petterdilemma
Petter Stordalen under inspelningen av Chef Dilemma.

Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

I Chefs nya podd Chef Dilemma ger toppcheferna råd kring vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet får affärsmannen Petter Stordalen en fråga om att hoppa på ett jobberbjudande som verkar bra på pappret men kanske inte stämmer överens med ens egna ideal.

Veckans dilemma:

 ”Igår blev jag inkallad på ett möte med min chef. Hon berättade att vår nuvarande hr-chef ska sluta. Och sedan frågande hon om jag vill ha jobbet, och sitta med i ledningsgruppen. Jag blev överraskad och minns inte riktigt vad jag svarade. Något om att det var väldigt smickrande och att jag behöver tänka på saken. Och nu gör jag det, tänker. Kunde knappt sova i natt.

Jag trivs ju i rollen jag har nu, där jag får driva egna projekt och jobba med människor från många olika håll i vårt bolag. Finns det lust i det jag gör kan jag genomföra nästan vad som helst. Kanske är jag orolig att det inte är så roligt att vara med i ledningsgruppen Ärligt talat verkar det inte vara dom roligaste kollegorna som sitter där. Min pappa var ekonomichef, jobbade massor och var rätt frånvarande när jag växte upp. Jag vet att jag inte vill bli som han.

Men den högre lönen skulle såklart göra stor skillnad. Jag, min dotter och min sambo skulle kunna flytta till större. Och min sambo tycker att jag ska ta det här jobbet. Jag kan inte komma fram till vad jag egentligen vill. Magkänslan gör att jag lutar åt att tacka nej. Men chansen att göra karriär är ju här – kanske är jag bara rädd för att misslyckas?”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Petter Stordalen svarar:

Ja, det där var ju inte bara ett dilemma, det var flera stycken. För det första tror jag det är viktigt att hon får göra sitt val. I min nya bok säger jag att det är många som gör val baserat på vad andra drömmer om för dig, föräldrar eller vänner. Men du ska ta möjligheter som bjuds om DU tycker det är spännande.”

”Därför måste hon filtrera bort sambons råd. Pengar ger trygghet men ingen lycka, det är en hygienfaktor men ingen motivationsfaktor. Och hon vill inte bli som sin far, det tror jag alla kan känna. Men det är också något hon kan styra själv.”

”Då står det och väger på en sak och det är: ska hon ta chansen? Då tänker jag alltid. Ställ dig själv en fråga: Vad har jag att förlora?”

”Det värsta som kan hända är hon inte trivs, då kan hon gå tillbaka till det hon hade. Hallå, här sitter en man som gjort så många fel, så många galna saker i sitt liv och gått ’på trynet’ så många gånger. Ett levt liv är ett med toppar och dalar. Du måste kasta dig ut i det. Våga hoppa över klyftan, du vet bara inte hur långt det är. Men du måste ta chansen! Det enda som är säkert, det enda du kan ångra, det är alla saker du inte gjorde för att du inte vågade ta chansen.”

petterpodd

Läs också: Petter Stordalen: ”Alla val du gör kommer med en kostnad”

”Så mitt råd för dilemmat är: Grip möjligheten. Ta jobbet. Kör!”

Hon funderar och funderar – är det bra att tänka länge på en sån här sak?

”Det här är lite typiskt svenskt, det är mycket utvärdering och det är många som ska in i processen. Jag säger: bara gör det.”

Och hur ska hon ställa sig till det här med att det verkar tråkigt att vara chef på ledningsgruppsnivå?

”Hon vet ju inte! Glöm bekymren. Det kanske är fantastiska människor? Människor har en tendens att funka så att om du ler mot världen så ler världen mot dig. Har du inställningen att det är tråkigt så blir det tråkigt. Men om du börjar varje dag med att detta är en fantastisk dag så kommer hela din mentala inställning ändras. Du måste gå in och ge järnet.”

petter-framsdia

Läs också: Petter Stordalen: Jag tar inget för givet längre

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Kommer olika yrkens status förändras i och med coronakrisen?
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
kristins-webb-1280x720
Karriär

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal. 
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser
Karriär

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.