Petter Stordalen blir intervjuad av Cissi Elwin på Chefdagen.
Foto: Karina Ljungdahl.

Petter Stordalen i exklusiv intervju: ”Det har varit min värsta kris”

”Pandemin har varit mitt livs värsta kris”. På Chefdagen berättade Petter Stordalen, hotellmagnat och grundare av Nordic Choice Hotels, i en exklusiv intervju om hur ont i magen han har haft av oro för sina medarbetare. Men att kultur och tillit har varit det viktigaste även under krisen. Nu skriver han bok om vad han lärt sig. 

Innan coronapandemin bröt ut bokade Petter Stordalen, hotellmagnat och grundare av Nordic Choice Hotels, Friends Arena för en stor fest för 3 000 medarbetare. Han fick boka av hela kalaset när Nordic Choice Hotels och hans andra verksamheter lamslogs av pandemin. De branscher han verkar i har varit i epicenter för krisen. Flyg, restaurang och hotell har drabbats hårdast. 

När krisen slog till hade han 35 nya byggprojekt på gång. Och hade relativt nyligen köpt såväl Vingresor, som den stora finska hotellkedjan Kämp. Men nej, han ångrar ingen av dessa affärer:

”Om jag så hade fått frågan sommaren 2020 hade jag gjort om det. Du får bara ett visst antal chanser i livet och då gäller det att ta dem”, säger han till Cissi Elwin, vd på Chefakademin, på scen.

Stordalens företag förlorade 2,7 miljarder förra året och han har tidigare aviserat att det blir miljardförlust även i år. Men hans fokus har under krisen varit hans medarbetare. 

”Alla snackar cashflow. Men du släpper inte din flock när det går illa. Vi bestämde oss för att ta alla bolagen genom krisen. Stödja Ving, kryssningsbolagen och de andra verksamheterna. Jag har sålt några fastigheter för att få mer kontanter. Jag kunde sålt fem till, det betyder inget, det är ju bara betong och tegel”, säger Petter Stordalen, som menar att han för första gången verkligen fick känna hur viktiga hotellen är för honom. 

petterdilemma

Läs också: Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

Det bör nämnas att Petter Stordalens företag, Strawberry Group, är det företag som fått mest stöd från norska staten. Koncernen har fått 131 miljoner kronor. 

Ändå blev han tvingad till permitteringar. 7 000 personer fick sluta eller permitterades. Han valde att i första hand säga upp på huvudkontoret för att så långt som möjligt spara hotellen och på så sätt bevara kulturen, menar han.

Men även hotellen tvingades till stora uppsägningar. Och det blev Petter Stordalens dotter som fick hantera det otrevliga jobbet. Han har givit bort hela sin verksamhet – sin förmögenhet på motsvarande 25,7 miljarder – till sina tre barn. 

”Jag hade inte en krona. Hade inget säkerhetsnät.”

Han skyndar sig dock att tillägga:

”Det är varken synd om mig och mina barn, men Emelie hade precis fått insikt i att hotellbranschen är som en stor familj. Så det blev en brutal upplevelse. Hon borde inte behöva vara med om detta när hon är så ung.”

Men samtidigt, säger han, blev det ett värdefullt sätt att verkligen förstå vad hotellbranschen är. 

”Jag älskar branschen på grund av alla människorna där”, säger han och brister ut i en av sina storvulna gester. 

Nu arbetar han för fullt på en bok som kommer i januari 2022.

”Jag har inte skrivit om den fördömda coronan utan om hur det är att vara i kris. Jag har verkligen lärt mig vad som är viktigt och började skriva ner det. Inte för att tjäna pengar utan för att det var kul att ha något att fylla dagarna med. Jag var konstant orolig för mina medarbetare”.

Och när Norge öppnades igen var det inte statsminister Erna Solberg som stod i tv utan Petter Stordalen. 

”Jag fick reda på det dagen innan och beställde fyrverkerier, konfetti och full gas.”

Och så föregick han det officiella klockslaget med några minuter och stal showen. 

I dag har han 217 hotell till skillnad från 214 vid krisens början. Och han har bokat på Friends Arena igen. I januari blir det ännu en av hans spektakulära storslagna fester för som han säger: ”Människorna och kulturen är viktigast”.

Och kärleken. För under pandemin har Petter Stordalen funnit en ny kärlek i svenska före detta elitryttaren Märta Elander Wistén.

”Underskatta aldrig cocktailen av mat, kärlek, alkohol och sex. Det är vad som får igång en. Det endaste fundamentala.”

petterpodd

Läs också: Petter Stordalen: ”Alla val du gör kommer med en kostnad”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Bild på de de elva toppcheferna i artikeln.
Ledarskap

Toppchefernas bästa förändringstips

Så mycket förändringsledning på en och samma dag. På Chefdagen 2021 stod många av Sveriges främsta chefer på scen. Efter den turbulenta tid som vi genomgått har de vässat sina förmågor kring att leda i förändring. Här är deras bästa tips.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

En militär operation med soldater och helikoptrar i luften i skymningen.
Ledarskap

Ledarskapsmissarna i Afghanistan-konflikten

Talibanerna tar över i Afghanistan, trots västmakternas jätteinsats som krävt tusentals soldaters liv och kostat hundratals miljarder kronor. Hur kunde det ske? Här är den del av förklaringen som handlar om ledarskapsmissarna.

En grupp människor håller händerna på varandra.
Ledarskap

Chefsegenskaperna som försämrats mest under pandemin

Flera viktiga chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.

Två unga kvinnor sitter och pratar med dator och anteckningsblock framför sig.
Ledarskap

Så värnar du om nyckelmedarbetarna

Som ledare riskerar både du och verksamheten att hamna i klistret om en eller flera av dina nyckelmedarbetare plötsligt säger upp sig. Här är några tips från karriärkonsultföretaget Verto om hur du bäst behåller dem.

Foto på en bekymrad man som lutar sig mot en vägg.
Ledarskap

”Jag sa upp personal och blev dödshotad”

Skulle du våga behålla den medarbetare som kom sist in, om du tvingas till nedskärningar? Mikael gjorde det och blev hotad till livet.