Så blir du headhuntad

De riktigt bra jobben annonseras sällan ut. Därför gäller det att vara en het kandidat när rekryterarna ger sig ut på jakt. Amelie Wallin, vice vd på headhuntingföretaget Michaël Berglund Executive Search, berättar hur du gör:

Vilket är ditt bästa tips för att bli headhuntad?
”Det handlar ytterst om att ha gjort ett gott jobb. När vi headhuntar till ledande befattningar söker vi personer som har stuckit ut på ett positivt sätt. Man ska både ha skapat resultat och bedrivit ett gott ledarskap. Vi frågar inte bara styrelsen, utan även de underställda om hur chefen har varit. För oss är det viktigt att en chef kan säga ifrån på ett bra sätt och ta svåra beslut.”

Måste man nätverka för att bli headhuntad?
”Om man vill bli headhuntad är det bra att synas på flera ställen. Vi söker chefer genom att söka i branschorganisationer och forum. Vi läser också branschtidningar. De personer vi letar efter har ofta engagemang utanför jobbet. De ser också till att bevara relationer med tidigare chefer, även om de har bytt bransch. Men det gäller att vårda sina relationer både uppåt och neråt. Det är jätteviktigt för chefer att uppföra sig väl även längre ner i organisationen.”

Ska man själv ta kontakt med headhuntingföretag?
”Det är det många som gör. Särskilt chefer som är i ett skede där det händer något i organisationen, exempelvis i samband med en fusion. Men när chefer tar kontakt med oss sker det alltid under sekretess.”

 Vad ska man undvika om man vill bli headhuntad?
”Hittar vi grava anklagelser i form av anmälningar så är det mycket negativt. Men p-böter och betalningsanmärkningar är inte avgörande. Det finns de som fungerar utmärkt ändå. Då är det värre om man hamnat i oegentligheter; som upprepade konkurser eller grov skatteplanering.
Att förfalska betyg eller ljuga om hur många poäng man tagit på universitetet är inte heller bra. Då framställer man sig som något man inte är.”

Hur ser ett bra CV ut?
”Det är överskådligt med relevanta utbildningar i kronologisk ordning. Lista de senaste anställningarna, vad de har inneburit, vilken omfattning tjänsten hade, både personellt och siffermässigt.
Lista även vilka engagemang du haft vid sidan om jobbet, men ta inte med varenda liten förening.”
”Var inte orolig om du har ett ‘tomt’ år i ditt CV, alltså ett år då du inte har jobbat. I dag är det mer okej med perioder då man tar en time-out.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Kathrine Hogseth på CRM-konsulterna
Annonssamarbete Chef + CRM-Konsulterna

Mognadsmatrisen som räddar it-projektet

Se var i mognadsmatrisen ni befinner er. Anpassa sedan projektplaneringen efter det. Här är CRM-experterna som har hittat en framgångsformel för komplicerade it-projekt.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
caroline-fjellner-intro2
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 drivkrafter som lyfter engagemang på jobbet

Sju olika drivkrafter är nyckeln till engagemang på jobbet. Här är frågorna som hjälper till att kartlägga dem.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden