humorintervju1

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

Att göra intryck på jobbintervjun är en konst. Visst, ditt cv ser bra ut.

Men hur får du rekryteraren att minnas just dig, känna att du var ett sant nöje att prata med, så pass att det faktiskt blir du som får drömjobbet?

För att verkligen sticka ut behöver du väva in lite humor, tipsar författaren Andrew Tarvin som skrivit en hel bok i ämnet, Humor that Works.

Det är inte främst gapflabb eller slå-sig-på-knäna-humor det handlar om, utan mer subtila uttryck som får människor att känna sig bekväma, roade och väl till mods i ditt sällskap. Här är fyra tips.

kariarcv

Läs också: Experten: 8 knep för att skriva ett säljande CV

Le. ”Innan du beger dig till intervjun, se dig i en spegel och le åt dig själv. Vi vet att kroppsspråket påverkar vårt känsloliv. Ett leende på läpparna får dig att slappna av. Dessutom smittar det, vilket skapar en omedelbar kontakt mellan människor”, säger Andrew Tarvin till The List Tv.

Levande berättarteknik. ”Om svaret på alla frågor är en hänvisning i punktform till ditt cv, är det inget som rekryteraren lär komma ihåg. Svara med en liten berättelse i stället, där du väver in lite humor – fakta som levereras i berättelseform är 20 gånger så sannolik att bli ihågkommen.”

Ställ frågor. ”Jobbintervjun är också din chans att visa extra intresse för företaget. Ställ frågor som ‘hur ofta skrattar ni?’ Om svaret blir ‘hm … kanske någon gång runt 2012’ är jobbkulturen kanske inget för dig.”

Följ upp. ”Intervjuprocessen är inte över bara för att själva intervjun är slut. Följ upp med ett mejl, där du påminner om hur trevligt mötet var, vilket kan väcka en behaglig magkänsla hos motparten. Om du fick dem du träffade att skratta och le, är chansen stor att de vill tillbringa 40 timmar i veckan med dig.”

Det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Läs också: Detta är det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.