Så skapades ledaren Olof Palme

Okategoriserade
Publicerad

1. Skilj dig från resten.
Olof Palme var inte bara ett underbarn – han lärde sig att läsa vid fyra års ålder. Han var också överklasspojken som växte upp på Östermalm, men tidigt blev känd för att tänka utanför ramarna. När hans far dog skickades han till internatskolan Sigtuna, men Palme utsattes för mobbning och kom, som han själv beskrev det, ”på kant med allt och alla”.

2. Utveckla talets gåva.
Olof Palme var en skarp retoriker. Hans tal var alltid konkreta, fulla med effektfulla upprepningar och kryddade med litterära anspelningar. De retoriska färdigheterna utvecklades under åren på college i USA.

3. Prata med människor.
Som ung liftade Palme över den amerikanska kontinenten, totalt över 4 000 mil. Han levde i fattigkvarteren och upplevde orättvisorna och segregationen i den amerikanska södern. Han beskrev senare mötena med människor som ”mer värdefulla än teoretisk bildning”. Senare bosatte han sig i ett radhus i Vällingby, mitt i det svenska folkhemmet.

4. Satsa på dina hjärtefrågor.
Redan tidigt i politikerkarriären, som utbildningsminister i Tage Erlanders regering, höjde Olof Palme rösten i utrikespolitiska frågor. Han engagerade sig helhjärtat i frågor närhelst han kände för det. Palme fick ofta kritik för sin dåliga impulskontroll och för att lägga näsan i blöt när han inte borde.

5. Ta fajten.
Palme kritiserades ofta av sina politiska motståndare för sin rättframma, hårda och aggressiva ton. Han vek sällan, om någonsin, ner sig en millimeter i debatten. En framtoning som gjorde sig bra på scen, men mindre bra i tv-rutorna och i radio.

6. Välj laget framför jaget.
Olof Palme gillade att synas i medierna, men omgav sig alltid med kompetenta medarbetare. Under Palmes tid som statsminister blev de unga männen omkring honom till och med ett begrepp – ”Palmes pojkar”.

7. Koppla ner.
Olof Palme hade en sällsynt förmåga att stänga av omvärlden. ”Blixtsnabbt, som en strömbrytare”, beskriver hans fru Lisbet honom i filmen. Den stora mängden kaffe och cigaretter hjälpte säkert också till.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden