Två personer som gör

Så coronasäkrar du arbetsplatsen

Smittfri arbetsplats – men hur? I en stor rapport berättar världens största hr-företag om hur du förbereder arbetsplatsen inför en ny verklighet där social distansering fortsatt är vad som gäller.

Det är världens tre största hr-tjänsteföretag – Randstad, Adecco och Manpower – som i en unik guide berättar hur arbetsplatserna enligt bästa praxis kan säkras från smittspridning när miljontals medarbetare förr eller senare återvänder från en mer eller mindre påtvingad isolering i sina hem.

I ett öppet brev skriver företagens vd:ar att arbetsplatserna måste ställas om till en ny normalitet, där social distansering och andra strikta anti-coronaåtgärder kommer att vara viktiga lång tid framöver. Här är några av hr-företagens rekommendationer för en covid-19-säkrad arbetsplats:

1. Öka avståndet mellan skrivbord och arbetsstationer

Det minskar smittorisken och underlättar samtidigt en eventuell uppdelning av organisationen inför nya smittoutbrott.

2. Se över ventilation och luftrening

Minskad koncentration av luftburna virus och bakterier kan reducera sannolikheten för smitta.

3. Färre handtag och knappar

Rörelsekontrollerade dörrar och apparater minskar risken för smittspridning från ytor, och sänker även kraven på rengöring.

4. Markering och anslag

Visuella markeringar i form av streck i starka färger, exempelvis kring kopiatorer, kan höja medvetenheten om social distansering och vikten av att medarbetarna håller fysiskt avstånd från varandra. Anslag om handtvätt skärper uppmärksamheten kring god hygien.

5. Se över lunchtiderna

Säkerställ att tiden för luncher och pauser sprids ut, så att inte alla medarbetare trängs i lunchrummet samtidigt. Öka också avstånden mellan borden.

6. Inför hygienzoner

Arbets­platsen kan separeras i olika zoner mellan vilka handtvätt och andra hygienåtgärder är obligatoriska. En sådan uppdelning kan också ge indikationer om var risken för infektion är störst.

Susanne Sterling, verksamhetschef

Läs också: Chefen på äldreboendet: Så förbereder vi oss för smittan

7. Höj städningens status och synlighet

Väl synliga checklistor som visar när olika avdelningar senast blev städade kan höja medveten­heten om renlighet och hygien. Det kan också leda till ökad tillit till ledningen.

8. Markera ”heta” ytor

Dörr­handtag, bänkar och andra ytor som vidrörs av särskilt många medarbetare kan markeras i starka färger som en extra påminnelse om vikten av handtvätt, rengöring och allmän hygien.

9. Dela ut informationspaket

Tryckta broschyrer om vilka säkerhetsåtgärder som gäller på arbetsplatsen kan öka förståelsen för de förändringar som skett sedan sist.

10. Inled med online-konferens

Förbered återgången till arbetsplatsen genom information och träning online.

tommakontor

Läs också: Storföretagen förlänger hemma-arbetet

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Två tummar upp
Arbetsmiljö

8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

En majoritet av cheferna inom vård och omsorg är nöjda med ledarskapet under coronapandemin, visar en undersökning. Chefskollegorna samt familj och vänner har varit det viktigaste stödet under krisen. 
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Fyra personer med
Arbetsmiljö

46 procent tycker att det gnälls mycket på jobbet

Nästan hälften, 46 procent, tycker att det gnälls mycket eller för mycket på arbetsplatsen, visar en ny undersökning från Manpower Work Life.
soecosecondhandhett1800
Arbetsmiljö

Hett med begagnad inredning på företag

Allt fler företag väljer att inreda med begagnade kontorsmöbler – och under coronaepidemin är det även fler som utrustat sina hemmakontor med återbrukade stolar och bord.
tommakontor
Arbetsmiljö

Storföretagen förlänger hemma-arbetet

Folktomma kontor, avstängda kaffemaskiner och ödsliga mötesrum. Stora företag och myndigheter förlänger hemifrån-arbetet under hösten. Ingen vet när arbetslivet återgår till det normala – eller ens om det gör det.
Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Så här säkrar du din framtida lön

Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag. "Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. Så här säkrar du framtidslönen du behöver.
Person som jobbar längre arbetsdagar vid hemarbete
Arbetsmiljö

Corona-effekten: Längre arbetsdagar – men kortare och effektivare möten

”Cheferna får bära huvudbördan av skiftet till distansarbete.” Hemifrån-arbetet under covid 19-pandemin har förändrat arbetslivet på ibland oväntade sätt, visar en analys från Microsoft.