Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden.

Chefboken
Text: Björn Hedensjö
Publicerad

Eric Ries beskriver sig själv som den mest stereotypa tech-entreprenör man kan tänka sig, mer en rad lyckade och mindre lyckade projekt i Silicon Valley bakom sig. Som rådgivare i startup-frågor har han sedan varit enormt framgångsrik och Ries har arbetat med att införa arbetssätt från startupvärlden i myndigheter och en rad bolagsjättar på båda sidor Atlanten. Chefs redaktör Björn Hedensjö har läst ”Startup-modellen”.

Vad handlar Startup-modellen om?

”Den handlar om hur vanliga företag kan organisera sig på samma sätt som en framgångsrik startup. Eric Ries har mer eller mindre skrivit en steg för steg-manual för hur företag ska göra för att införa det bästa från startupvärlden i sin egen organisation.”

Vad kan det handla om, rent konkret?

”Exempelvis hur man inför en entreprenörsfunktion i företaget, något Ries tycker är lika viktigt som att ha specialfunktioner för IT, HR och juridik. Den personen eller avdelningen ska ha två roller i organisationen. Dels att övervaka tillväxtsatsningar med hög potential som en dag kan bli nya delar av företaget, och dels att se till att en experimentell mentalitet genomsyrar det dagliga arbetet.”

Finns det något han tipsar om som är extra spännande?

”Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om vad som utmärker startupmentalitet, eftersom den ofta går på tvärs med det som är det vanliga sättet att tänka i mer traditionella företag. Till exempel att vilka som ingår i ett team anses som viktigare än själva idén, eller att kunden alltid är viktigare än alla andra saker man kan behöva ta hänsyn till i en stor organisation.”

Vem är boken användbar för?

”Den är användbar för alla chefer och beslutsfattare vars organisationer genomgår något slags förändringsresa, och med tanke på digitaliseringen och stora förändringar i omvärlden borde det nu gälla så gott som alla branscher.”

Vad fastnade du själv mest för?

”Jag tyckte väldigt mycket om att boken är så konkret. Många startupprofiler har inte så mycket mer att komma med än inspirationscitat, men här erbjuds verkligen handfasta verktyg och metoder.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden