Rispan i fasaden ger framgång

Ny som chef? Då har du hundra dagar på dig att sätta ditt avtryck på organisationen. Eller? Vad är viktigast att prioritera? Ledarskapsexperten Anna Lundwall tycker att du ska blotta dina svagheter direkt – visa vem du är och lägg krutet på att vara nyfiken och lära känna medarbetarna.  

Okategoriserade
Publicerad

Vanligaste misstagen hos nya chefer är att de tror att de är fullärda. De går ut hårt med att beordra sina medarbetare och dessutom med hög fasad – livrädda att visa sina brister. Helt fel, menar Anna Lundwall, som bland andra har coachat och utbildat chefer inom Elgiganten och Granngården.

”Absolut viktigast när man är ny som chef är att lära känna sina medarbetare. Och att visa vem du är som person; styrkor och svagheter. Detta minskar avståndet er emellan och möjliggör en effektiv kommunikation där ni minskar risken för missförstånd,” säger hon.

Givetvis finns det många framgångsrika ledare att inspireras av. Och en uppsjö av modeller och verktyg att ta till sin hjälp i specifika situationer. Men för att hitta sin ledarstil måste man utgå från sig själv.

”Du är bra som du är. Att försöka kopiera någon är dömt att misslyckas. Sno tips och tricks – men var dig själv. Däremot tror jag på att få feedback från de omkring dig för att förstå vad du behöver arbeta på hos dig själv. Tyvärr är det sällan det man behöver som man själv vill arbeta med,” säger Anna Lundwall och fortsätter:

”Troligen känner du dig mer hemma i en typ av ledarstil, men det är inte säkert att den är rätt alla gånger. Med hjälp av olika modeller kan du få hjälp att anpassa din stil utifrån vilken situation din medarbetare befinner sig i. Sen måste man träna – och göra fel! Satsa på att bygga upp en feedbackkultur om det inte finns.”

När man väl har hittat sin personliga ledarstil och börjar känna sig trygg i den, är det dags för nästa utmaning; att bygga sitt team.

”Jag tycker man ska utgå från kompetens och sen bygga teamet med medvetenheten om att olika berikar. Vad som sedan blir viktigt är ju vem du är som ledare och att du kan anpassa dig till olika personers stil och kompetensnivå.”

Ledarskapsexperten Anna Lundwall:

3 viktigaste tipsen till nya chefer

  1. Tro inte att du är fullärd från start, våga visa dina brister och rispan i fasaden. Då minskar avståndet mellan dig och dina medarbetare direkt.
  2. Arbeta upp en feedback-kultur i organisationen om detta inte finns. Då blir organisationen en lärande och mer effektiv och välmående enhet.
  3. Kopiera inte någon annans ledarstil utan var dig själv. Att använda andras verktyg är en annan sak, men tänk på att du är bra som är och allt annat kommer genomskådas.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden