Så blir du headhuntad

De riktigt bra jobben annonseras sällan ut. Därför gäller det att vara en het kandidat när rekryterarna ger sig ut på jakt. Amelie Wallin, vice vd på headhuntingföretaget Michaël Berglund Executive Search, berättar hur du gör:

Vilket är ditt bästa tips för att bli headhuntad?
”Det handlar ytterst om att ha gjort ett gott jobb. När vi headhuntar till ledande befattningar söker vi personer som har stuckit ut på ett positivt sätt. Man ska både ha skapat resultat och bedrivit ett gott ledarskap. Vi frågar inte bara styrelsen, utan även de underställda om hur chefen har varit. För oss är det viktigt att en chef kan säga ifrån på ett bra sätt och ta svåra beslut.”

Måste man nätverka för att bli headhuntad?
”Om man vill bli headhuntad är det bra att synas på flera ställen. Vi söker chefer genom att söka i branschorganisationer och forum. Vi läser också branschtidningar. De personer vi letar efter har ofta engagemang utanför jobbet. De ser också till att bevara relationer med tidigare chefer, även om de har bytt bransch. Men det gäller att vårda sina relationer både uppåt och neråt. Det är jätteviktigt för chefer att uppföra sig väl även längre ner i organisationen.”

Ska man själv ta kontakt med headhuntingföretag?
”Det är det många som gör. Särskilt chefer som är i ett skede där det händer något i organisationen, exempelvis i samband med en fusion. Men när chefer tar kontakt med oss sker det alltid under sekretess.”

 Vad ska man undvika om man vill bli headhuntad?
”Hittar vi grava anklagelser i form av anmälningar så är det mycket negativt. Men p-böter och betalningsanmärkningar är inte avgörande. Det finns de som fungerar utmärkt ändå. Då är det värre om man hamnat i oegentligheter; som upprepade konkurser eller grov skatteplanering.
Att förfalska betyg eller ljuga om hur många poäng man tagit på universitetet är inte heller bra. Då framställer man sig som något man inte är.”

Hur ser ett bra CV ut?
”Det är överskådligt med relevanta utbildningar i kronologisk ordning. Lista de senaste anställningarna, vad de har inneburit, vilken omfattning tjänsten hade, både personellt och siffermässigt.
Lista även vilka engagemang du haft vid sidan om jobbet, men ta inte med varenda liten förening.”
”Var inte orolig om du har ett ‘tomt’ år i ditt CV, alltså ett år då du inte har jobbat. I dag är det mer okej med perioder då man tar en time-out.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
cb_allma%cc%88nartikel
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
chefboken_the_good_people
Chefboken

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden