fokusmuskel-stefan-holm
Fokuseringens ansikte. OS-vinnaren Stefan Holm blev berömd för sitt kroppsspråk när han koncentrerade sig inför de avgörande hoppen i höjd. Foto: Fredrik Sandberg, TT-bild

Så blir du bättre på att fokusera på jobbet

Som chef ska du ha helikoptersyn och se var i verksamheten det måste sättas in åtgärder. Men i en miljö med högt tempo, sociala medier, smarta telefoner och surr från ett öppet kontorslandskap dras du lätt in i ett tillstånd där du ständigt hanterar problem, här och nu, och blir avbruten.

Det försvagar din fokusmuskel, det vill säga din förmåga att rikta och samla din uppmärksamhet.

”Chefer är utsatta för mer informationsbrus i dag, vilket innebär att mer kraft och energi går åt till att avgränsa och veta vart man ska. När trycket att sortera information stiger, ökar risken att du löser det med att ha många bollar i luften i stället för att välja. Det gör dig mer splittrad och mindre fokuserad”, säger Cecilia Duberg, leg psykolog och specialiserad inom området prestation och ledarskap.

Förutom den välkända metoden att avsätta en samlad tid varje dag för att läsa mejlen ordentligt i stället för att splittra din uppmärksamhet hela dagen, har Cecilia Duberg ett mer oväntat tips för att öka sitt
fokus – att ta en informations-detox.

Det innebär i korthet att du under en vecka stänger av mobil, dator och undviker tidningar och tv.

”En sådan vecka är nästan alltid harmlös och leder till att man vaknar upp till hur mycket man klarar sig utan. Många får också en insikt om att tid finns, att vi skapar vår egen verklighet och att vi fattar bättre beslut när vi har färre fokuspunkter i luften”, säger hon.

Tre sätt att stärka din fokusmuskel:

1. Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet optimerar hjärnans funktioner, neutraliserar stress, ökar mental återhämtning och gör dig mer positiv. Det gör det lättare att orka vara fokuserad på rätt sak, utan att fly i tanken. Lägg in en timmes fysisk aktivitet varje dag. Om det är svårt att få tiden att räcka till är en idé att cykla eller gå till jobbet.

2. Minimeditation
Ta pauser under dagen för att skärpa dina sinnen. Några minuter räcker för att göra stor skillnad. Sätt dig på ett lugnt ställe, eller passa på bussen eller i kön. Sänk axlarna. Förankra dig i nuet genom att fokusera på din andning och lägg märke till vilka tankar som upptar dig. Se om du kan öka avståndet mellan tankarna och nuet genom att fokusera på andning, dofter, ljud, och andra sinnesintryck. Gå sedan vidare i dagen med ett stabilare och mer närvarande sinne.

3. Kloka rutiner
Starta dagen på ett bra sätt, utan stress. Ät frukost i lugn och ro, innan du kastar dig över telefonen eller laptopen. Då lägger du grunden för en fokuserad, samlad och meningsfull dag. Fortsätt sedan med fasta tidpunkter för när du läser och svarar på mejl. Ha samma rutiner för sociala medier.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
tengblad1
Delegering

”Medarbetarna ger dig framgång”

Fokus i ledarskapet bör vara att utveckla medarbetarna och teamet, säger Stefan Tengblad, som skrivit Medarbetarskap tillsammans med Johan Velten och Runar Heggen.
henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.
fonus
Delegering

Här skriver alla affärsplanen

Genom att låta alla 750 medarbetare vara med och utforma affärsplanen har Fonus vd Mikael Åbom lyckats skapa ett större engagemang inom företaget. På köpet har affärsplanen blivit tydligare – och kortare.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
motena
Beslutsfattande

Spara pengar – ställ in tråkiga mötet

Åh nej, inte ett möte till som kunde varit en tråd på Slack. Vill du slippa? Räkna ut hur mycket mötet kostar och motivera beslutet att ställa in med att det sparar pengar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden