Arash Gilan och Jonas Hammarberg är författare till boken Apparnas planet.

Så lyckas du med digitalisering: ”Våga vara människa”

Kom ihåg det mänskliga perspektivet i digitaliseringen och det som inte kan digitaliseras, så ökar chansen för framgång, säger Arash Gilan och Jonas Hammarberg i boken Apparnas planet.

Varför skrev ni boken?

”Sedan vi skrev Get digital or die trying har vi mött många som kämpar med samma problem; att få det att hända. Det mänskliga perspektivet gör skillnaden för att lyckas med den digitala resan – och just det vill vi dela.”

Vem ska läsa den?

”Alla, frågorna rör alla. I den mån man kan förstå gemensamt, kan man också göra gemensam sak och förflytta organisationen från nuläget till drömläget tillsammans.”

Vad menar ni med brytpunkt mellan det digitala och det mänskliga?

”Vi lever i en tid där det fysiska kompletteras av det digitala, där artificiell intelligens kompletterar vår mänskliga emotionella intelligens. När vi drar maximal nytta av alla dessa perspektiv sker magi.”

digi-2

Läs också: Så kan chefen minska den digitala stressen

Vad är den största utmaningen för chefer i den digitala tiden?

”Att leda människor då det inte finns givna svar, där tiden blir en bristvara och där man behöver samla alla runt visionen för att få ut kraften i organisationen. Det handlar om att tänka om och tänka nytt för att lyckas leda i den nya tiden. Och till syvende och sist handlar detta om att som första steg bygga trygghet hos alla som ska med på den här resan.”

Vad är viktigt för chefer att tänka på i en digital värld? 

”Att våga vara människa och vara stolt över att man bara är en människa med fel och brister. Då inser man snart att vi är ganska lika – vilket gör att vi får det enklare att gå samman och dra nytta av varandras fördelar. Vågar man dessutom dra nytta av det digitala, för att få mer tid för de mellanmänskliga mötena där de väl behövs, får man dessutom större effekt i sitt ledarskap.”

Digital transformation – på 19 minuter!

Hur ska traditionella företag överleva när nya utmanare snabbt hittar digitala lösningar för att möta kundernas behov? Boken Digital Transformation finns sammanfattad i Chefbokens bibliotek. På bara 19 minuters läsning eller lyssning får du konkreta tips, råd och verktyg hur du ska leda en digital transformation. Prova Chefboken och få tillgång till hela det digitala biblioteket – för bara 199 kr!

Ja, jag vill prova Chefboken!

Relaterade artiklar

Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Amerikanska VD:ar är positiva till artificiell intelligens.
Verksamhetsutveckling

Vd:ar vill ha AI – tummen ner från anställda

Företagsledare är starkt positiva till artificiell intelligens – men tror att personalen kan bli en bromskloss i övergången. Det visar en amerikansk undersökning.
Ledarskapsutveckling sker i vardagen enligt svensk studie.
Teamutveckling

Forskning: Vardagen viktig för din utveckling som ledare

En ny studie visar att kurser inte är allt. En stor del av utvecklingen sker istället i det vardagliga arbetet.
Professor Thales S. Teixeira har forskat på varför storföretag förlorar mot startups.
Verksamhetsutveckling

Professorn: Så gör du för att inte förlora mot en startup

De trögrörliga jättarna utmanas allt oftare av otippade underdogs med snabba fötter och nya tekniska plattformar. Men det är låg kundnöjdhet som skapar spelrummet.
Raoul Stubbe arbetar för inkubatorn Sting.
Verksamhetsutveckling

Undersökning: Självkännedom ger framgång

Framgångsfaktorn för snabbväxande företag är chefer med självkännedom och helhetstänk. Som har koll på sina starka och svaga sidor och är duktiga teambyggare. Det visar en unik svensk undersökning.
crown-2
Konflikthantering

3 steg: Bästa sättet att tackla en manipulativ kollega

Du ska vara till lags och följa deras vilja – helst omedvetet. Manipulativt beteende är ett farsot på många arbetsplatser. Så här kan du hantera beteendet. 
ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.