startupmodellen

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden.

Eric Ries beskriver sig själv som den mest stereotypa tech-entreprenör man kan tänka sig, mer en rad lyckade och mindre lyckade projekt i Silicon Valley bakom sig. Som rådgivare i startup-frågor har han sedan varit enormt framgångsrik och Ries har arbetat med att införa arbetssätt från startupvärlden i myndigheter och en rad bolagsjättar på båda sidor Atlanten. Chefs redaktör Björn Hedensjö har läst ”Startup-modellen”.

Vad handlar Startup-modellen om?

”Den handlar om hur vanliga företag kan organisera sig på samma sätt som en framgångsrik startup. Eric Ries har mer eller mindre skrivit en steg för steg-manual för hur företag ska göra för att införa det bästa från startupvärlden i sin egen organisation.”

Vad kan det handla om, rent konkret?

”Exempelvis hur man inför en entreprenörsfunktion i företaget, något Ries tycker är lika viktigt som att ha specialfunktioner för IT, HR och juridik. Den personen eller avdelningen ska ha två roller i organisationen. Dels att övervaka tillväxtsatsningar med hög potential som en dag kan bli nya delar av företaget, och dels att se till att en experimentell mentalitet genomsyrar det dagliga arbetet.”

Finns det något han tipsar om som är extra spännande?

”Jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om vad som utmärker startupmentalitet, eftersom den ofta går på tvärs med det som är det vanliga sättet att tänka i mer traditionella företag. Till exempel att vilka som ingår i ett team anses som viktigare än själva idén, eller att kunden alltid är viktigare än alla andra saker man kan behöva ta hänsyn till i en stor organisation.”

Vem är boken användbar för?

”Den är användbar för alla chefer och beslutsfattare vars organisationer genomgår något slags förändringsresa, och med tanke på digitaliseringen och stora förändringar i omvärlden borde det nu gälla så gott som alla branscher.”

Vad fastnade du själv mest för?

”Jag tyckte väldigt mycket om att boken är så konkret. Många startupprofiler har inte så mycket mer att komma med än inspirationscitat, men här erbjuds verkligen handfasta verktyg och metoder.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Chefboken Beteendedesign
Chefboken

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden