kristinapaltenvarldsrekord
Foto Nå mål vinnare

Så når du dina mål 2015

Kristina Paltén, till vardags projektledare på Ericsson, sprang på ett löpband i 48 timmar. Varför då? För att slå världsrekord och för att visa för sig själv att hon kunde.

Youtube-filmen från när hon går i mål efter 48 timmars löpning visar en stort leeende och till synes superpigg kvinna. Naturligtvis bidrog stoltheten över att ha klarat ett så högt uppsatt mål. Men ännu viktigare, säger hon, var det stöd hon fick av kollegor som ställde upp och sprang med henne och hurrade henne ända in i mål.

Från erfarenheten har hon dragit viktiga lärdomar om höga målsättningar, hur man håller fast vid dem – och hur de kan användas i ledarskapet:

1) ”Sätt väldigt aggressiva mål. Put a man on the moon. Idag handlar det ofta om att vi ska spara si och så mycket pengar, det bygger ofta på rädsla. Men genom att säga ’nu ska vi ta ett rejält steg framåt. Vill du vara med på resan så är det upp till dig’, så visar man en tro på människan, som vill känna sig kapabel. Det måste också vara ett tydligt mål. 322 kilometer på 48 timmar blir extremt tydligt. Många organisationer sätter för många mål och de flummar bort bland allt annat.”

2) ”Glöm inte att berömma steg på vägen, det ger energi. Jag sprang 8 kilometer, sen fick jag villa den tid som var kvar av den timman. Det blir en form av beröm.”

3) ”Planera inte för ett eventuellt misslyckande, men om det blir fel måste du klara att stå i den smärtan då. Det gör ont men måste vara okej. Innan starten hade jag dock ingen backup-plan. Det fanns bara att jag skulle klara det.”

4) ”Om du som ledare är helt övertygad om att ni klarar det, då får du med dig de andra. Och inspirerar. Jag hade 8 600 följare via webben. På intranätet, där det normalt är 1-4 kommentarer på en artikel, har jag fått 429 stycken. Folk känner att ‘kan du göra det där – då klarar jag det här.’ Bara genom att folk får veta att en människa faktiskt kan springa 32 mil i sträck förflyttas deras egna mentala gränser.”

5) ”Träna upp din egen vilja och mentala attityd. Utmana dig att göra sådant som du inte riktigt vågar. Att gå utanför komfortzonen och upptäcka att det fungerar är härligt. Att jag har bestigit Sydamerikas högsta berg Aconcagua och seglat från Fidji till Nya Zeeland, fast jag inte kan segla, gör att jag även på jobbet som projektledare känner att det finns inga omöjliga projekt. Det blir en mental attityd i mig- hur klarar jag det omöjliga?”

Kristina Paltén skriver nu en bok om sina erfarenheter kring målsättning och mentala strategier som planeras att ges ut nästa år. Hon ska också föreläsa inom Ericssons ledarskapsprogram för unga chefer.

 

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

forstaelse
Arbetsmiljö

Undersökning: Ökad insikt om psykisk ohälsa

Allt fler förstår att psykisk ohälsa är ett skäl för sjukskrivning. En av de främsta orsakerna är att ämnet blivit mindre tabulagt, enligt en Novus-undersökning.
stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
ted
Hälsa

5 TED-talks som lär dig hantera stress

Vi befinner oss just nu i årets mest stressiga tid. 
klimatsmart_intro2
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

gaband
Hälsa

Gå dig till bättre fysik – vid ditt skrivbord på jobbet

Promenad på arbetstid har vi hört om. Men nu börjar allt fler företag erbjuda gåband till sina medarbetare.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden