kristinapaltenvarldsrekord
Foto Nå mål vinnare

Så når du dina mål 2015

Kristina Paltén, till vardags projektledare på Ericsson, sprang på ett löpband i 48 timmar. Varför då? För att slå världsrekord och för att visa för sig själv att hon kunde.

Youtube-filmen från när hon går i mål efter 48 timmars löpning visar en stort leeende och till synes superpigg kvinna. Naturligtvis bidrog stoltheten över att ha klarat ett så högt uppsatt mål. Men ännu viktigare, säger hon, var det stöd hon fick av kollegor som ställde upp och sprang med henne och hurrade henne ända in i mål.

Från erfarenheten har hon dragit viktiga lärdomar om höga målsättningar, hur man håller fast vid dem – och hur de kan användas i ledarskapet:

1) ”Sätt väldigt aggressiva mål. Put a man on the moon. Idag handlar det ofta om att vi ska spara si och så mycket pengar, det bygger ofta på rädsla. Men genom att säga ’nu ska vi ta ett rejält steg framåt. Vill du vara med på resan så är det upp till dig’, så visar man en tro på människan, som vill känna sig kapabel. Det måste också vara ett tydligt mål. 322 kilometer på 48 timmar blir extremt tydligt. Många organisationer sätter för många mål och de flummar bort bland allt annat.”

2) ”Glöm inte att berömma steg på vägen, det ger energi. Jag sprang 8 kilometer, sen fick jag villa den tid som var kvar av den timman. Det blir en form av beröm.”

3) ”Planera inte för ett eventuellt misslyckande, men om det blir fel måste du klara att stå i den smärtan då. Det gör ont men måste vara okej. Innan starten hade jag dock ingen backup-plan. Det fanns bara att jag skulle klara det.”

4) ”Om du som ledare är helt övertygad om att ni klarar det, då får du med dig de andra. Och inspirerar. Jag hade 8 600 följare via webben. På intranätet, där det normalt är 1-4 kommentarer på en artikel, har jag fått 429 stycken. Folk känner att ‘kan du göra det där – då klarar jag det här.’ Bara genom att folk får veta att en människa faktiskt kan springa 32 mil i sträck förflyttas deras egna mentala gränser.”

5) ”Träna upp din egen vilja och mentala attityd. Utmana dig att göra sådant som du inte riktigt vågar. Att gå utanför komfortzonen och upptäcka att det fungerar är härligt. Att jag har bestigit Sydamerikas högsta berg Aconcagua och seglat från Fidji till Nya Zeeland, fast jag inte kan segla, gör att jag även på jobbet som projektledare känner att det finns inga omöjliga projekt. Det blir en mental attityd i mig- hur klarar jag det omöjliga?”

Kristina Paltén skriver nu en bok om sina erfarenheter kring målsättning och mentala strategier som planeras att ges ut nästa år. Hon ska också föreläsa inom Ericssons ledarskapsprogram för unga chefer.

 

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

helgenjobben
Hälsa

5 tecken på att du inte kan släppa jobbet

Äntligen lite ledighet! Men frågan är hur ledig du egentligen är. Var tredje privatanställd har svårt att släppa jobbet – vilket påverkar deras sömn.
balans-3
Hälsa

9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Ont i kroppen? Stökigt skrivbord? Irriterad på Ica? Här är 9 tecken på att du tappat kontrollen över det berömda livspusslet.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

springhallbart
Hälsa

Spring smartare – 3 sätt att hålla rätt tempo

Senaste trenden inom löpning är att springa hållbart. Det innebär att du ska hålla rätt tempo för att inte göra slut på syret i kroppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden