dromchef

Så är svenskarnas drömchef: Extremt tydlig i sin kommunikation

Vad önskar du hos en chef? När frågan ställdes till över 2300 personer kom det fram att en chef ska vara tydlig och lyhörd.

Det är Inizio som på uppdrag av Manpower Group undersökt vilken typ av chef helst önskar sig 2019. Genom att fråga 2307 personer var det två egenskaper som stack ut i undersökningen.

Hela 62 procent att de helst vill ha en lyhörd chef och 58 procent svarade att de vill ha en tydlig chef som är bra på att kommunicera på arbetsplatsen.

”I dag är det allt viktigare med ett kommunikativt ledarskap, där chefen lyssnar på och litar på medarbetarnas förmåga att tycka, tänka och föreslå nya lösningar. Det ger motiverade medarbetare som mår bra på jobbet och ofta klarar mer än de trodde var möjligt”, säger Elisabeth Wennström, operativ direktör på Manpower och vinnare av Årets Chef 2018.

I undersökningen, där varje person fick ge flera svar på samma fråga, utkristalliseras en topplista med de mest efterfrågade chefsegenskaperna.

checklist123

Läs också: Microsofts vd: 3 styrkor – som utmärker en bra ledare

Här är topp 5:

  1. Lyhörd
  2. Tydlig i sin kommunikation
  3. Coachande – kan få sin omgivning att växa
  4. Människokännare
  5. Kan ta snabba beslut

82 procent svarade också att de tycker att det är viktigt med en bra chef på jobbet. Hela 73 procent tycker också att deras närmsta chef är bra eller mycket bra.

Fotnot: Undersökningen genomfördes i januari 2019. Totalt svarade 2 307 personer på frågor om deras drömchef.

googlestudie

Läs också: Googlestudie: 10 saker alla bra chefer gör

Relaterade artiklar

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Ny rapport: 4 steg för chefen att lindra smärtan vid uppsägningar

Tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. En färsk rapport från TRR ger kastar nytt ljus på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Günther Mårders modell med tre cirklar, där företag är i olika faser av ekonomisk kris
Beslutsfattande

Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser

Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.