startupmodellen

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden.

Eric Ries beskriver sig själv som den mest stereotypa tech-entreprenör man kan tänka sig, mer en rad lyckade och mindre lyckade projekt i Silicon Valley bakom sig. Som rådgivare i startup-frågor har han sedan varit enormt framgångsrik och Ries har arbetat med att införa arbetssätt från startupvärlden i myndigheter och en rad bolagsjättar på båda sidor Atlanten. Chefs redaktör Björn Hedensjö har läst ”Startup-modellen”.

Vad handlar Startup-modellen om?

”Den handlar om hur vanliga företag kan organisera sig på samma sätt som en framgångsrik startup. Eric Ries har mer eller mindre skrivit en steg för steg-manual för hur företag ska göra för att införa det bästa från startupvärlden i sin egen organisation.”

Läs också: Vill du också läsa ”Startup-modellen” på 19 min? Prenumerera på Chefboken!

Vad kan det handla om, rent konkret?

”Exempelvis hur man inför en entreprenörsfunktion i företaget, något Ries tycker är lika viktigt som att ha specialfunktioner för IT, HR och juridik. Den personen eller avdelningen ska ha två roller i organisationen. Dels att övervaka tillväxtsatsningar med hög potential som en dag kan bli nya delar av företaget, och dels att se till att en experimentell mentalitet genomsyrar det dagliga arbetet.”

Finns det något han tipsar om som är extra spännande?

”Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om vad som utmärker startupmentalitet, eftersom den ofta går på tvärs med det som är det vanliga sättet att tänka i mer traditionella företag. Till exempel att vilka som ingår i ett team anses som viktigare än själva idén, eller att kunden alltid är viktigare än alla andra saker man kan behöva ta hänsyn till i en stor organisation.”

Vem är boken användbar för?

”Den är användbar för alla chefer och beslutsfattare vars organisationer genomgår något slags förändringsresa, och med tanke på digitaliseringen och stora förändringar i omvärlden borde det nu gälla så gott som alla branscher.”

Vad fastnade du själv mest för?

”Jag tyckte väldigt mycket om att boken är så konkret. Många startupprofiler har inte så mycket mer att komma med än inspirationscitat, men här erbjuds verkligen handfasta verktyg och metoder.”

Missa inte: Chefboken sammanfattar den viktigaste ledarskapslitteraturen – lyssna eller läs på 19 min

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
bokhylla-content
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa dig koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
cb4_contentartikel1
Chefboken

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan timing vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

ray_dalio_chefboken_webb-2
Chefboken

Principer för framgång - från en som vet

Går det att strukturera och systematisera allt till regler för hur du ska leva och vara i livet och på jobbet? Ja, menar Ray Dalio och berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat och utvecklat dem till appar i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

Chefboken Beteendedesign
Chefboken

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.