kristinapaltenvarldsrekord
Foto Nå mål vinnare

Så når du dina mål 2015

Kristina Paltén, till vardags projektledare på Ericsson, sprang på ett löpband i 48 timmar. Varför då? För att slå världsrekord och för att visa för sig själv att hon kunde.

Youtube-filmen från när hon går i mål efter 48 timmars löpning visar en stort leeende och till synes superpigg kvinna. Naturligtvis bidrog stoltheten över att ha klarat ett så högt uppsatt mål. Men ännu viktigare, säger hon, var det stöd hon fick av kollegor som ställde upp och sprang med henne och hurrade henne ända in i mål.

Från erfarenheten har hon dragit viktiga lärdomar om höga målsättningar, hur man håller fast vid dem – och hur de kan användas i ledarskapet:

1) ”Sätt väldigt aggressiva mål. Put a man on the moon. Idag handlar det ofta om att vi ska spara si och så mycket pengar, det bygger ofta på rädsla. Men genom att säga ’nu ska vi ta ett rejält steg framåt. Vill du vara med på resan så är det upp till dig’, så visar man en tro på människan, som vill känna sig kapabel. Det måste också vara ett tydligt mål. 322 kilometer på 48 timmar blir extremt tydligt. Många organisationer sätter för många mål och de flummar bort bland allt annat.”

2) ”Glöm inte att berömma steg på vägen, det ger energi. Jag sprang 8 kilometer, sen fick jag villa den tid som var kvar av den timman. Det blir en form av beröm.”

3) ”Planera inte för ett eventuellt misslyckande, men om det blir fel måste du klara att stå i den smärtan då. Det gör ont men måste vara okej. Innan starten hade jag dock ingen backup-plan. Det fanns bara att jag skulle klara det.”

4) ”Om du som ledare är helt övertygad om att ni klarar det, då får du med dig de andra. Och inspirerar. Jag hade 8 600 följare via webben. På intranätet, där det normalt är 1-4 kommentarer på en artikel, har jag fått 429 stycken. Folk känner att ‘kan du göra det där – då klarar jag det här.’ Bara genom att folk får veta att en människa faktiskt kan springa 32 mil i sträck förflyttas deras egna mentala gränser.”

5) ”Träna upp din egen vilja och mentala attityd. Utmana dig att göra sådant som du inte riktigt vågar. Att gå utanför komfortzonen och upptäcka att det fungerar är härligt. Att jag har bestigit Sydamerikas högsta berg Aconcagua och seglat från Fidji till Nya Zeeland, fast jag inte kan segla, gör att jag även på jobbet som projektledare känner att det finns inga omöjliga projekt. Det blir en mental attityd i mig- hur klarar jag det omöjliga?”

Kristina Paltén skriver nu en bok om sina erfarenheter kring målsättning och mentala strategier som planeras att ges ut nästa år. Hon ska också föreläsa inom Ericssons ledarskapsprogram för unga chefer.

 

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

cheferdaligt
Hälsa

Cissi Elwin: Siffrorna skrämmer mig

"Så bra att vi kan prata om stress. MEN fruktansvärt att se hur stressrelaterade besvär bara fortsätter att öka", skriver Cissi Elwin i sin krönika.
trivas
Hälsa

5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Det är när dessa förhållanden vacklar som den psykiska ohälsan ökar. Du behöver följande för att må psykiskt bra på jobbet, enligt psykologen Ulla Risling.
stresscheif
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
avhopp
Arbetsmiljö

Så tuff är chefernas vardag – kan leda till stora avhopp

Tuff tidspress, hög arbetsbelastning – och många medarbetare under sig. Vardagen för en chef inom vård och omsorg har nu granskats av Arbetsmiljöverket.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
klattra-2
Hälsa

3 starka skäl till att chefer ska klättra

Bergsklättring verkar vara den ultimata chefssporten. Du får stor utväxling av många ledaregenskaper – och vässar dem lite extra på väg upp mot toppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden