Petra Brask: Förklaringen därför minskar din fritid

Chefs expert i effektivitet Petra Brask ger råd i hur du hanterar ett överanvändande av sociala medier.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Jag är besatt av att ha koll på vänner och bekanta i sociala medier. Hur kan jag sluta med det?

Petra Brask: Forskning visar också att många lider av FOMO – fear of missing out – och därför kollar sin mobil upp till 150 gånger per dag. Sunt förnuft borde säga att det är galet, med tanke på att det tar tid varje gång vi tappar fokus på det vi höll på med. Men hjärnan älskar snabba belöningar. Så fort vi får ett sms, när någon gillar ett inlägg du gjort eller en kul bild visas på Instagram så drar hela belöningssystemet igång. Vi kan likna vår smartphone vid en godisskål. På samma sätt som det är svårt att bara ta en godisbit är det svårt att bara titta en gång och sedan låta bli telefonen.

1) Lägg undan

Många deltagare beskriver en lättnad efter att ha portförbjudit telefonen vid matbordet och i sovrummet. Andra beskriver hur de får lugnare morgnar när de tagit bort telefonen från sin plats på sängbordet.

2) Saker är sällan som de verkar

Utifrån kan det se ut som människor har ett ”perfekt” liv. Det känns självklarare att lägga upp bilder från semestern än bilder på när vi grälar med vår partner (det skulle ju i och för sig kunna vara extremt roligt … eller inte). Vi behöver behålla ett sunt perspektiv när vi surfar runt i de fotofixade glimtar som vi människor väljer att visa av oss själva.

3) Gräset är grönare där vi vattnar det

Istället för att ständigt jämföra livet med andra människor, fokusera på ditt egna liv och vad du vill ha ut av det. Njut också av de ögonblick du delar med andra IRL (in real life). Stanna upp och var tacksam för det du har. När vi är tacksamma över något skiftar vi fokus från bristtänkande till överflödstänkande. Det är en riktig humörhöjare.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden