Övervakning vanligare på jobbet – också i Sverige

Ju mer vi jobbar digitalt, desto lättare blir vi att övervaka. En färsk undersökning från konsultfirman Herbert Smith Freehills visar att många globala företag planerar att i ökad utsträckning mäta medarbetarnas välmående, vilket reser frågetecken om metoderna.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Illustration på en person och två stora händer som ser ut att fånga personen.

Allt fler arbetsgivare kollar vad de anställda skriver i mejl, om de tittar på sociala medier eller byter fönster under Teams-mötet. En färsk undersökning från konsultfirman Herbert Smith Freehills visar att fyra femtedelar av 375 globala företag planerar att i ökad utsträckning mäta medarbetarnas välmående. Det är något som reser frågetecken om metoderna.

Även den vanligaste mjukvaran innehåller numera ”produktivitetsverktyg” samtidigt som så kallad otraditionell mätteknik för exempelvis textanalys breder ut sig. Hur vanligt det är med sådan systematisk övervakning av medarbetare i Sverige är oklart.

”Men jag och andra har sett att det blir vanligare i Sverige. Många arbetsplatser är inte svenska, framför allt inte datornätverken. Ägarna är amerikanska, franska, brittiska eller kinesiska och de installerar de här programmen även för svenskar”, säger it-experten Mattias Beijmo till Ingenjören.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden