Petter Stordalen: Så gör du medarbetarna till hjältar

”Människor som uträttar saker som har betydelse för många andra än för bara dem själva. De där vardagshjältarna som avslutar stordåden med: Jag gjorde ju bara mitt jobb”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.

Petter Stordalen
Publicerad

”Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall!” 

Det är den 12 juni 1987. President Reagan har just sagt de berömda orden. Den hårda och kalla muren som under så många år delat ett land och människor skulle äntligen rivas.

Jag var 25 år och nybliven vd för Norges största köpcenter City Syd i Trondheim. Världen skälvde med andra ord både under mina och under miljoner andra människors fötter.

Det finns vissa tillfällen under ens liv då man får uppleva de där riktigt stora världshändelserna. Sommaren 1987 var ett sådant tillfälle.

Men det man lätt glömmer är att det varje dag, varje minut sker händelser som på olika vis skakar marken vi står på. Människor som uträttar saker som har betydelse för många andra än för bara dem själva. De där vardagshjältarna som avslutar stordåden med ”jag gjorde ju bara mitt jobb”. Det är få förunnat att som Reagan kunna locka till sig stora åhörarskaror och tv-team. Som ledare är det vår roll att se och lyfta dessa människor.

En av dem som imponerat mycket på mig är Jenny på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Hon förvandlade en klassiker till en guldgruva och fick hotellets gäster att känna sig extra tillfreds med sitt hotellbesök.

Petter Stordalen

Gör: Ägare, styrelseordförande Nordic Choice Hotels.

Ålder: 54.

Familj: Gunhild Stordalen, barnen Emilie, Jakob och Henrik Anker Stordalen.

Bakgrund: Jobbade som ung i pappans livsmedels­affär. Blev Norges yngsta vd för ett köpcentrum, tog över ”Norges NK” Steen & Strøm. Började sedan köpa upp hotell.

En av de kanske mest kända symbolerna för hotell är ”Do not disturb”-skylten. Varje vecka hängs det världen över ut miljoner skyltar på hotellrumsdörrar. Jenny hade snappat upp att det var många gäster som tyckte att den dagliga städningen av hotellrummet var onödig. Tillsammans med hotellets ambition att sänka vattenförbrukningen och användningen av städmedel såg hon möjligheten att erbjuda gästerna ett alternativ. För de som så önskade kunde man välja bort städning mot att hotellet i stället skänkte en summa till Unicefs arbete mot människohandel med barn.

Initiativet blev en succé och erbjuds nu på Nordic Choice Hotels samtliga hotell. Jennys initiativ har inneburit att vi hittills kunnat samla in över en miljon kronor till Unicef, samtidigt som vi minskat vår negativa påverkan på miljön.

Jenny är inte den med vassa armbågar. Hon är inte den som tar plats på andras bekostnad. Hon är däremot en person som får saker gjorda och som varje dag gör världen bättre utifrån sin roll.

Som ledare är det vår roll att skapa en kultur i våra organisationer som gör att människor som Jenny får möjlighet att gå på sin magkänsla. Att de får utnyttja sin fulla potential. Det är dessa människor som är de sanna hjältarna i våra organisationer och det är dessa som mest klart och ärligt läser verkligheten.

Senare den där dagen i juni 1987 satte Ronald Reagan fingret på just dessa människor. Dessa vardagshjältar. Han pekade på en bit av Berlinmuren som var på väg att rivas och på en text som en ung person tidigare hade sprejat:

”This wall will fall. Beliefs become reality.”

Sanningen och det rätta är ofta det enkla och det uppenbara. Det krävs bara att någon säger det och gör något.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden