ray_dalio_chefboken_webb-2

Principer för framgång – från en som vet

Går det att strukturera och systematisera hela livet och jobbet? Ja, menar Ray Dalio, som berättar om sina livsregler och rättesnören i boken Principles. Han har själv testat sina regler i sitt framgångsrika företag Bridgewater, världens största hedgefond.

Ray Dalio har kallats finansvärldens Steve Jobs och är hyllad av bland annat Bill Gates och Tony Robbins. Ända sedan han som tonåring började handla med aktier har han velat hitta system för att undvika misstag och fatta bättre, väl underbyggda, beslut. Det har resulterat i fem livsregler och 16 regler för arbetet, alla med olika underrubriker. De flesta regler, hans principer, har han gjort program och appar till, för att de ska fungera optimalt och inte styras av människors irrationella känslor.

En viktig regel är att den som har lyckats bäst i sitt beslutsfattande tidigare får en tyngre röst när nya beslut ska fattas. Meriter väger tyngst – inte plats i organisationen. Dalio är också för total öppenhet och transparens. Alla ska få tycka till om allt och alla. Det är helt okej att göra misstag, men du måste lära av dem för att bli framgångsrik.

Det är däremot inte okej att kompromissa bort eller undvika saker som är jobbiga. Tufft motstånd leder till framgång. No pain – no gain, är hans devis.

Chefbokens redaktör Maria Gerlofsson har läst och sammanfattat boken för Chefbokens prenumeranter. Här svarar hon på några frågor om den:

Vem ska läsa boken?

”Du som vill ha regler och system för hur livet ska levas framgångsrikt. Eller du som bara är nyfiken på hur sådana regler skulle kunna uttryckas och användas i en organisation. Boken passar också alla som gillar utmaningar.”

 På vilket sätt kan chefer ha nytta av boken?

”Många av hans regler ger tankeställare kring hur vi tänker och leder. Kanske testa hans sätt att leda, även om det kan kännas utmanande?”

Vad förvånade dig mest?

”Det är fascinerande att läsa om någon som verkligen försökt systematisera beslutsfattande och agerande så detaljerat. Det verkar ju också faktiskt ha fungerat i hans bolag Bridgewater. Vissa älskar säkert att jobba med honom utifrån de här principerna, medan andra undviker det.”

Vad blev du mest inspirerad av?

”Hela boken är inspirerande. Spännande med någon som inte är mainstream! Det är säkert skönt att jobba i en sådan här grupp där alla är öppna, raka och ärliga – men det kräver också mycket tillit och omtänksamhet om det ska fungera. De verktyg, appar och program som har utvecklats för konfliktlösning, värdering av prestationer, att hantera jobbiga händelser och för att få rätt person till rätt uppgift är också inspirerande att läsa om.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

startupmodellen
Chefboken

Så kopierar du startupvärldens bästa knep

Eric Ries, startup-guru och författaren bakom den globala försäljningssuccén ”The Lean Startup” är aktuell med en ny bok – ”Startup-modellen”. Den här gången vill han hjälpa traditionella företag att plocka det bästa från startupvärlden
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Chefboken Beteendedesign
Chefboken

Se igenom tankefelen

Känn igen de tankefel vi gör och använd dem till att förändra dig själv och andra. I boken Beteendedesign beskriver författarna den spännande forskningen inom psykologi och beteendeekonomi.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden