Så blir du headhuntad

De riktigt bra jobben annonseras sällan ut. Därför gäller det att vara en het kandidat när rekryterarna ger sig ut på jakt. Amelie Wallin, vice vd på headhuntingföretaget Michaël Berglund Executive Search, berättar hur du gör:

Vilket är ditt bästa tips för att bli headhuntad?
”Det handlar ytterst om att ha gjort ett gott jobb. När vi headhuntar till ledande befattningar söker vi personer som har stuckit ut på ett positivt sätt. Man ska både ha skapat resultat och bedrivit ett gott ledarskap. Vi frågar inte bara styrelsen, utan även de underställda om hur chefen har varit. För oss är det viktigt att en chef kan säga ifrån på ett bra sätt och ta svåra beslut.”

Måste man nätverka för att bli headhuntad?
”Om man vill bli headhuntad är det bra att synas på flera ställen. Vi söker chefer genom att söka i branschorganisationer och forum. Vi läser också branschtidningar. De personer vi letar efter har ofta engagemang utanför jobbet. De ser också till att bevara relationer med tidigare chefer, även om de har bytt bransch. Men det gäller att vårda sina relationer både uppåt och neråt. Det är jätteviktigt för chefer att uppföra sig väl även längre ner i organisationen.”

Ska man själv ta kontakt med headhuntingföretag?
”Det är det många som gör. Särskilt chefer som är i ett skede där det händer något i organisationen, exempelvis i samband med en fusion. Men när chefer tar kontakt med oss sker det alltid under sekretess.”

 Vad ska man undvika om man vill bli headhuntad?
”Hittar vi grava anklagelser i form av anmälningar så är det mycket negativt. Men p-böter och betalningsanmärkningar är inte avgörande. Det finns de som fungerar utmärkt ändå. Då är det värre om man hamnat i oegentligheter; som upprepade konkurser eller grov skatteplanering.
Att förfalska betyg eller ljuga om hur många poäng man tagit på universitetet är inte heller bra. Då framställer man sig som något man inte är.”

Hur ser ett bra CV ut?
”Det är överskådligt med relevanta utbildningar i kronologisk ordning. Lista de senaste anställningarna, vad de har inneburit, vilken omfattning tjänsten hade, både personellt och siffermässigt.
Lista även vilka engagemang du haft vid sidan om jobbet, men ta inte med varenda liten förening.”
”Var inte orolig om du har ett ‘tomt’ år i ditt CV, alltså ett år då du inte har jobbat. I dag är det mer okej med perioder då man tar en time-out.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefboken_the_good_people
Chefboken

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
aa9i5366
 

Så var Chefdagen

Kardinaler! Partiledare! Google-chefer! Överbefälhavare! Den 12 oktober var det dags för Chefdagen – Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium. Häng med i efterhand.
intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

test1
Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

lina
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
nishteman-hosseini-3
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden