i ditt jobb som chef.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
powerful_content
Chefboken

Så skapar du en Netflix-kultur

Patty McCord är kvinnan bakom den speciella och framgångsrika kultur som bidragit till Netflixs succé. Nu kommer boken Powerful där hon avslöjar radikalt annorlunda sätt att leda människor. I månadens Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson tankarna bakom Netflix kultur.