Pekka Viljakainens bekännelser

Vägen till att bli chef för 8 000 medarbetare gick via en massa klavertramp. Nu har Pekka Viljakainen, tidigare chef inom finska Tieto, skrivit ner dem i en bok.

Först tänkte han bara göra en pdf och skicka ut till dem som ville läsa. Men han fortsatte att skriva. Det blev en bok, med namnet No fear.

”Det är inte en föreläsning om hur man ska vara en bra ledare, den handlar om hur man gör sina egna misstag”, säger Pekka Viljakainen.

Han hade inte kunnat skriva den för tio år sedan.

”Då var jag en arrogant miljonär”, säger Pekka Viljakainen.

Han är en man med ett imponerande cv och ett minst lika imponerande nätverk. Microsofts vd Steve Ballmer har gett honom smeknamnet Bulldozer. Han är rådgivare till Rysslands president.

Och han är, som boktiteln antyder, inte rädd.

”Jag har en positiv gen. Jag åker till Ryssland, Kina eller Stockholm utan att vara rädd för att jag ska bli rånad. Om man tror att man ska bli rånad är man ingen bra chef. Man måste vara nyfiken. Jag har lärt mig av dem längst ner i organisationen.

Där har jag sett hur man interagerar och hur kulturen ser ut”, säger Pekka Viljakainen.

Att vara internationell är nyckeln till ett framgångsrikt ledarskap, menar han.

”Är du inte tillräckligt internationell spelar det ingen roll hur mycket pengar du har.”

Att skriva en bok om sina misstag är väldigt ofinskt, menar Pekka Viljakainen själv. En finsk chef skulle hellre dö än att avslöja att den har gjort ett misstag.

”Möjligen kan man diskutera något personligt med sina medarbetare efter klockan tio på julfesten”, säger han.

Skulle du själv ha läst boken när du som ung startade ditt första företag?

”Nej, jag var för arrogant redan då. Jag var nyfiken, men inte så smart. Jag var en typisk finnjävel”, säger han.

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa