petterdilemma
Petter Stordalen under inspelningen av Chef Dilemma.

Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

I Chefs nya podd Chef Dilemma ger toppcheferna råd kring vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet får affärsmannen Petter Stordalen en fråga om att hoppa på ett jobberbjudande som verkar bra på pappret men kanske inte stämmer överens med ens egna ideal.

Veckans dilemma:

 ”Igår blev jag inkallad på ett möte med min chef. Hon berättade att vår nuvarande hr-chef ska sluta. Och sedan frågande hon om jag vill ha jobbet, och sitta med i ledningsgruppen. Jag blev överraskad och minns inte riktigt vad jag svarade. Något om att det var väldigt smickrande och att jag behöver tänka på saken. Och nu gör jag det, tänker. Kunde knappt sova i natt.

Jag trivs ju i rollen jag har nu, där jag får driva egna projekt och jobba med människor från många olika håll i vårt bolag. Finns det lust i det jag gör kan jag genomföra nästan vad som helst. Kanske är jag orolig att det inte är så roligt att vara med i ledningsgruppen Ärligt talat verkar det inte vara dom roligaste kollegorna som sitter där. Min pappa var ekonomichef, jobbade massor och var rätt frånvarande när jag växte upp. Jag vet att jag inte vill bli som han.

Men den högre lönen skulle såklart göra stor skillnad. Jag, min dotter och min sambo skulle kunna flytta till större. Och min sambo tycker att jag ska ta det här jobbet. Jag kan inte komma fram till vad jag egentligen vill. Magkänslan gör att jag lutar åt att tacka nej. Men chansen att göra karriär är ju här – kanske är jag bara rädd för att misslyckas?”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Petter Stordalen svarar:

Ja, det där var ju inte bara ett dilemma, det var flera stycken. För det första tror jag det är viktigt att hon får göra sitt val. I min nya bok säger jag att det är många som gör val baserat på vad andra drömmer om för dig, föräldrar eller vänner. Men du ska ta möjligheter som bjuds om DU tycker det är spännande.”

”Därför måste hon filtrera bort sambons råd. Pengar ger trygghet men ingen lycka, det är en hygienfaktor men ingen motivationsfaktor. Och hon vill inte bli som sin far, det tror jag alla kan känna. Men det är också något hon kan styra själv.”

”Då står det och väger på en sak och det är: ska hon ta chansen? Då tänker jag alltid. Ställ dig själv en fråga: Vad har jag att förlora?”

”Det värsta som kan hända är hon inte trivs, då kan hon gå tillbaka till det hon hade. Hallå, här sitter en man som gjort så många fel, så många galna saker i sitt liv och gått ’på trynet’ så många gånger. Ett levt liv är ett med toppar och dalar. Du måste kasta dig ut i det. Våga hoppa över klyftan, du vet bara inte hur långt det är. Men du måste ta chansen! Det enda som är säkert, det enda du kan ångra, det är alla saker du inte gjorde för att du inte vågade ta chansen.”

petterpodd

Läs också: Petter Stordalen: ”Alla val du gör kommer med en kostnad”

”Så mitt råd för dilemmat är: Grip möjligheten. Ta jobbet. Kör!”

Hon funderar och funderar – är det bra att tänka länge på en sån här sak?

”Det här är lite typiskt svenskt, det är mycket utvärdering och det är många som ska in i processen. Jag säger: bara gör det.”

Och hur ska hon ställa sig till det här med att det verkar tråkigt att vara chef på ledningsgruppsnivå?

”Hon vet ju inte! Glöm bekymren. Det kanske är fantastiska människor? Människor har en tendens att funka så att om du ler mot världen så ler världen mot dig. Har du inställningen att det är tråkigt så blir det tråkigt. Men om du börjar varje dag med att detta är en fantastisk dag så kommer hela din mentala inställning ändras. Du måste gå in och ge järnet.”

petter-framsdia

Läs också: Petter Stordalen: Jag tar inget för givet längre

poddpremia%cc%88r
Chef Dilemma

Poddgäst: Hélène Barnekow

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.