Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år
Bakom undersökningen står Delegationen för senior arbetskraft som på uppdrag av regeringen ska verka för ett mer inkluderande och åldersberoende synsätt i arbetslivet. John Mellkvist, opolitisk ambassadör i delegationen, tror på en större attitydförändring för att komma tillrätta med föreställningar som de rapporten vittnar om:
”Man måste börja tänka annorlunda än tidigare. Många har haft en bild av att chef är något man blir med åren.”
Istället, menar han, kommer framtiden att präglas av yngre chefer och allt äldre medarbetare – som kanske själva varit höga chefer tidigare. Detta eftersom unga besitter och även framåt kommer att besitta nya och efterfrågade detaljkunskaper som är viktiga för att leda företag och organisationer i rätt riktning.
Läs också: Drömmedarbetaren är äldre än du tror
”Som äldre medarbetare behöver man vänja sig vid att kunna bli ledd av yngre även om man varit chef. Samtidigt måste man också som yngre chef förstå att värdet i att rekrytera människor med lång erfarenhet, som inte nödvändigtvis behöver ha personalansvar utan kan jobba som rådgivare, expert eller i andra viktiga roller.”
Att kunna röra sig mer i sidled och på så sätt förlänga arbetslivet blir viktiga förutsättningar för att hålla sig relevant och kunna jobba på ett mer hållbart sätt över tid.
”Rörligheten behöver bli större, helt enkelt.”
Läs också: Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”
Åter till fördomarna som framkommer i just denna rapport – på vilket sätt är erfarenhet viktig i en förändringsprocess?
”Man hanterar förändringar med ett större lugn. Om det är en dålig utveckling har man erfarenhet av att veta att man kommer ur den. Det är en mycket framgångsrik kombination att ha både nya kunskaper och impulser från unga som kommer direkt från skolan och är närmare de senaste tekniksläppen, kombinerat med lång erfarenhet som ger en möjlighet att zooma ut och se ett större perspektiv,” säger John Mellkvist.
”Man bränner ut både människor och företag om man inte blandar olika åldrar. Det är lätt att hamna i personalintensiva skov, med många som slutar och börjar samtidigt och det är inte bra för företagskulturen.”
Läs också: Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer