stordalenp

Petter Stordalen: När blev du utmanad senast?

”Jag brukar säga att allt som inte utvecklas förtvinar och dör”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.

Vem kommer undan med att utmana? Kan vem som helst utmana rådande normer och traditioner?

När jag skriver det här är det dagarna efter att Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius har lämnat uppdraget och stol sju. Och som en reaktion har kvinnorna i Sverige satt på sig Danius typiska knytblus – en manifestation som många beskriver som en hyllning till en person som vågat vara annorlunda, vågat vara obekväm och vågat driva en förändring som hon ansett vara nödvändig. Hon utmanade.

Jag brukar säga att allt som inte utvecklas förtvinar och dör. Att vi behöver människor i våra organisationer, i vår närhet som ifrågasätter, som orkar vara jobbiga, som ställer de där frågorna som kräver eftertanke och inte bara våra snabba och reflexmässiga svar.

I samband med nyöppningen av Comfort Hotel Xpress Stockholm Central tidigare i år hade jag mentormöten med fyra konstellationer av företagare från Ung Företagsamhet.

Jag mötte gymnasieelever som det senaste året lagt sin själ i att tillsammans med några klasskompisar bygga upp ett företag. De trodde att jag skulle coacha dem, men sanningen är att det blev det omvända.

För det som gick igen vid varje möte var att deras framgångar inte hade skapats i homogena miljöer. Framgång skapas i sammanhang av mångfald. Där bredden är som störst och diskussionerna som livligast.

För när ett företag som Spectra UF i Sundsvall, som levererar hyllsystem, utmanar inte bara sig själva med de personligheter som gruppen består av, utan också etablerade möbelgiganter, som en liten och hungrig uppstickare, så är det i praktiken den bästa förutsättningen för framgång. De utmanar varandra och de utmanar marknaden.

Läs också: Petter Stordalen: Jag struntar i om ni svär över mig

PETTER STORDALEN

Gör: Ägare, styrelseordförande Nordic Choice Hotels.

Ålder: 55 år.

Familj: Gunhild Stordalen, barnen Emilie, Jakob och Henrik Anker Stordalen.

Bakgrund: Jobbade som ung i pappans livsmedels­affär. Blev Norges yngsta vd för ett köpcentrum, tog över ”Norges NK” Steen & Strøm. Började sedan köpa upp hotell.

Sverige och Norden behöver starka personligheter som vill och orkar utmana. Som ser möjligheter och som har förmåga att ta dem från idé till handling. Jag älskar människor och jag har satt som högsta prioritet att mitt bolag ska vara platsen där vi lyfter människor. Där vi tar fram det bästa i varandra och där olikhet ses som vår främsta styrka och konkurrensfördel.

Man är inte alltid överens, men målsättningen ska alltid vara att människor får komma till tals, att man gemensamt är inriktade på utveckling. Att man vill och har ett driv att fortsätta resan framåt.

För saknas drivmedlet, kartläsaren och idéer om vart man ska, slutar man som en rostig övergiven bil längst vägkanten, hem för råttor, sopor och kvarglömda saker.

Sverige och Norden kan bättre. Vi ska vara det välsmorda höghastighetståget som susar från station till station där vi tar upp alla som vill med, framför allt de som utmanar. Det skapar tillväxt och det skapar utveckling.

Punkt.

Läs också: 11 lärdomar från Stordalens succé i Almedalen

Missa inte Petter Stordalens krönikor – exklusivt i Chef. Som prenumerant får du:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
hjalte-2
Petter Stordalen

Stordalen: Gör medarbetarna till hjältar

”Människor som uträttar saker som har betydelse för många andra än för bara dem själva. De där vardagshjältarna som avslutar stordåden med: Jag gjorde ju bara mitt jobb”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.

stordalen-2
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Världen är full av möjligheter – ta chansen

" Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får", skriver Petter Stordalen.
stordael
Krönikor

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

"Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss", skriver Petter Stordalen.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

storis-2
Petter Stordalen

Stordalen: ”Världen behöver mer galenskap”

Petter Stordalen förväntar sig att hans personal ska tänka utanför boxen, överraska och vara kreativa. Därför har ledningsgruppen strategimöte iförda medeltida kläder, skriver han i sin nya krönika.