Så får SJ personalen med på tåget

Satsa på interaktivitet och låt ett engångskoncept bli tongivande för de återkommande arbetsplatsträffarna. Det är SJ:s recept för att öka delaktigheten bland medarbetarna, inklusive ombordpersonalen.

När det handlar om rikets infrastruktur behövs ett perspektiv som ser längre än femårsplanen. Lägg till det höga förväntningar på järnvägen från allt mer klimatmedvetna resenärer, och stora investeringar, till exempel inköp av nya tåg, som bör planeras åratal i förväg, så anar man tågfrågans komplexitet.

”Det var helt enkelt dags för oss att ta ett längre perspektiv på vår framtid”, säger Madeleine Raukas, direktör för trafik och service på SJ, och chef över i runda slängar 2 500 medarbetare från Umeå till Malmö, som jobbar ombord på tågen.

För tre år sedan satte företaget därför sin strategi ända fram till 2040 och passade samtidigt på att utforma nya värdeord: Härligt, mänskligt, enkelt, pålitligt.

sommarkansla1

Läs också: Vetenskapen: 8 bevisade sätt att förlänga semesterkänslan

Ett viktigt verktyg för att ta fram dem och få med sig medarbetarna var framtids-dialogerna. På åtta veckor hölls 80 möten med 160 chefer och tusentals medarbetare.

”Alla chefer i koncernledningen, alla chefer som rapporterar till ledningen, alla gruppchefer och dessutom medarbetare ur ombordpersonalen och förare var med på mötena, med diskussioner som kom att handla om allt från vår historik, utmaningar här och nu och ända in i framtiden”, säger Madeleine Raukas.

Borta var powerpointpresentationer och stela föreläsningar där medarbetarnas frågor har en särskild stund på slutet. Det blev mycket lyckat, mottogs väl av medarbetarna – och därmed beslutade man att ta det banbrytande konceptet vidare till de halvårsvis återkommande arbetsplatsträffarna.

tapaus

Läs också: Sa upp sig från toppjobb – skrev bok om pausen: "Vila provocerar”

”Vi kan ju inte ha framtidsdialog en gång i halvåret, men upplevelsen är densamma”, säger Madeleine  Raukas.

Därefter har det tuffat på. I dag, tre år senare, kan en arbetsplatsträff på SJ starta med ett frukostmingel, därefter tas medarbetarnas viktigaste frågor upp. De kan antingen meddelas på plats eller skickas in i förväg via en app som företaget använder för att öka delaktigheten. Sedan kanske det blir filmvisning med popcorn, diskussion i smågrupper eller någon annan typ av aktivitet.

Tricket är att inte upprepa programmet från träff till träff, utan att det ska upplevas som nytt och spännande varje gång.

sattamalen

Läs också: Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Ett eventuellt hinder skulle kunna vara alltför mycket corporate-språk, en munterhet och kreativitet uppifrån som påtvingas medarbetarna på fältet – vilka dessutom sällan har kontakt med sina gruppchefer eftersom de kan vara placerade på annan ort.

För att undvika detta jobbas innehållet och upplägget av träffarna fortsatt fram i tvärteam, med såväl tågförare och hr-personal som folk från kommunikationsavdelningen.

”Det är jätteviktigt att där finns någon som kan säga att ’nej, det här funkar inte, här kommer inte tonaliteten att lira’. Så att vi landar rätt”, säger Madeleine Raukas.

sofia2

Läs också: "Hjälp! Jag blir nervös inför varje dragning!"

En framgångsfaktor har varit att vidareutbilda chefer i retorik, för att de ska våga släppa powerpointkommunikationen och i stället kunna gå in och äga ett rum eller en scen. Även bland medarbetarna har en del fått kompetensträning i att leda samtal för att kunna göra detta på träffarna.

”Det har också skapat mycket trygghet”, säger Madeleine Raukas.

Inga planer på att dra i nödbromsen för projektet, alltså. Mottagandet från medarbetarna har varit positivt i medarbetarenkäter och Madeleine Raukas kopplar också en minskad sjukfrånvaro och ökad kundnöjdhet till metoden.

”Arbetsplatsträffarna har gått från tråkig dag till något man gärna vill gå på”, säger hon.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Relaterade artiklar

janne-3
Kommunikation

Janne Andersson: ”3 ledarfokus gör Sverige världsbäst”

Fokusera rätt – och få ett vinnande lag. ”Jag är helt övertygad om att de sakerna vi jobbar med i landslaget går att applicera på allt ledarskap”, säger förbundskapten Janne Andersson.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Kvinna läser bok framför öppna spisen.
Motivation

11 boktips om märkliga chefer

Milda makaroner vilka märkliga chefer det finns! Chef har fiskat i bokfloden och tipsar om de bästa på chefs-temat att njuta av till jul.
byggchef
Motivation

Enda branschen där kvinnliga chefer tjänar mer

Byggindustrin är den enda bransch där kvinnors chefslöner är högre än de manliga kollegornas.

algortimchef
Motivation

Därför vantrivs vi med en algoritm som chef

Det finns framför allt tre anledningar till att människor avskyr att bli styrda av en algoritm – och istället börjar jobba för att manipulera systemet, visar en ny studie.

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.
Motivation

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
sattamalen
Motivation

Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Hur reagerar vi på målsättningar? Och hur kan låga mål sänka motivationen bland medarbetarna? Det ville ett amerikanskt forskarlag ta reda på.