Foto av Rasmus Bergström

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Alla pratar om elbilar, inte lika många om vad som ska hända med alla uttjänta elbilsbatterier. Bara i Sverige väntas ett berg av 50 000 begagnade elbilsbatterier uppstå om mindre än tio år, och frågan är hur de ska återanvändas och tas tillvara.

I Göteborg är företaget Batteryloop en lösning på spåren: Av de gamla batterierna bygger man flyttbara energilager som kopplas ihop med allt från bostäder till fartyg. Vd är Rasmus Bergström.

”Livslängden för ett elbilsbatteri i ett fordon är tio-tolv år, med vår teknik kan de användas under dubbelt så lång tid vilket är bra för hela samhället”, säger Rasmus Bergström om verksamheten i det Stena-ägda företaget som i dag har 14 medarbetare.

Han växte upp i Mölndal. Pappa geolog, mamma hemmafru som sedermera utbildade sig till konsthistoriker. Delar av sin tidiga uppväxt tillbringade Rasmus Bergström också i Filippinerna och Saudiarabien, där familjen med några års mellanrum bodde till följd av faderns utlandsuppdrag åt FN.

”Respekten och intresset för andra kulturer har jag nog alltid haft med mig”, säger Rasmus Bergström som fortfarande minns dofterna från den heta arabiska öknen.

Av det som fortfarande kallades för skrot när han började inom Stenasfären för drygt 20 år sedan, har blivit en hel hållbarhetsaffär i en växande cirkulär ekonomi. En utveckling som Rasmus Bergström följt på nära håll, på en rad chefsposter inom återbruk och återvinning.

I nästan fyra år ledde han elektronikåtervinningsbolaget Stena Technoworlds Tysklandsbaserade del. Stimulerande, men också slitigt med veckopendlandet till och från familj och småbarn hemma i Sverige. När de nu vuxna barnen nyligen diskuterade uppväxtårens barnprogram på tv, upplevde Rasmus Bergström ett litet styng i hjärtat.

”Jag kände inte alls igen de där programmen, för jag var inte med då. Jag var utomlands. Men tror ändå, i det stora hela, att jag varit en rätt närvarande far.”

Cecilia Nykvist

Läs också: Cecilia Nykvist: ”Vd-jobbet var som att komma hem”

När Rasmus Bergström var 21 störtade han utför ett stup under off pist-åkning på skidor i Alperna. Ett handlöst fall på nästan 15 meter. Benet bröts på otaliga ställen och Rasmus Bergström genomgick ett antal komplicerade operationer. Först ett par år senare kunde han slutligen slänga sin käpp. Upplevelsen fick honom att överge barndomsdrömmen om att bli läkare – sjukhusmiljön stod honom upp i halsen.

Första ”riktiga” jobbet efter examen som gymnasieingenjör var på Volvo. En fantastisk skola som gav karriären en rivstart. Under sina drygt tio år på Volvo gick han från kaross-ingenjör till projektledare för 850-modellen i Belgien, för att slutligen landa som produkt-planeringschef för Asien-marknaden med placering i Singa-pore.

”En orsak till att det gick så bra på Volvo, är nog min idrottsbakgrund. Tävlingsinstinkten finns med i allt jag gör”, säger Rasmus Bergström som är en duktig kappseglare och varit ordförande i Göteborgs Kungliga Segelsällskap GKSS.

”Jag hade också bra ledare och chefer omkring mig. Människor som stimulerade, gav mig möjligheter och drev mig framåt.”

miljounder

Läs också: 80 procent tycker: Jobbets klimatpåverkan – en fråga för chefen!

Ett visdomsord från en av hans tidigare chefer på Volvo har etsat sig fast: Det löser sig.

”Han såg alltid möjligheterna, och det vill jag också göra.”

Hur ser du på framtiden?

”Teknikutvecklingen går snabbt. Samhället blir mer och mer elektrifierat, något som är nödvändigt för att vi ska nå våra miljömål. Vårt företag rekryterar och ser möjligheter till expansion: Vi är mitt uppe i ett strategiarbete som kan leda till etablering i flera andra europeiska länder”, säger Rasmus Bergström.

3 karriärtips från Rasmus Bergström

1. Öppenhet. En av mina förebilder är faktiskt min pappa, som hade förmågan att kunna prata med alla sorters människor, från saudiska prinsar till studenter och allt däremellan.

2. Mod. Var aldrig rädd för att ta ett nytt steg. Den dag man börjar bygga försvarsmurar kring sin position är man fel ute.

3. Se möjligheterna.Det löser sig, som en av mina tidigare chefer på Volvo brukade säga.

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En liten, blond pojke undersöker en gräsmatta med ett förstoringsglas.
Karriär

Gåtan om chefers framgång löst

Varför blir vissa chefer mer framgångsrika än andra? Frågan engagerar en hel ledarskapsindustri. Nu menar hjärnorna bakom karriärcoachningsfirman Velocity att de äntligen funnit svaret.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

En äldre man sitter i en fåtölj med en bärbar dator i knäet.
Karriär

Seniorer heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. Det hävdar åtminstone Svenskt Närings­livs Carina Lindfelt, stick i stäv med en ofta framförd uppfattning om motsatsen.

Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson
Karriär

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.
Karriär

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Bonnie Roupé med armarna i kors.
Karriär

Den äventyrliga vd:n som var nära att jobba ihjäl sig

Karriären har varit rena berg- och dalbanan för Bonnie Roupé, som bokstavligen höll på att jobba ihjäl sig. Efter lansering av gravid-appen Bonzun i Kina är den äventyrliga entreprenören tillbaka i Sverige, nu med titeln börs-vd.