Petter Stordalen: Världen är full av möjligheter – ta chansen

”Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får”, skriver Petter Stordalen.

Petter Stordalen
Publicerad

Varje jul packar jag väskan och drar på julledighet till Mauritius. Det är jag och resten av familjen, en familj som växer och nu består av 30 julsugna personer.

I alla år har vi bott på ett och samma hotell – ett hotell med en personal som varit med oss i med- och motgång. En jul utan dem är helt enkelt inte en riktig jul. Men åren gick och hotellets renoveringsbudget hängde inte med när åren tärde.

För något år sedan inträffade det oundvikliga. Hotellet stängde för renovering. Vi var hemlösa. Julefriden var i fara.

Konstigt nog blev det en jul också det året. Men det blev en annorlunda jul. Vi saknade såklart vår Mauritius-familj men renoveringen tvingade oss att tänka nytt och att värdera vad som faktiskt betyder något. Som familjen.

Att vi år efter år åkt tillbaka till ett slitet hotell beror inte på lathet eller brist på äventyrslusta. Det beror på att det är människorna som räknas. Som betyder något.

Vi ser samma sak inom näringslivet. Många tror att det är de bästa idéerna eller de bästa produkterna som lyckas. Men det finns många exempel där ute som är långt ifrån de bästa men som ändå har lett till enorma succéer. Anledningen är att en verksamhet består av människor och inte bara maskiner och produkter. Människor som arbetar stenhårt och som lyckas få saker gjorda helt på egen hand.

Det är lätt att drömma om succéer, det passionerade förhållandet, svällande muskler och den platta magen. Men det är någonting helt annat att förverkliga drömmarna. Det stora äventyret i Sydamerika kräver att flygbiljetten köps och väskan packas. Om inte så kommer resan aldrig att bli av.

Jag pratar ofta om genomförandekraft. Om att ha förmågan att gå från ord och dröm, till att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort.

80 procent av en framgångsrik business handlar om just genomförandekraft. Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får.

Hur gick då julfirandet? Vi hamnade i Dubai. Hotellet började brinna. Evakuering under nyårssupén. Det blev annorlunda. Men jag fick uppleva det med familjen och dem jag älskar. Mer kan man knappast begära.

/Petter Stordalen

Förra julen var julgranen vit för Petter och Gunhild Stordalen.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden