Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Randstad: Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2022

När Randstad Employer Brand Research släppt sin årliga undersökning över vilka arbetsgivare som är mest eftertraktade bland svenskarna är det musiktjänsten Spotify som för första gången toppar listan. På andra plats i listan över attraktiva arbetsgivare hamnar fjolårets vinnare, möbelföretaget Ikea, följt av biltillverkaren Volvo Cars.

Motivation
Publicerad

Undersökningen Randstad Employer Brand Research baseras på tusentals svenskars syn på vad de värderar som viktigast hos en arbetsgivare. I år har drygt 4 600 svenskar deltagit och svarat på vad de tycker om Sveriges 150 största bolag och myndigheter. När resultatet sammanställts slås det fast att det är Spotify som svenskarna ser som den mest attraktiva arbetsgivaren 2022. 

”Det finns många utmärkelser som rankar attraktiva arbetsplatser, och det känns naturligtvis fantastiskt roligt att toppa den högst ansedda mätningen i Sverige”, säger Katarina Berg, CHRO på Spotify. 

 

Spotify blir inte bara etta i den totala rankingen. Arbetsplatsen klassas även högst när det kommer till anställdas möjligheter att jobba på distans. Därtill hamnar bolaget på andra plats när respondenterna utvärderar företagen efter kriterier som trivsam arbetsmiljö, attraktiva löner och förmåner, ekonomisk ställning och gott rykte.   

”Spotify har varit pionjärer när det gäller flexibla arbetsformer. De var tidiga med att införa jobb på distans vilket bidrog till att man kunde ställa om snabbt under pandemin. De har bevisat att det går att uppnå goda affärsmässiga resultat oavsett vart man bedriver sitt arbete. Ett stort grattis till Spotify”, säger Catrine Jack, employer branding-expert på Randstad. 

Möbeltillverkaren Ikea, som kammat hem titeln som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare totalt fem gånger under de nio år som undersökningen genomförts, hamnar på en andra plats. I år rankas bolaget högst i kategorierna: finansiell ställning, gott rykte och anställningstrygghet. Volvo Cars kammar hem tredje platsen och belönas för sin starka ekonomi och sitt goda anseende, samt möjligheterna till karriärutveckling.  

Sex av de tio bäst placerade bolagen är nya i årets lista. Bland annat hamnar nykomlingen AFRY på en fjärdeplats – strax före public service-bolaget Sveriges Television som återigen tar en topp tio-placering. Därefter landar matjätten Ica på en sjätteplats som framför allt premieras för sin sunda ekonomi.  

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2022:

 1. Spotify (ny)
 2. Ikea (1)
 3. Volvo Cars (4)
 4. AFRY (ny)
 5. Sveriges Television (ny)
 6. Ica (ny)
 7. Systembolaget (10)
 8. Ericsson (ny)
 9. Volvo Group (9)
 10. Linköpings universitet (ny)

Om Randstad Employer Brand Research

Världens mest omfattande oberoende undersökning inom employer branding, utförd av Kantar TNS på uppdrag av Randstad. Totalt djupintervjuas över 163 000 personer i 31 länder om sin inställning till landets 150 största arbetsgivare, sett till antalet anställda. I Sverige har ett representativt urval om 4 614 respondenter intervjuats om vad de värdesätter hos en arbetsgivare.  

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden