Så avslöjar du en CV-fuskare

En av fem ljuger på sitt CV. Vi ger dig tipsen som kan avslöja lögnarna.

Det svenska företaget Look Closer, som specialiserar sig på att göra bakgrundskontroller på arbetssökande, har kommit fram till att 20 procent av kandidaterna ljuger på sitt CV.

Enligt rekryteringssajten Jobbguiden.se är det ännu fler som drar en vit lögn. Deras undersökningar visar att nästan hälften av alla personalchefer har hittat felaktigheter i de sökandes meritförteckningar.

Enligt Look Closers siffror ratas 12 procent av alla kandidater på grund av att de ljugit. Chefer i it- och konsultbranscherna ska särskilt dra öronen åt sig. Där förekommer lögnerna oftast. Kandidaterna skarvar med hur länge de varit anställda, vilken befattning de har haft eller hur hög lönen har varit.

Jobbguiden har listat de vanligaste CV-lögnerna:
· Överdriven beskrivning av ansvar: 52 procent
· Kunskaper: 18 procent
· Befattning: 7 procent
· Examen: 7 procent
· Tidigare arbetsgivare: 6 procent
· Utbildning: 6 procent

För att avslöja lögnarna rekommenderar Philip Jerlmyr att man som chef tar referenser utöver de som kandidaten har föreslagit. Då kan man få en riktigare bild av personen.
»Det är naturligt att kandidaten föreslår en referens som talar väl om honom eller henne. Då får man som chef gå lite djupare och kanske fråga efter en referens som inte nämnts på CV:t.«

Men sköt referenstagningen med diskretion. Kandidaten har förmodligen inte gått ut med att han eller hon söker nytt jobb.

Utbildning och examen är också populärt att ljuga om. Det går dessutom att köpa falska examensbevis på nätet, även från svenska universitet. Därför föreslår Philip Jerlmyr att man går till källan och begär ut examensbevis eller annan dokumentation direkt från institutionen. Eftersom studieresultat är offentliga är det en enkel väg att gå.

Om du misstänker att kandidaten ljuger som sin tidigare lön kan du gå till Skatteverkets register och se vad han eller hon har tjänat det senaste året. Då kan du få en ganska bra bild av om de uppgifter du fått stämmer.

Om du ska anställa någon för en högre position, kan det vara viktigt att kontrollera om kandidaten har ett eget bolag som konkurrerar med er verksamhet. Den informationen går att få tag på genom Bolagsverket.

Har du ljugit i ditt CV? Eller ertappat någon med en lögn? Kommentera gärna nedan!

Relaterade artiklar

illusforskare
 

Specialsajt: Så får chefen grepp om klimatkrisen

 Här på vår klimatsida kan du få de bästa råden från våra experter för hur du kommer igång!
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.