Arash Gilan och Jonas Hammarberg är författare till boken Apparnas planet.

Så lyckas du med digitalisering: ”Våga vara människa”

Kom ihåg det mänskliga perspektivet i digitaliseringen och det som inte kan digitaliseras, så ökar chansen för framgång, säger Arash Gilan och Jonas Hammarberg i boken Apparnas planet.

Varför skrev ni boken?

”Sedan vi skrev Get digital or die trying har vi mött många som kämpar med samma problem; att få det att hända. Det mänskliga perspektivet gör skillnaden för att lyckas med den digitala resan – och just det vill vi dela.”

Vem ska läsa den?

”Alla, frågorna rör alla. I den mån man kan förstå gemensamt, kan man också göra gemensam sak och förflytta organisationen från nuläget till drömläget tillsammans.”

Vad menar ni med brytpunkt mellan det digitala och det mänskliga?

”Vi lever i en tid där det fysiska kompletteras av det digitala, där artificiell intelligens kompletterar vår mänskliga emotionella intelligens. När vi drar maximal nytta av alla dessa perspektiv sker magi.”

digi-2

Läs också: Så kan chefen minska den digitala stressen

Vad är den största utmaningen för chefer i den digitala tiden?

”Att leda människor då det inte finns givna svar, där tiden blir en bristvara och där man behöver samla alla runt visionen för att få ut kraften i organisationen. Det handlar om att tänka om och tänka nytt för att lyckas leda i den nya tiden. Och till syvende och sist handlar detta om att som första steg bygga trygghet hos alla som ska med på den här resan.”

Vad är viktigt för chefer att tänka på i en digital värld? 

”Att våga vara människa och vara stolt över att man bara är en människa med fel och brister. Då inser man snart att vi är ganska lika – vilket gör att vi får det enklare att gå samman och dra nytta av varandras fördelar. Vågar man dessutom dra nytta av det digitala, för att få mer tid för de mellanmänskliga mötena där de väl behövs, får man dessutom större effekt i sitt ledarskap.”

Digital transformation – på 19 minuter!

Hur ska traditionella företag överleva när nya utmanare snabbt hittar digitala lösningar för att möta kundernas behov? Boken Digital Transformation finns sammanfattad i Chefbokens bibliotek. På bara 19 minuters läsning eller lyssning får du konkreta tips, råd och verktyg hur du ska leda en digital transformation. Prova Chefboken och få tillgång till hela det digitala biblioteket – för bara 199 kr!

Ja, jag vill prova Chefboken!

Relaterade artiklar

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.
Verksamhetsutveckling

Microsoft-chefen: ”50-30-20-regeln puttar mig i rätt riktning”

Microsofts vd Hélène Barnekow har en färgkodad regel för att prioritera sin tid rätt. I nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar hon för Cissi Elwin om hur den hjälper henne att bli en bättre förändringschef.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
chefvidskrivbord2
Verksamhetsutveckling

Felen som chefer i Sveriges sämsta verksamheter gör

Nöjda kunder, glada medarbetare, fantastiska resultat – hur kan vissa organisationer lyckas så väl? Och vad gör cheferna för Sveriges sämsta verksamheter egentligen för fel? Svaren ges i en ny bok.
cb12-content
Chefboken

Led utifrån värderingar – på riktigt!

Det är med hjälp av starka värderingar vi kan möta framtidens stora utmaningar med bland annat ökad komplexitet, digitalisering och klimatförändringar. Det menar Julia Norinder i sin bok Värderingsbaserat ledarskap Mening, tillit och transformation. I den beskriver hon hur du som ledare kan arbeta både utifrån dina egna värderingar och din organisations. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hennes tankar
digital-3
Verksamhetsutveckling

Dålig digital koll bland toppchefer

När 300 toppchefer frågades ut om sin ledningsgrupps kunskaper inom data visste bara hälften vad digitalisering innebär. Det enligt en rapport från Bisnode i samarbete med Kairos Future.

learning1
Verksamhetsutveckling

Kompetensutveckling – därför kräver det modiga chefer

Det finns några gemensamma nämnare som alla chefer borde ta till sig för att underlätta viktig kompetensutveckling. Det säger Lars Kry, vd för Sigma och tidigare utsedd till Årets Chef, med anledning av en rapport om kompetensbristen inom it-yrket.

Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
Thomas Jensen, Boston Consulting Group
Verksamhetsutveckling

Ny rapport: Sverige riskerar halka efter när marknaden förändras

I en ny global rapport framkommer att hälften av svenskarna är inställda på att teknikutvecklingen kommer ändra arbetslandskapet kraftigt. Samtidigt tillhör Sverige bottenskiktet när det gäller att lära nytt – vilket kan påverka konkurrenskraften.