Rätt etikett på kontoret

»Att flytta in i kontorslandskap är som att lämna singellivet för att bli sambo« säger Ilona Bovin, expert på psykosociala arbetsmiljöfrågor och författare till studien »Vett och etikett i kontorslandskapet«. Och som sambo gäller det att hålla sig till vissa regler för att förhållandet ska fungera.

Regel 1 – Inget ätande vid skrivbordet

VARFÖR? Os är störande

Lukter sprids snabbt i ett öppet kontorslandskap. Därför är det helt uteslutet att äta där.
»Att käka vid skrivbordet är inte okej. Du har inget enskilt revir. Matoset går inte att stänga in«, säger Ilona Bovin.
Dessutom orsakar matintag smaskande, sörplande och krasande ljud. Det är lika störande som doften av kålpudding.

Regel 2 – Undvik privata mobilsamtal

VARFÖR? Kollegerna blir generade av att veta allt om andra

Flickvännen har gjort slut, kompisen är gravid, lille 3-åringen har fått diarré.
Allt avhandlas i dag inför öppen ridå i kontorslandskapet. Om medarbetarna måste ta ett privat samtal på arbetstid, bör det helst göras i ett enskilt rum.
»Det är väldigt viktigt att chefen tar tag i den här frågan. Man måste prata igenom hur man behandlar den personliga integriteten. Kollegerna kanske inte vill höra allt om varandra. Det kan bli väldigt pinsamt«, säger Ilona Bovin.

Regel 3 – Skrivbordet är inte ett lager

VARFÖR? Oreda stör arbetsron

Gympakläder, gamla maträtter, privata tidningar och annat som inte hör verksamheten till bör ej belamra skrivbordet. Och du som chef anslår tonen för hur välstädade skrivborden ska vara.
»Det måste också få råda en viss sekretess runt varje persons skrivbord. Kolleger har inte rätt att gå fram och rota utan lov. Man ska inte behöva låsa in allt för att vara säker«, säger Ilona Bovin.

 

Regel 4 – Köa inte utanför toaletten

VARFÖR? Toaletten är en fristad

I ett kontorslandskap finns det få utrymmen där man kan vara helt ostörd. Då är det inte lämpligt att placera sig precis utanför toalettdörren. Om det lyser rött, ta en extra svängom på kontoret och återvänd när det är ledigt.

 

Regel 5 – Hejda ”snackimpulsen”

VARFÖR? Ständiga avbrott sänker effektiviteten

Det ljud som människor har svårast att stänga ute är tal. Hjärnan är oförmögen att distrahera sig från andras samtal. Fundera innan du tilltalar en kollega eller medarbetare. Kan det vänta?
Skriv upp frågan eller kommentaren på en lapp och ställ den senare på dagen.

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.