arbetsnarkomani

Professorn: ”Dålig självbild driver arbetsnarkomanen”

Känslan av inte duga driver arbetsnarkomanen, snarare än lust inför arbetsuppgifterna. Det menar professor Gunnar Aronsson, som varnar för att pandemin får arbetsnarkomanerna att jobba ännu mer.

Det är i tidningen Arbetsliv som Gunnar Aronsson lyfter fram vad arbetsnarkomani egentligen innebär. Att vara arbetsnarkoman handlar inte om att jobba mycket i största allmänhet, med arbetsglädje och lust som drivkrafter. Utan om uppfattningen att människovärdet är kopplat till förmågan att arbeta flitigt och hårt.

”Det som är problematiskt är att det är få chefer som säger nej till en engagerad medarbetare som ställer upp. Därför är det svårt att komma åt detta med arbetsnarkomani. Till skillnad från beroenden i form av spel eller missbruk av droger, som är beteenden som anses negativa och kostar pengar, så finns det mycket positivt runt att vara den som jobbar mycket. Det är status”, säger Gunnar Aronsson, som är professor i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet, till tidningen.

Att samhället och organisationer ofta belönar den som ställer upp och jobbar mycket, inte sällan med fina karriärmöjligheter, får arbetsnarkomanen att känna sig bekräftad. Men hårt jobb utan glädje är långsiktigt ohållbart, menar han.

”Om en arbetsnarkoman driver sig själv för långt och för länge kommer sömnproblemen, kanske depression, misstag på jobbet och förstörda relationer till de egna runtomkring. Det leder till att man tappar djupare kontakt med partner och barn. Att dra sig undan till arbete kan också vara en flykt från intimsfären. Man slipper jobbiga saker och förhållanden inom privatlivet. Arbetsnarkomaner ger sig själv och andra ett perfekt skäl för kvällsjobbandet – nämligen arbetet, som ger de inkomster familjen behöver.”

Collage av person med värk i axlarna/sms om träningsuppmaning från chefen

Läs också: Värk i nacke, rygg och axlar ökar lavinartat för hemarbetarna

Tekniken har skapat nya möjligheter att jobba hemifrån och på distans, inte bara under pandemin. Något som underlättar för arbetsnarkomanen att åter sätta sig vid jobbdatorn på kvällen, när arbetsdagen egentligen är slut. Att ständigt ha arbetet tillgängligt är en riskfaktor för den som har tendenser för arbetsnarkomani, varnar Gunnar Aronsson som samtidigt lyfter fram möjligheterna till en lösning:

”Ett sätt är att skapa överenskommelser med de närmaste om gränser mellan arbete och familjeliv. Sådana kontrakt ger tydlighet och blir en broms. Det blir lättare att prata om överträdelser. Ett annat sätt är söka extern hjälp. Det finns mycket professionellt kunnande kring beroendeproblematik. Ett tredje sätt är att få insikt genom strukturerade program som finns, där man diskuterar sina problem med andra i samma situation”, säger Gunnar Aronsson till Arbetsliv.

stress-bli-van

Läs också: Så påverkas du av att kolla jobbmejlen på kvällen

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Negin Azimi och boken Kämpa smart och dröm stort
Hållbarhet

Entreprenören Negin Azimi, 22: ”Kämpa smart, inte hårt”

Negin Azimi har drivit företag sedan hon var 16 och är bland annat världens yngsta TEDx-arrangör. I boken Kämpa smart och dröm stort delar hon med sig av sina bästa tips om hur du håller som entreprenör och ledare.
Händer som håller upp en skylt där det står bravo.
Hälsa

Ny forskning: En komplimang på jobbet lyser upp hela dagen

Vi underskattar de positiva effekterna som komplimanger har, visar ny forskning. De får inte alls mottagaren att känna sig obekväm utan kan tvärtom påverka hela dagen positivt.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.