Så lyckades Saab få in fler kvinnliga chefer

Okategoriserade
Text:
Publicerad

Riktade insatser för att få in fler kvinnliga chefer ger resultat. Det kan man bland annat se på Saab i Järfälla. Där startade koncernledningen ett mentorsprogram för kvinnor (SMK) år 2006. Då var 14 procent av cheferna kvinnor. I dag ligger siffran på 22 procent, skriver tidningen Arbetsliv.

”Det är stora förändringar sedan jag började. Med fler kvinnor i gruppen blir det andra samtalsämnen i fikarummet och mer dynamik”, säger Ulrika Åsenius som arbetat på Saab i 18 år och är chef sedan ett halvår tillbaka.

Saab, som är ett av de medverkande företagen i Battle of the numbers, har som mål att andelen kvinnliga chefer ska ligga på 30 procent år 2015.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar Battle of the Numbers

Ett verktyg för att få in fler kvinnor på chefspositioner är Saabs successionsplan. I den ska alla de högsta 150 cheferna i koncernen planera för sina efterträdare genom att föreslå fyra kandidater. Minst en av dem ska vara en kvinna.

LÄS OCKSÅ: ”Det är bara att bestämma sig 

LÄS OCKSÅ: Nu händer det!

LÄS OCKSÅ: Att vara chef är att vara ensam

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden