chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

”Raketforskning” är ett ord som används för att beskriva något riktigt svårt och som mest för tankarna till avancerad teknologi. Men i själva verket handlar det om ett sätt att tänka.

Den storsäljande boken har hyllats av verkliga giganter inom ledarskap och managementlitteratur. Malcolm Gladwell, Adam Grant, Dan Pink och Bill Gates har den alla på sin lista över viktigaste böckerna 2020. Författaren föddes i Istanbul, Turkiet. Han flyttade själv till USA när han var 17 år för att studera astrofysik vid Cornell-universitetet. Han ingick i teamet som skickade två rovers till Mars, innan han bytte inriktning och studerade till jurist.

Vad exakt handlar ”Think like a Rocket Scientist” om?

Författaren tar steg för steg upp viktiga principer från raketforskningen, och visar hur de sätten att tänka kan användas inom massa andra områden. Det kan handla om sådant som hur man hanterar risk och osäkerhet, tänker radikalt nytt och innovativt, eller hur man ‘testar och flyger’ på samma gång.”

Varför ska chefer läsa boken?

”Utgångspunkten är praktisk och idealisk för chefer — hur kan man konkret gå till väga för att ta stora kliv som att fixa drömjobbet, få rejäl skjuts i sin organisation, lära sig ny och avgörande kunskap eller skapa nästa banbrytande produkt.”

Innehåller boken tips?

”Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men chefer kan i boken hitta massor av inspiration och konkreta tips som är användbara i vardagen.

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Ja, det är en bok för alla chefer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation finns gott om handfasta och användbara verktyg. Och man har gott om nytta av kunskapen i privatlivet också. Dessutom har boken ett stort underhållningsvärde och kan faktiskt läsas som ren förströelse.”

Vad inspirerade dig mest?

”Jag tyckte att det var otroligt intressant att läsa om Elon Musk och hur han gått till väga i sitt rymdprojekt. Han utgår där från tänkandet om första principer, vilket i praktiken handlar om att ‘avlära’ all tidigare kunskap och börja om från början med de allra minsta byggstenarna. Väldigt intressant att tillämpa på olika problem i livet.”

think-like-a-rocket-scientist-chefboken-1
Chefboken

Lyssna eller läs sammanfattningen

Hinner du inte läsa hela boken? Vi har översatt och sammanfattat det viktigaste till dig. I Chefbokens app finns över 140 sammanfattade ledarskapsböcker att lyssna eller läsa. Think like a rocket scientist är en av dem!

Relaterade artiklar

Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Några medarbetare kastar papper omkring sig på ett kontor med utsikt över vattnet.
Karriär

Livet på kontoret blir satir på scenen

Får man skratta åt likabehandlingsplaner? Ja, i alla fall på teatern. Nya pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet gör svart humor av sådant som chefer brottas med i sin vardag.

”Det finns många igenkänningsteman”, säger regissören Jenny Nörbeck om pjäsen som snart går upp på Göteborgs stadsteater.

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

En bild på figurer som gör glada och ledsna miner. Och en bild på en leende kvinna på stranden.
Karriär

EQ viktigt för entreprenörer 

Emotionell intelligens är viktigare för entreprenörer än problemlösning, visar en ny studie.

Filip Adelstav på en tom läktare vid en fotbollsplan.
Karriär

Proffsfotboll lärde bankchefen om ledarskap

Fotboll på högsta nivå gav Filip Apelstav ovärderliga insikter i ledarskap. Sin framgångsrika karriär som proffsspelare har han växlat in mot den som bankchef, fortfarande lika framgångsrik.

”Det måste göras med hjärtat”, säger han.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

En man sitter framför en dator och ser uttråkad ut.
Karriär

Brist på kompetensutveckling

Nästan varannan anställd har gått miste om kompetensutveckling under pandemin, visar en ny undersökning. Fler än var femte har aldrig fått någon kompetensutveckling under hela sin karriär.