ray_dalio_chefboken_webb-2

Principer för framgång – från en som vet

Går det att strukturera och systematisera hela livet och jobbet? Ja, menar Ray Dalio, som berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat sina regler i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

Ray Dalio har kallats finansvärldens Steve Jobs och är hyllad av bland annat Bill Gates och Tony Robbins. Ända sedan han som tonåring började handla med aktier har han velat hitta system för att undvika misstag och fatta bättre, väl underbyggda, beslut. Det har resulterat i fem livsregler och 16 regler för arbetet, alla med olika underrubriker. De flesta regler, hans principer, har han gjort program och appar till, för att de ska fungera optimalt och inte styras av människors irrationella känslor.

En viktig regel är att den som har lyckats bäst i sitt beslutsfattande tidigare får en tyngre röst när nya beslut ska fattas. Meriter väger tyngst – inte plats i organisationen. Dalio är också för total öppenhet och transparens. Alla ska få tycka till om allt och alla. Det är helt okej att göra misstag, men du måste lära av dem för att bli framgångsrik.

Det är däremot inte okej att kompromissa bort eller undvika saker som är jobbiga. Tufft motstånd leder till framgång. No pain – no gain, är hans devis.

Chefbokens redaktör Maria Gerlofsson har läst och sammanfattat boken för Chefbokens prenumeranter. Här svarar hon på några frågor om den:

Chefboken: Vi sammanfattar de främsta ledarskapsböckerna – ny bok varje månad.

Vem ska läsa boken?

”Du som vill ha regler och system för hur livet ska levas framgångsrikt. Eller du som bara är nyfiken på hur sådana regler skulle kunna uttryckas och användas i en organisation. Boken passar också alla som gillar utmaningar.”

 På vilket sätt kan chefer ha nytta av boken?

”Många av hans regler ger tankeställare kring hur vi tänker och leder. Kanske testa hans sätt att leda, även om det kan kännas utmanande?”

Vad förvånade dig mest?

”Det är fascinerande att läsa om någon som verkligen försökt systematisera beslutsfattande och agerande så detaljerat. Det verkar ju också faktiskt ha fungerat i hans bolag Bridgewater. Vissa älskar säkert att jobba med honom utifrån de här principerna, medan andra undviker det.”

Vad blev du mest inspirerad av?

”Hela boken är inspirerande. Spännande med någon som inte är mainstream! Det är säkert skönt att jobba i en sådan här grupp där alla är öppna, raka och ärliga – men det kräver också mycket tillit och omtänksamhet om det ska fungera. De verktyg, appar och program som har utvecklats för konfliktlösning, värdering av prestationer, att hantera jobbiga händelser och för att få rätt person till rätt uppgift är också inspirerande att läsa om.”

Missa inte: Vill du också läsa ”Principles” på 19 min? Prenumerera på Chefboken!

Relaterade artiklar

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
bokhylla-content
Chefboken

Experten: Här är de viktigaste ledarskapsböckerna 2018

Skaffa dig koll och imponera med insikter. Här är ledarskapsböckerna som alla chefer borde ha koll på 2018.
cb4_contentartikel1
Chefboken

Boken som ger chefen perfekt tajming

För komiker och ledare kan timing vara allt. Ta rätt beslut och gör rätt saker – vid rätt tillfälle. Nu har Daniel Pink, en av världens mest inflytelserika ledarskapstänkare, tittat närmare på vad som gör att du träffar rätt.

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden
Chefboken Beteendedesign
Chefboken

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.