Så tacklar du en besserwisser
Personer som alltid vill ha rätt kan förpesta en hel arbetsplats. Har du en sådan typ på ditt jobb? Här är fem konkreta råd att ta till när tålamodet tryter.
Den här artikeln publicerades ursprungligen i Chef i maj 2010.
Alla har träffat en besserwisser – personen som inte kan låta bli att märka ord, korrigera uttal eller rätta dig när du säger fel efternamn på en känd person.
I privatlivet kan vi välja att inte umgås med den här besvärliga typen, men som chef har du inte något val. Du måste jobba tillsammans med honom eller henne, och du måste dessutom få personen att fungera tillsammans med de andra i gruppen.
Enligt psykologen och ledarskapskonsulten Birgitta Ahltorp har en besserwisser ofta ett högt självhävdelsebehov och en låg inlevelseförmåga.
Det är därför de inte märker att andra människor irriterar sig på deras beteende. De vill gärna vara perfekta, men har inte alltid den rätta begåvningen eller allmänbildningen för att leva upp till de högt ställda inre kraven.
Hur utvecklar man då ett besserwisserbeteende? Birgitta Ahltorp tror att det beror på att man har vuxit upp i en familj där någon av föräldrarna har varit självhävdande och felfinnande.
Som barn har man varit tvungen att fajtas verbalt för att få utrymme.
Men bakgrunden kan också vara helt motsatt, man kommer från en familj där man har fått mycket support och en överdriven tilltro till sin egen förmåga. Det resulterar i ett uppblåst ego, och en tro att allt man har att säga är väldigt betydelsefullt.
För chefen kan det vara relativt enkelt att hantera besserwissern, eftersom de ofta har en låg självkänsla och anpassar sig efter auktoriteter.
Det kan däremot vara värre för kollegerna, som måste dras med anmärkningar och arroganta kommentarer.
Det kan vara ännu värre för organisationen om det är chefen som uppvisar ett besserwisserbeteende.
»En sådan chef tappar ofta kontakten med sina underställda eftersom han eller hon är väldigt arrogant och auktoritär. Chefen får dålig koll på vad som sker i företaget helt enkelt. Men så länge en sådan chef uppnår resultat så tar det tid innan ledningen upptäcker det skadliga beteendet. Ingen anställd vågar ju säga ifrån«, avslutar Birgitta Ahltorp.
Fem råd för att tackla en besserwisser:
1. Ge dem uppmärksamhet, även om det bär dig emot. Eftersom de ofta har låg självkänsla är det uppmärksamhet och bekräftelse de egentligen söker. Möt deras kommentarer med entusiasm och försök att hitta det positiva i deras budskap.
2. Be dem förtydliga. En besserwisser generaliserar gärna, så fråga efter konkreta exempel och detaljer när de kommer med ett påstående. Men gör det i en respektfull och vänlig ton, om man utmanar besserwissern resulterar det ofta i en mycket lång diskussion.
3. Säg »tack!« när de kommer med tips och råd du inte bett om. Det är ett snabbt sätt att avväpna någon. Vänlighet leder sällan till konfrontation.
4. Ge bort din idé. Få honom/henne att tro att din idé egentligen är hans/hennes idé. »Som du sa på förra mötet, så…«. Då kan du få deras stöd. Men det måste förstås vara en idé som är hyfsat lik någonting de själva presenterat…
5. Personligt samtal. Om de fyra översta råden inte fungerar, ta ett enskilt möte med personen och försök försiktigt berätta för dem hur deras beteende kan såra andra och försvåra arbetet.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.