Så motiverar du dina medarbetare – om löneökningarna uteblir

Avtalsförhandlingar pågår, men löneökningarna väntas bli små. Hur kan chefen motivera sina medarbetare om belöningen i lönekuvertet uteblir? Chefs experter svarar.

Karriär
Publicerad

Under hösten återupptogs löneförhandlingarna om nya kollektivavtal för nästan tre miljoner svenskar, en process som pausades i våras när coronaepidemin bröt ut. Många branscher är i kris på grund av coronaepidemin, och några löneökningar är nog knappast att vänta – men som chef går det att hålla motivationen igång ändå. Det menar Leif E Andersson som är psykolog och Chefs ledarskapsexpert.

”Lön en viktig hygienfaktor, alltså något alla medarbetare förväntar sig att få, men egentligen en dålig motivator. Löneförhandlingen är en viktig process för att undvika missnöje men ingen process för att skapa motivation. Generellt jobbar inte medarbetare mer efter att de fått högre lön, men de kan jobba mindre om de får en lägre löneökning än de förväntade sig”, säger han.

Bästa sättet att som chef och arbetsgivare långsiktigt skapa motivation är inte genom kraftiga lönelyft, framhåller han, utan genom att utöva ett ledarskap som får medarbetarna att känna sig kontinuerligt uppskattade i sin yrkesroll:

”Det är det verkligt viktiga. Det kan handla om så enkla saker som att hälsa på medarbetare varje morgon, ringa dem som inte gör något större väsen av sig bara för att uttrycka sin uppskattning och säga att de gör ett bra jobb – lyckas du få dina medarbetare att känna sig sedda och betydelsefulla under hela året, är ett besked om begränsad löneutveckling mycket lättare för chefen att lämna och för medarbetaren att smälta. Om medarbetaren känner sig uppskattad i stort, brukar missnöjet med ett magert utfall av lönesamtalet snart gå över”, säger Leif E Andersson.

Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna och Chefs löneexpert, instämmer:

”Att arbeta metodiskt och kontinuerligt med återkoppling under hela året, inte enbart i lönesamtalet, är en framgångsfaktor som chef.”

Hur bör chefen förbereda sig inför lönesamtalet när utrymmet för löneökningar är minimalt?
”Fokusera på hela löne- och ersättningspaketet, inte enbart på lönehöjningen. Ju bättre du känner till dina medarbetares drivkrafter desto mer förstår du på vilket sätt du kan belöna dem. Din organisation kan ge dig andra medel än enbart lön till att belöna. Det kan handla om extra semesterdagar, kompetensutvecklingsinsatser, specifika förmåner, extra pensionsinbetalningar, friskvårdersättning, bonus eller resultatlön”, säger Peder Bertilsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden