stordalen-2

Petter Stordalen: Världen är full av möjligheter – ta chansen

”Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får”, skriver Petter Stordalen.

Varje jul packar jag väskan och drar på julledighet till Mauritius. Det är jag och resten av familjen, en familj som växer och nu består av 30 julsugna personer.

I alla år har vi bott på ett och samma hotell – ett hotell med en personal som varit med oss i med- och motgång. En jul utan dem är helt enkelt inte en riktig jul. Men åren gick och hotellets renoveringsbudget hängde inte med när åren tärde.

För något år sedan inträffade det oundvikliga. Hotellet stängde för renovering. Vi var hemlösa. Julefriden var i fara.

Konstigt nog blev det en jul också det året. Men det blev en annorlunda jul. Vi saknade såklart vår Mauritius-familj men renoveringen tvingade oss att tänka nytt och att värdera vad som faktiskt betyder något. Som familjen.

Att vi år efter år åkt tillbaka till ett slitet hotell beror inte på lathet eller brist på äventyrslusta. Det beror på att det är människorna som räknas. Som betyder något.

Vi ser samma sak inom näringslivet. Många tror att det är de bästa idéerna eller de bästa produkterna som lyckas. Men det finns många exempel där ute som är långt ifrån de bästa men som ändå har lett till enorma succéer. Anledningen är att en verksamhet består av människor och inte bara maskiner och produkter. Människor som arbetar stenhårt och som lyckas få saker gjorda helt på egen hand.

Det är lätt att drömma om succéer, det passionerade förhållandet, svällande muskler och den platta magen. Men det är någonting helt annat att förverkliga drömmarna. Det stora äventyret i Sydamerika kräver att flygbiljetten köps och väskan packas. Om inte så kommer resan aldrig att bli av.

Jag pratar ofta om genomförandekraft. Om att ha förmågan att gå från ord och dröm, till att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort.

80 procent av en framgångsrik business handlar om just genomförandekraft. Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får.

Hur gick då julfirandet? Vi hamnade i Dubai. Hotellet började brinna. Evakuering under nyårssupén. Det blev annorlunda. Men jag fick uppleva det med familjen och dem jag älskar. Mer kan man knappast begära.

/Petter Stordalen

Läs också: Petter Stordalen: Jag tar inget för givet längre

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
stordalenp
Petter Stordalen

Petter Stordalen: När blev du utmanad senast?

"Jag brukar säga att allt som inte utvecklas förtvinar och dör", skriver Petter Stordalen i sin krönika. 
hjalte-2
Petter Stordalen

Stordalen: Gör medarbetarna till hjältar

”Människor som uträttar saker som har betydelse för många andra än för bara dem själva. De där vardagshjältarna som avslutar stordåden med: Jag gjorde ju bara mitt jobb”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.

stordael
Krönikor

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

"Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss", skriver Petter Stordalen.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
storis-2
Petter Stordalen

Stordalen: ”Världen behöver mer galenskap”

Petter Stordalen förväntar sig att hans personal ska tänka utanför boxen, överraska och vara kreativa. Därför har ledningsgruppen strategimöte iförda medeltida kläder, skriver han i sin nya krönika.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden