Så blir du headhuntad

De riktigt bra jobben annonseras sällan ut. Därför gäller det att vara en het kandidat när rekryterarna ger sig ut på jakt. Amelie Wallin, vice vd på headhuntingföretaget Michaël Berglund Executive Search, berättar hur du gör:

Vilket är ditt bästa tips för att bli headhuntad?
”Det handlar ytterst om att ha gjort ett gott jobb. När vi headhuntar till ledande befattningar söker vi personer som har stuckit ut på ett positivt sätt. Man ska både ha skapat resultat och bedrivit ett gott ledarskap. Vi frågar inte bara styrelsen, utan även de underställda om hur chefen har varit. För oss är det viktigt att en chef kan säga ifrån på ett bra sätt och ta svåra beslut.”

Måste man nätverka för att bli headhuntad?
”Om man vill bli headhuntad är det bra att synas på flera ställen. Vi söker chefer genom att söka i branschorganisationer och forum. Vi läser också branschtidningar. De personer vi letar efter har ofta engagemang utanför jobbet. De ser också till att bevara relationer med tidigare chefer, även om de har bytt bransch. Men det gäller att vårda sina relationer både uppåt och neråt. Det är jätteviktigt för chefer att uppföra sig väl även längre ner i organisationen.”

Ska man själv ta kontakt med headhuntingföretag?
”Det är det många som gör. Särskilt chefer som är i ett skede där det händer något i organisationen, exempelvis i samband med en fusion. Men när chefer tar kontakt med oss sker det alltid under sekretess.”

 Vad ska man undvika om man vill bli headhuntad?
”Hittar vi grava anklagelser i form av anmälningar så är det mycket negativt. Men p-böter och betalningsanmärkningar är inte avgörande. Det finns de som fungerar utmärkt ändå. Då är det värre om man hamnat i oegentligheter; som upprepade konkurser eller grov skatteplanering.
Att förfalska betyg eller ljuga om hur många poäng man tagit på universitetet är inte heller bra. Då framställer man sig som något man inte är.”

Hur ser ett bra CV ut?
”Det är överskådligt med relevanta utbildningar i kronologisk ordning. Lista de senaste anställningarna, vad de har inneburit, vilken omfattning tjänsten hade, både personellt och siffermässigt.
Lista även vilka engagemang du haft vid sidan om jobbet, men ta inte med varenda liten förening.”
”Var inte orolig om du har ett ‘tomt’ år i ditt CV, alltså ett år då du inte har jobbat. I dag är det mer okej med perioder då man tar en time-out.”

Relaterade artiklar

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Siri Wikander.
Mångfald

Siri Wikander: ”Använd din makt!”

“Jag känner nästan ingen som har så mycket vita privilegier som du har”. Orden träffade mig rakt i hjärtat. Med min väns kommentar klingande i öronen inser jag att att jag är ”mannen”. Jag är den med privilegiet. Frågan är vad jag gör med den insikten, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”