cb-content-logarithmic

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, ”The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You”, reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.

Medan många fastnar i frågan om vilka jobb som algoritmer och automation kommer att ersätta vänder Walsh på perspektiven och frågar sig: hur använder man sig allra bäst av mänsklig intelligens i vårt århundrade?

Boken bygger på år av research och intervjuer med toppchefer, experter och pionjärer inom AI-området. Den landar i praktiska principer för hur man ska navigera som person och chef i en framtid där maskinerna är smartare än en själv. I mängder av positiva omdömen om boken lyfter recensenterna fram hur författaren inte bara lyckas göra ett krångligt ämne begripligt — utan också ge hopp inför framtiden.

Vad exakt handlar hans boken om?

”I vår tid behöver man inte arbeta i ett techbolag för att algoritmer ska spela en avgörande roll. En bil exempelvis är numera en mjukvaruplattform på hjul. Algoritmer är alltså här för att stanna. Det chefer behöver kunna är att leda företag och organisationer som lever på och är beroende av dessa algoritmer, och det är bokens tema.

Vad är egentligen en ”algoritmisk ledare”? 

”Walsh definierar det så här: En algoritmisk ledare är någon som framgångsrikt har anpassat sitt beslutsfattande, kreativa arbetssätt och sin ledarstil till maskinålderns komplexitet.” 

Varför ska chefer läsa boken?

”Till att börja med är det en bok som specifikt är skriven för chefer, och där varje aspekt av AI och automatisering ses genom chefens glasögon. Han skriver också levande och med många exempel ur verkliga världen som gör att det man lär sig känns relevant och användbart. Dessutom ger det en bra uppdatering av den otroliga tekniska utveckling som sker i största allmänhet.”

Innehåller boken tips?

”Ja, boken bygger på ett antal konkreta principer som chefen kan ta med sig i arbetet i sin egen organisation. Det handlar om allt från hur man skapar en företagskultur till hur man bäst tacklar problemlösning.”

Var det några konkreta tips du tyckte var särskilt intressanta?

”Ja, jag tyckte till exempel mycket om delen som handlade om att ‘omfamna osäkerhet’, en psykologisk superkraft i största allmänhet och en viktig förmåga för en chef i dagens snabbt föränderliga arbetsliv.”

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Chefer på alla nivåer kan definitivt både ha behållning av den och få användbara idéer till det dagliga arbetet, även om vissa delar kanske allra mest riktar sig till VD-nivå eller beslutsfattare på lite högre nivå. Men den har något för alla chefer.”

Vad inspirerade dig mest?

”Den hoppfulla utgångspunkten! Genom att frigöra oss från enahanda och meningslösa uppgifter kan AI inte bara ge oss ökad effektivitet och produktivitet, utan också ge oss valet att fokusera på vår kreativitet, och den mänskliga interaktion som verkligen betyder något.”

Relaterade artiklar

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
Hemma eller på arbetsplatsen? Nu luckras gränserna upp. IKEA ser sex trender som formar hybridkontoren. Foto: IKEA (Landskrona fåtölj 2749 kr exkl moms)
Annonssamarbete Chef + IKEA

IKEA: Se trenderna som formar ditt hybridarbete

”Arbetsplatsen behöver bli en magnet som får tillbaka folk”, menar Kicki, företagsinredare på IKEA och ger sina bästa råd för effektivt – och hemtrevligt – hybridarbete.

cb12-content
Chefboken

Led utifrån värderingar – på riktigt!

Det är med hjälp av starka värderingar vi kan möta framtidens stora utmaningar med bland annat ökad komplexitet, digitalisering och klimatförändringar. Det menar Julia Norinder i sin bok Värderingsbaserat ledarskap Mening, tillit och transformation. I den beskriver hon hur du som ledare kan arbeta både utifrån dina egna värderingar och din organisations. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hennes tankar
itsthemanager_content
Chefboken

Gallups nycklar till ökat engagemang

Ledare och organisationer har misslyckats med att maximera människors potential och möta nya behov hos arbetskraften. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson It's the manager – resultatet av en omfattande studie från Gallup.