humorintervju1

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

Att göra intryck på jobbintervjun är en konst. Visst, ditt cv ser bra ut.

Men hur får du rekryteraren att minnas just dig, känna att du var ett sant nöje att prata med, så pass att det faktiskt blir du som får drömjobbet?

För att verkligen sticka ut behöver du väva in lite humor, tipsar författaren Andrew Tarvin som skrivit en hel bok i ämnet, Humor that Works.

Det är inte främst gapflabb eller slå-sig-på-knäna-humor det handlar om, utan mer subtila uttryck som får människor att känna sig bekväma, roade och väl till mods i ditt sällskap. Här är fyra tips.

kariarcv

Läs också: Experten: 8 knep för att skriva ett säljande CV

Le. ”Innan du beger dig till intervjun, se dig i en spegel och le åt dig själv. Vi vet att kroppsspråket påverkar vårt känsloliv. Ett leende på läpparna får dig att slappna av. Dessutom smittar det, vilket skapar en omedelbar kontakt mellan människor”, säger Andrew Tarvin till The List Tv.

Levande berättarteknik. ”Om svaret på alla frågor är en hänvisning i punktform till ditt cv, är det inget som rekryteraren lär komma ihåg. Svara med en liten berättelse i stället, där du väver in lite humor – fakta som levereras i berättelseform är 20 gånger så sannolik att bli ihågkommen.”

Ställ frågor. ”Jobbintervjun är också din chans att visa extra intresse för företaget. Ställ frågor som ‘hur ofta skrattar ni?’ Om svaret blir ‘hm … kanske någon gång runt 2012’ är jobbkulturen kanske inget för dig.”

Följ upp. ”Intervjuprocessen är inte över bara för att själva intervjun är slut. Följ upp med ett mejl, där du påminner om hur trevligt mötet var, vilket kan väcka en behaglig magkänsla hos motparten. Om du fick dem du träffade att skratta och le, är chansen stor att de vill tillbringa 40 timmar i veckan med dig.”

Det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Läs också: Detta är det sista du ska göra när du inte fått jobbet

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.