petterdilemma
Petter Stordalen under inspelningen av Chef Dilemma.

Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

I Chefs nya podd Chef Dilemma ger toppcheferna råd kring vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet får affärsmannen Petter Stordalen en fråga om att hoppa på ett jobberbjudande som verkar bra på pappret men kanske inte stämmer överens med ens egna ideal.

Veckans dilemma:

 ”Igår blev jag inkallad på ett möte med min chef. Hon berättade att vår nuvarande hr-chef ska sluta. Och sedan frågande hon om jag vill ha jobbet, och sitta med i ledningsgruppen. Jag blev överraskad och minns inte riktigt vad jag svarade. Något om att det var väldigt smickrande och att jag behöver tänka på saken. Och nu gör jag det, tänker. Kunde knappt sova i natt.

Jag trivs ju i rollen jag har nu, där jag får driva egna projekt och jobba med människor från många olika håll i vårt bolag. Finns det lust i det jag gör kan jag genomföra nästan vad som helst. Kanske är jag orolig att det inte är så roligt att vara med i ledningsgruppen Ärligt talat verkar det inte vara dom roligaste kollegorna som sitter där. Min pappa var ekonomichef, jobbade massor och var rätt frånvarande när jag växte upp. Jag vet att jag inte vill bli som han.

Men den högre lönen skulle såklart göra stor skillnad. Jag, min dotter och min sambo skulle kunna flytta till större. Och min sambo tycker att jag ska ta det här jobbet. Jag kan inte komma fram till vad jag egentligen vill. Magkänslan gör att jag lutar åt att tacka nej. Men chansen att göra karriär är ju här – kanske är jag bara rädd för att misslyckas?”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Petter Stordalen svarar:

Ja, det där var ju inte bara ett dilemma, det var flera stycken. För det första tror jag det är viktigt att hon får göra sitt val. I min nya bok säger jag att det är många som gör val baserat på vad andra drömmer om för dig, föräldrar eller vänner. Men du ska ta möjligheter som bjuds om DU tycker det är spännande.”

”Därför måste hon filtrera bort sambons råd. Pengar ger trygghet men ingen lycka, det är en hygienfaktor men ingen motivationsfaktor. Och hon vill inte bli som sin far, det tror jag alla kan känna. Men det är också något hon kan styra själv.”

”Då står det och väger på en sak och det är: ska hon ta chansen? Då tänker jag alltid. Ställ dig själv en fråga: Vad har jag att förlora?”

”Det värsta som kan hända är hon inte trivs, då kan hon gå tillbaka till det hon hade. Hallå, här sitter en man som gjort så många fel, så många galna saker i sitt liv och gått ’på trynet’ så många gånger. Ett levt liv är ett med toppar och dalar. Du måste kasta dig ut i det. Våga hoppa över klyftan, du vet bara inte hur långt det är. Men du måste ta chansen! Det enda som är säkert, det enda du kan ångra, det är alla saker du inte gjorde för att du inte vågade ta chansen.”

petterpodd

Läs också: Petter Stordalen: ”Alla val du gör kommer med en kostnad”

”Så mitt råd för dilemmat är: Grip möjligheten. Ta jobbet. Kör!”

Hon funderar och funderar – är det bra att tänka länge på en sån här sak?

”Det här är lite typiskt svenskt, det är mycket utvärdering och det är många som ska in i processen. Jag säger: bara gör det.”

Och hur ska hon ställa sig till det här med att det verkar tråkigt att vara chef på ledningsgruppsnivå?

”Hon vet ju inte! Glöm bekymren. Det kanske är fantastiska människor? Människor har en tendens att funka så att om du ler mot världen så ler världen mot dig. Har du inställningen att det är tråkigt så blir det tråkigt. Men om du börjar varje dag med att detta är en fantastisk dag så kommer hela din mentala inställning ändras. Du måste gå in och ge järnet.”

petter-framsdia

Läs också: Petter Stordalen: Jag tar inget för givet längre

poddpremia%cc%88r
Chef Dilemma

Poddgäst: Hélène Barnekow

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.
Open to work, röstinspelning, supportreaktion och
Karriär

Nya Linkedin-funktionerna: Så maxar de din profil

Din Linkedin-profil är ett av de kraftfullaste verktygen du har när du vill byta eller förändra din karriär. På sistone har plattformen gjort flera förändringar som kan hjälpa dig ytterligare.
Afry, SJ, Försvarsmakten och Skatteverket är några av de mest populära arbetsgivarna bland unga i karriären
Karriär

De 10 mest populära arbetsgivarna – bland unga

Fyra techbolag ligger i topp på listan när unga får lista sin drömarbetsplats – men även statliga bolag som bidrar till samhället ökar i popularitet i coronakrisens spår.
Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Så här säkrar du din framtida lön

Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag. "Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. Så här säkrar du framtidslönen du behöver.
Fem personer i ett kontorsrum
Karriär

Gott självledarskap ger goda chefer

Vissa forskare hävdar att du bör lägga hälften av den tid du ägnat åt ledarskap åt att utveckla ditt eget självledarskap. Först då blir du en effektiv ledare.