kings-speech-movie-poster
Affisch till filmen King's speech. Bilden är beskuren.

Så överlever du presentationen

Fråga:
”Jag har blivit ombedd av min närmaste chef att hålla en halvtimmes föredrag på en konferens där hela vårt företag samlas. Tanken är att jag ska dra resultatet från ett pilotprojekt som jag lett. Vi har lyckats väldigt bra och jag är stolt över mitt team. Problemet är att jag fullkomligt hatar att prata för en större grupp. Jag brukar ofta delegera presentationer. Mitt team har stort förtroende för mig och vet hur jag fungerar.”

/Simon

Svar:
”Du är i gott sällskap! Du delar din oro att tala inför grupp med ungefär en fjärdedel av befolkningen. Vi tenderar att skrämma upp oss själva med katastroftankar om allt som kan gå snett, till exempel att vi ska glömma bort vad vi ska säga, svettas så att det syns eller bli helt röda i ansiktet.

Hjärnan spelar oss ett spratt och vi får samma upplevelser i kroppen som om det vore en hotfull situation.
Försök tänka på att du inte är föremål för presentationen utan att fokus är ert pilotprojekt och målet är att framhäva ditt team och de goda resultaten.

Bjud in åhörarna till att ställa frågor, det hjälper att hålla fokus på innehållet och inte på ditt framförande.

Förbered det praktiska noggrant genom att bekanta dig med mötesrummet, gör en Power point-presentation som hjälp att hålla strukturen och läs på ditt material för att lätt hitta i det om du kommer av dig.

Öva gärna på din dragning med någon som du kan be om feedback ifrån.

Den goda nyheten är att sådant som ger oss obehag går att träna bort genom exponering. Ju fler gånger du talar inför grupper desto mindre skrämmande kommer det att vara. Kom ihåg att andas hela vägen ner i magen inför, under och efter föredraget.”

Nishteman Hosseini, leg psykolog och organisationskonsult, Sandahl Partners

Relaterade artiklar

pederlon
Peder Bertilsson

Experten: Så får du upp din lön

Det snabbaste sättet att få en högre lön är att byta jobb. Men hur ska man göra om man vill ha kvar sin nuvarande tjänst – men alltid känner att man går från löneförhandlingen och är besviken? Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna, ger råd.

Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
Nå årets mål genom att ställa rätt frågor och ta fyra steg, tipsar Viktoria Lindhé på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Så når du affärsmålen ihop med ditt team

Nytt år. Nya mål. Chefer som involverar och följer upp hur medarbetarna upplever målen lyckas oftare.
Här är fyra steg som tar ditt team från mål till verklighet.

trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.