humorintervju1

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

Att göra intryck på jobbintervjun är en konst. Visst, ditt cv ser bra ut.

Men hur får du rekryteraren att minnas just dig, känna att du var ett sant nöje att prata med, så pass att det faktiskt blir du som får drömjobbet?

För att verkligen sticka ut behöver du väva in lite humor, tipsar författaren Andrew Tarvin som skrivit en hel bok i ämnet, Humor that Works.

Det är inte främst gapflabb eller slå-sig-på-knäna-humor det handlar om, utan mer subtila uttryck som får människor att känna sig bekväma, roade och väl till mods i ditt sällskap. Här är fyra tips.

kariarcv

Läs också: Experten: 8 knep för att skriva ett säljande CV

Le. ”Innan du beger dig till intervjun, se dig i en spegel och le åt dig själv. Vi vet att kroppsspråket påverkar vårt känsloliv. Ett leende på läpparna får dig att slappna av. Dessutom smittar det, vilket skapar en omedelbar kontakt mellan människor”, säger Andrew Tarvin till The List Tv.

Levande berättarteknik. ”Om svaret på alla frågor är en hänvisning i punktform till ditt cv, är det inget som rekryteraren lär komma ihåg. Svara med en liten berättelse i stället, där du väver in lite humor – fakta som levereras i berättelseform är 20 gånger så sannolik att bli ihågkommen.”

Ställ frågor. ”Jobbintervjun är också din chans att visa extra intresse för företaget. Ställ frågor som ‘hur ofta skrattar ni?’ Om svaret blir ‘hm … kanske någon gång runt 2012’ är jobbkulturen kanske inget för dig.”

Följ upp. ”Intervjuprocessen är inte över bara för att själva intervjun är slut. Följ upp med ett mejl, där du påminner om hur trevligt mötet var, vilket kan väcka en behaglig magkänsla hos motparten. Om du fick dem du träffade att skratta och le, är chansen stor att de vill tillbringa 40 timmar i veckan med dig.”

Det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Läs också: Detta är det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Relaterade artiklar

Shoji Morimoto
Karriär

Oväntade karriärsuccén: Han hyr ut sig själv – för att ”göra ingenting”

Japanske Shoji Morimoto hyr ut sig själv som sällskap. Själv säger han att han inte gör någonting – men tusentals människor står i kö.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

jobbetifara
Karriär

Jobbet i fara? Så tar du dig vidare

Har du förlorat ditt jobb under pandemin, eller är orolig för att det ska hända? Här är 6 råd. 
Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Lönesamtal
Karriär

Experten: Så lyckas du med lönesamtalet

Efter förra årets paus på grund av coronapandemin, stundar nu lönerevision i många branscher. Ledarnas löneexpert Peder Bertilsson tipsar om vad du bör tänka på inför lönesamtalet.
E-handlare som gör high five
Karriär

15 hetaste branscherna i Sverige just nu

Genom analyser av sina tre miljoner användare i Sverige har Linkedin tagit fram de 15 snabbast växande jobbkategorierna just nu.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.