stordalen-2

Petter Stordalen: Världen är full av möjligheter – ta chansen

”Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får”, skriver Petter Stordalen.

Varje jul packar jag väskan och drar på julledighet till Mauritius. Det är jag och resten av familjen, en familj som växer och nu består av 30 julsugna personer.

I alla år har vi bott på ett och samma hotell – ett hotell med en personal som varit med oss i med- och motgång. En jul utan dem är helt enkelt inte en riktig jul. Men åren gick och hotellets renoveringsbudget hängde inte med när åren tärde.

För något år sedan inträffade det oundvikliga. Hotellet stängde för renovering. Vi var hemlösa. Julefriden var i fara.

Konstigt nog blev det en jul också det året. Men det blev en annorlunda jul. Vi saknade såklart vår Mauritius-familj men renoveringen tvingade oss att tänka nytt och att värdera vad som faktiskt betyder något. Som familjen.

Att vi år efter år åkt tillbaka till ett slitet hotell beror inte på lathet eller brist på äventyrslusta. Det beror på att det är människorna som räknas. Som betyder något.

Vi ser samma sak inom näringslivet. Många tror att det är de bästa idéerna eller de bästa produkterna som lyckas. Men det finns många exempel där ute som är långt ifrån de bästa men som ändå har lett till enorma succéer. Anledningen är att en verksamhet består av människor och inte bara maskiner och produkter. Människor som arbetar stenhårt och som lyckas få saker gjorda helt på egen hand.

Det är lätt att drömma om succéer, det passionerade förhållandet, svällande muskler och den platta magen. Men det är någonting helt annat att förverkliga drömmarna. Det stora äventyret i Sydamerika kräver att flygbiljetten köps och väskan packas. Om inte så kommer resan aldrig att bli av.

Jag pratar ofta om genomförandekraft. Om att ha förmågan att gå från ord och dröm, till att kavla upp ärmarna och få jobbet gjort.

80 procent av en framgångsrik business handlar om just genomförandekraft. Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får.

Hur gick då julfirandet? Vi hamnade i Dubai. Hotellet började brinna. Evakuering under nyårssupén. Det blev annorlunda. Men jag fick uppleva det med familjen och dem jag älskar. Mer kan man knappast begära.

/Petter Stordalen

Läs också: Petter Stordalen: Jag tar inget för givet längre

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

stordalenp
Petter Stordalen

Petter Stordalen: När blev du utmanad senast?

"Jag brukar säga att allt som inte utvecklas förtvinar och dör", skriver Petter Stordalen i sin krönika. 
hjalte-2
Petter Stordalen

Stordalen: Gör medarbetarna till hjältar

”Människor som uträttar saker som har betydelse för många andra än för bara dem själva. De där vardagshjältarna som avslutar stordåden med: Jag gjorde ju bara mitt jobb”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.

stordael
Krönikor

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

"Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss", skriver Petter Stordalen.
storis-2
Petter Stordalen

Stordalen: ”Världen behöver mer galenskap”

Petter Stordalen förväntar sig att hans personal ska tänka utanför boxen, överraska och vara kreativa. Därför har ledningsgruppen strategimöte iförda medeltida kläder, skriver han i sin nya krönika.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

petter_stordalen_kronikabildb
Krönikor

Låt medarbetarna coacha dig

”Jag har hjälp hemma med städningen av en otroligt duktig kvinna. Hon hade många tankar på hur städarbetet skulle kunna göras mer effektivt, och hon trodde att mina hotell skulle må bra av en liknande översyn. Där och då bildades Clean-Up Patrol.” Petter Stordalen skriver i sin nya krönika om hur han fick städpersonalen att bli mest nöjda i medarbetarundersökningen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden