Så avslöjar du en CV-fuskare

En av fem ljuger på sitt CV. Vi ger dig tipsen som kan avslöja lögnarna.

Det svenska företaget Look Closer, som specialiserar sig på att göra bakgrundskontroller på arbetssökande, har kommit fram till att 20 procent av kandidaterna ljuger på sitt CV.

Enligt rekryteringssajten Jobbguiden.se är det ännu fler som drar en vit lögn. Deras undersökningar visar att nästan hälften av alla personalchefer har hittat felaktigheter i de sökandes meritförteckningar.

Enligt Look Closers siffror ratas 12 procent av alla kandidater på grund av att de ljugit. Chefer i it- och konsultbranscherna ska särskilt dra öronen åt sig. Där förekommer lögnerna oftast. Kandidaterna skarvar med hur länge de varit anställda, vilken befattning de har haft eller hur hög lönen har varit.

Jobbguiden har listat de vanligaste CV-lögnerna:
· Överdriven beskrivning av ansvar: 52 procent
· Kunskaper: 18 procent
· Befattning: 7 procent
· Examen: 7 procent
· Tidigare arbetsgivare: 6 procent
· Utbildning: 6 procent

För att avslöja lögnarna rekommenderar Philip Jerlmyr att man som chef tar referenser utöver de som kandidaten har föreslagit. Då kan man få en riktigare bild av personen.
»Det är naturligt att kandidaten föreslår en referens som talar väl om honom eller henne. Då får man som chef gå lite djupare och kanske fråga efter en referens som inte nämnts på CV:t.«

Men sköt referenstagningen med diskretion. Kandidaten har förmodligen inte gått ut med att han eller hon söker nytt jobb.

Utbildning och examen är också populärt att ljuga om. Det går dessutom att köpa falska examensbevis på nätet, även från svenska universitet. Därför föreslår Philip Jerlmyr att man går till källan och begär ut examensbevis eller annan dokumentation direkt från institutionen. Eftersom studieresultat är offentliga är det en enkel väg att gå.

Om du misstänker att kandidaten ljuger som sin tidigare lön kan du gå till Skatteverkets register och se vad han eller hon har tjänat det senaste året. Då kan du få en ganska bra bild av om de uppgifter du fått stämmer.

Om du ska anställa någon för en högre position, kan det vara viktigt att kontrollera om kandidaten har ett eget bolag som konkurrerar med er verksamhet. Den informationen går att få tag på genom Bolagsverket.

Har du ljugit i ditt CV? Eller ertappat någon med en lögn? Kommentera gärna nedan!

Relaterade artiklar

Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cissidavid1
 

Bildspecial: Så var årets Chefdagen

Krispiga gräshoppor som snacks på scen och en massa annat matnyttigt. Se alla bilder och hela direktrapporten här!

Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
alm
 

Petter Stordalen: "Vi anställer ny personal genom auditions"

På Chefs fullsatta seminarium i Almedalen berättade Petter Stordalen om hur hans hotellkedja hittar talangerna.
storistopp
 

Så var Chef i Almedalen 2019

Här finns alla bilder och information om Chef i Almedalen 2019.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!