powerful_content

Så skapar du en Netflix-kultur

Patty McCord är kvinnan bakom den speciella och framgångsrika kultur som bidragit till Netflixs succé. Nu kommer boken Powerful där hon avslöjar radikalt annorlunda sätt att leda människor. I månadens Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson tankarna bakom Netflix kultur.

Netflix företagskultur har blivit omskriven och kopieras av många start-ups och andra. Kulturen bygger på en kombination av frihet, ansvar och total öppenhet. Patty Mc Cord var tillsammans med företagets VD den som skapade kulturen. I Powerful: Building a culture of freedom and responsibilty berättar hon hur de gjort och vad kulturen går ut på.

Bland annat har de tagit bort alla policys, utvecklingssamtal och individuella planer. Utveckling ska ske i en öppen ärlig dialog varje dag – inte en gång per år. De har också vilda debatter om allt och förutsätter att alla är brutalt ärliga. De strävar också efter att ha rätt person i teamet. Den som inte längre har rätt kompetens för uppgiften får söka sig någon annanstans. ”Behandlar folk som vuxna individer som vill komma till jobbet och göra ett fantastiskt jobb”, uppmanar hon alla.

Läs Powerful på 19 minuter! Prova Chefboken

Vem ska läsa boken?

Alla som vill ha inspiration och nya tankar om ledarskap och företagskultur. Särskilt du som gillar att ifrågasätta gamla sanningar.

Hur kan jag som chef ha hjälp av boken?

Du får många tips och tankar om motivation, teamarbete och ledarskap. Du kan också få idéer om hur du kan förändra din egen verksamhet och ta bort byråkrati och meningslös administration.

Vad inspirerade dig mest i boken?

Deras tankar om brutal ärlighet och öppna debatter är spännande. Det kan förstås vara skrämmande med en sådan kultur i början. Men på sikt tror jag det är sunt att kunna vara ärlig, tydlig och öppen på ett respektfullt sätt. Det finns allt för mycket som inte sägs rakt ut i många organisationer, men som påverkar människor och resultatet negativt, just för att det sopas under mattan.

Chefboken: 3 nr för endast 199 kr!

Vilken av tipsen skulle du vilja följa?

Jag skulle vilja ta de bort alla policys och regelverk som belastar organisationer och gör dem trögrörliga. På Netflix coachade de alla anställda på alla nivåer i att leva de grundläggande beteendena som kulturen byggde på. Det tror jag är smart. Det finns alldeles för många dokument med policys som ingen följer eller lever efter i praktiken.

Vad är mest provocerande?

Men den arbetsrätt och anställningstrygghet vi har i Sverige är delen om att låta människor sluta när företaget inte längre behöver deras kompetens inte rimlig. Jag kan förstå hennes grundtanke, men den kräver väldigt mycket av människor och samhället. Visst är det bra att alla tar eget ansvar för sin yrkesmässiga utveckling, men ett samhälle utan någon som helst anställningstrygghet blir osäkert för väldigt många.

Vem har tid att läsa en hel bok?

Vill du läsa Powerful men känner att tiden inte räcker till? Med Chefboken får du den sammanfattad till 19 minuters läsning eller lyssning! Dessutom finns över 100 redan sammanfattade titlar i det digitala biblioteket. Chefboken får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr för 199 kr!

Relaterade artiklar

contentartikel_1
Chefboken

Här är din guide till digital överlevnad

Vad krävs av ledare för att deras företag eller organisationer ska klara sig — och blomstra — i en tid när många går under? Det är den grundfråga som genomsyrar en ny och på förhand omtalad bok, "Digital transformation", av den visionära Silicon Valley-profilen Tom Siebel. Chefbokens redaktör, Björn Hedensjö, har läst och sammanfattat boken. 
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
maria-artikel1
Chefboken

Fem smarta chefsverktyg för självledarskap

Det ges ut tusentals ledarskapsböcker varje år fulla av tips och verktyg för hur du som chef kan leda dig själv på ett smartare sätt. Det är inte lätta att varken välja eller komma ihåg dem! Ledarskapscoachen Maria Gerlofson har valt ut fem av dem att använda som inspiration för att få bättre flyt i ditt jobb som chef.
chefboken4-content
Chefboken

Så skapar du en orädd organisation

Traditionell företagskultur — där det handlar om att passa in och komma överens — är dömd att misslyckas i den nya kunskapsekonomin. Framgång kräver istället ett flöde av idéer, nytt och kritiskt tänkande. Harvardforskaren Amy C Edmondson skriver i sin bok "The Fearless Organization" om hur chefer skapar orädda organisationer.
cb3_content
Chefboken

Talangprogram gör folk omotiverade

Hur ska organisationer lyckas utveckla och behålla talanger? Det är en fråga som allt fler ställer sig. Många investerar i program för att attrahera, utveckla och behålla de duktigaste medarbetarna. Men de leder sällan till önskat resultat.
ledarskapsparadoxen_content_3
Chefboken

Ledarskapsparadoxen utmanar chefer att tänka nytt

Det viktigaste verktyget för en framgångsrik ledare är insikten om att ledarskap inte handlar om enkla lösningar — utan om paradoxer. I en intelligent och ofta rolig bok om ledarskap tvingar hyllade föreläsare, forskaren och författaren Alf Rehn läsaren ur de vanliga tankespåren.
content-cb12
Chefboken

Här är ledarskapet bakom klyschorna

Vad hittar man om man ger sig ut på jakt efter de beteenden som verkligen ligger bakom chefers framgång? Om man struntar i ledarskapsklichéerna, och tittar på hårda data. Det bestämde sig Elena Lytkina Botelho och Kim Rosenkoetter Powell, författare till ”The CEO Next Door”, för att göra.
contentartikel
Chefboken

Datorer är bäst på rekrytering

Det är avgörande att anställa rätt medarbetare och dyrt att rekrytera fel, men många fortsätter att jobba som de alltid gjort, ofta utan vetenskaplig förankring.