chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

”Raketforskning” är ett ord som används för att beskriva något riktigt svårt och som mest för tankarna till avancerad teknologi. Men i själva verket handlar det om ett sätt att tänka.

Den storsäljande boken har hyllats av verkliga giganter inom ledarskap och managementlitteratur. Malcolm Gladwell, Adam Grant, Dan Pink och Bill Gates har den alla på sin lista över viktigaste böckerna 2020. Författaren föddes i Istanbul, Turkiet. Han flyttade själv till USA när han var 17 år för att studera astrofysik vid Cornell-universitetet. Han ingick i teamet som skickade två rovers till Mars, innan han bytte inriktning och studerade till jurist.

Vad exakt handlar ”Think like a Rocket Scientist” om?

Författaren tar steg för steg upp viktiga principer från raketforskningen, och visar hur de sätten att tänka kan användas inom massa andra områden. Det kan handla om sådant som hur man hanterar risk och osäkerhet, tänker radikalt nytt och innovativt, eller hur man ‘testar och flyger’ på samma gång.”

Varför ska chefer läsa boken?

”Utgångspunkten är praktisk och idealisk för chefer — hur kan man konkret gå till väga för att ta stora kliv som att fixa drömjobbet, få rejäl skjuts i sin organisation, lära sig ny och avgörande kunskap eller skapa nästa banbrytande produkt.”

Innehåller boken tips?

”Hela storyn hittar du som vanligt i Chefboken. Men chefer kan i boken hitta massor av inspiration och konkreta tips som är användbara i vardagen.

Är den här boken relevant för alla chefer?

”Ja, det är en bok för alla chefer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din organisation finns gott om handfasta och användbara verktyg. Och man har gott om nytta av kunskapen i privatlivet också. Dessutom har boken ett stort underhållningsvärde och kan faktiskt läsas som ren förströelse.”

Vad inspirerade dig mest?

”Jag tyckte att det var otroligt intressant att läsa om Elon Musk och hur han gått till väga i sitt rymdprojekt. Han utgår där från tänkandet om första principer, vilket i praktiken handlar om att ‘avlära’ all tidigare kunskap och börja om från början med de allra minsta byggstenarna. Väldigt intressant att tillämpa på olika problem i livet.”

think-like-a-rocket-scientist-chefboken-1
Chefboken

Lyssna eller läs sammanfattningen

Hinner du inte läsa hela boken? Vi har översatt och sammanfattat det viktigaste till dig. I Chefbokens app finns över 140 sammanfattade ledarskapsböcker att lyssna eller läsa. Think like a rocket scientist är en av dem!

Relaterade artiklar

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.
4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.